sport

Jan Vertonghen 'Voetballer van het Jaar' in Nederland

- Nicholas Geeraerts - Bron: belga.be
1 © PHOTO_NEWS

Rode Duivel Jan Vertonghen (Ajax)heeft het seizoen afgesloten als 'Voetballer van het Jaar' in de Nederlandse Eredivisie.

Bij onze noorderburen wordt er wekelijks een quotering bijgehoudenvan alle spelers. De 25-jarige Vertonghen haalde het in de eindstand voor de beloftevolle Feyenoord-middenvelder Jordy Clasie en zijn Deense ploegmaat Christian Eriksen. Op de erelijst van de Nederlandse Gouden Schoen volgt hij zijn ploegmaat Theo Janssen op.

Het gewezen jeugdproduct van Germinal Beerschot streek zes jaar geleden in Amsterdam neer. In zijn eerste seizoen werd hij nog verhuurd aan reeksgenoot RKC Waalwijk. Een jaar later keerde Vertonghen al terug naar de ArenA. In de daaropvolgende vijf seizoenen verdween hij amper nog uit de basis. Onder coach Frank de Boer groeide hij centraal in de verdediging uit tot steunpilaar en kreeg hij vorige zomer de kapiteinsband na het vertrek van doelman Maarten Stekelenburg naar AS Roma.

Bij Ajax stapelde Vertonghen de afgelopen seizoenen de successen op. De voorbij twee jaar pakten ze telkens de titel, in 2008 en 2010 waren ze vicekampioen. De Nederlandse Beker werd in 2010 op de erelijst bijgeschreven. Vorige week werd hij bovendien verkozen tot 'Ajacied van het Jaar'.

Vertonghen heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het zijn laatste seizoen bij Ajax was. De verdediger lonkt naar de Premier League, waar topclubs Tottenham Hotspur en Arsenal verregaande interesse tonen.

Vorige week werd collega-Rode Duivel Kevin Mirallas verkozen tot 'Speler van het Jaar' in Griekenland.

nieuws

cult

zine