sport

Ivan De Witte unaniem verkozen tot voorzitter Profliga

1 © UNKNOWN

AA Gent-voorzitter Ivan De Witte is unaniem verkozen tot voorzitter van de Profliga. De Witte was de afgelopen zes maanden al interim-voorzitter en staat de komende twee jaar aan het hoofd van de Profliga. Hij volgt Jean-Marie Philips op, die directeur-generaal van de Belgische Voetbalbond (KBVB) werd.

Vandaag stelde De Witte ook zijn hervormingsplan voor de eerste voetbalklasse voor. Het plan, uitgewerkt door Westerlo-manager Herman Wijnants, splitst de huidige competitie in twee reeksen van tien clubs en werkt met play-offs. "Dit plan kan uiteraard nog verbeterd worden", stelde De Witte. "We houden er met de clubvoorzitters nog een vergadering over. Vervolgens zal de Profliga het schema van het komend kampioenschap opstellen en daarbij zullen we rekening houden met de nodige parameters: het sportief belang, het aangeboden spektakel, de economische gevolgen, en een beter product dat we de televisiezenders kunnen aanbieden. Daarna zal het project onderzocht worden door een externe. We houden rekening met diens opmerkingen en dan moeten de leden van de Profliga stemmen over het project", verduidelijkte De Witte.

Er is een tweederde meerderheid nodig. Ideaal gezien kan alles tegen het eind van het jaar in kannen en kruiken zijn, maar De Witte wil niets overhaasten. De voorzitter van de Buffalo's wil de rol van de Profliga binnen de KBVB beter bepalen en wil meer inspraak voor de Profliga. De Witte hoopt eveneens dat de structuren van de voetbalbond op zijn minst gemoderniseerd worden en dat er een nauwer contact komt met de politieke wereld. Het bedrag van de rechten van de televisiebeelden (momenteel 36 miljoen euro per seizoen) moet minstens behouden worden en er moeten maatregelen getroffen worden om de kwaliteit van de Belgische arbitrage te verbeteren. "Na de affaire-Ye hebben de clubs van de Profliga 17 maatregelen opgesteld om het Belgisch voetbal te saneren. Tot op heden werd daar nog geen gebruik van gemaakt, en dat moet veranderen", stelde De Witte. (belga/dm)

nieuws

cult

zine