Dinsdag 07/02/2023
Franky Vercauteren. Beeld Photo News
Franky Vercauteren.Beeld Photo News

Hans Vandeweghe

Is Vercauteren aangesteld omdat Anderlecht op het matje moet komen voor het coachen van Kompany?

Hans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.

Hans Vandeweghe

Twee weken geleden op Neerpede.

Michael belt naar Marc: “Zeg Marc, Michael hier.”

Marc: “Jaja, kziekik da wel. Haast u een beetje want ik ben bezig goudvissen te kopen voor Pairi Daiza.”

Michael: “Jamaar Marc, toch een keer goed luisteren alstublieft. We moeten verschijnen bij de Geschillencommissie van de voetbalbond. Dat gedoe met Vincent die coacht op de bank, awel we hebben het zitten, ze willen ons pakken.”

Marc (een lange milliseconde sprakeloos): “De schmeerlappe. Bon, wanneer is dat? Dinsdag 8 oktober, zegde? Luistert, we kunnen dat ook in ons voordeel draaien. Zo kunnen we aan Vincent verkopen dat we een echte coach nodig hebben, in plaats van dat hij op nen ijsbak gaat zitten naast diene Davies. Ik hoor overal dat da ne goeie veldtrainer is, maar tijdens de wedstrijd hebben we nen baas nodig die zegt wat dat er moet gebeuren. Een boete zou nog zo erg niet zijn, maar steldu voor dat ze ons nog een paar punten afpakken. Heb d’al ne keer durven kijken naar de stand? We hebben der niet te veel zeun, punten bedoel ik!”

Het gesprek hierboven is wellicht fictie, de feiten niet. Anderlecht moet morgen verschijnen voor de Geschillencommissie voor het vermeende coachen, dus T1 spelen, door een persoon die geen T1 mag zijn omdat hij het juiste diploma niet heeft. Of die oproeping een actie is na een klacht van een andere club, dan wel een eigen initiatief van de voetbalbond, is niet duidelijk. Of het aanstellen van Frank Vercauteren daarvan een rechtstreeks gevolg is, ook niet zeker, maar het ad hoc-Anderlecht van Coucke kennende, zou het tegendeel verwonderen.

Het vel van Coucke

Eerst een oprisping geheel terzijde. Voor eens en voor altijd, het is Frank Vercauteren en niet Franky of Frankie. De man staat op twee jaar van zijn pensioen godbetert en bovendien is er maar één Franky in de Belgische competitie en dat is dan nog een Francky, Dury dus, omdat het bij hem zo op zijn identiteitskaart staat.

Zou Frank dus, Vercauteren dus, weten dat de timing van het aanbod van Anderlecht en zijn snelle aanstelling mee is bepaald door wat morgen staat te gebeuren? Dat zijn plotse verschijning Anderlecht heel goed uitkomt omdat zijn T1-schap boven alle verdenking staat en niemand kan geloven dat hij daarmee niet boven Vincent Kompany in de hiërarchie komt? Vercauteren is een absolute vakman, maar in deze constructie een goedmaker-bis, een correctie op de voorlopig mislukte eerste goedmaker Kompany. Ze hebben gemeen dat ze beiden moeten dienen om het vel van Coucke te redden.

De aanstelling van Vercauteren past eveneens in het even verontwaardigd als bevlogen pleidooi van Maître Spreutels (of confrater) morgen: de kleine prins van het Astridpark komt de grote prins een handje toesteken. “U moet begrijpen, beste leden van de commissie, dat we een beetje met onze handen in het haar zaten omdat onze T1 niet voldeed. Daarom heeft Vincent zijn verantwoordelijkheid genomen en een beetje meegeholpen met de lijnen uitzetten, gezien we volgens zijn filosofie spelen. Of die filosofie niet juist een taak is van een T1? Euh, ja meestal wel zeker? Mais passons, maintenant il y a Frank Vercauteren.

Randje paranoïde

En of we daar blij mee zijn. Ambiance langs de zijlijn verzekerd. Dédain is Vercauterens tweede voornaam. Dédain voor de media vooral. Weet hij wel dat hij als T1 ook af en toe zal moeten verschijnen voor de camera’s van PlaySports en dat hij riskeert een vraag te krijgen die hem niet bevalt?

Misprijzen voor zijn collega’s ook, voor zij die voetbal durven analyseren en dan vooral als het zijn voetbal betreft. Ik heb hem ooit in de beginperiode van de analisten een oud-ploegmaat die nog niet eens kritisch was over zijn Anderlecht weten uitschelden voor verrader. Er lopen nu meer analisten rond bij de media dan er T1’s zijn in eerste klasse. Dat wordt een feest met al die verraders.

Vercauteren was altijd al randje paranoïde. Toen de dieren nog spraken en Anderlecht nog voorop liep, heb ik ooit een verhaal willen maken over hun nieuwste analysesysteem met camera’s hoog in het stadion. De hele club vond het een goed idee, tot assistent Ariël Jacobs toe, die enthousiast wilde beginnen met zijn uitleg. Tot Vercauteren ervan hoorde en alles tegenhield.

Heeft u hem zien zitten vrijdagavond in de tribune? Eén en al vrolijkheid. Ooit was hij assistent bij de nationale ploeg van René Vandereycken, nog zo’n optimist. Geruchten willen dat ze toen voor de Rode Duivels een ruilovereenkomst hadden met de zelfmoordlijn, zo vrolijk werden ze van die twee.

Bij ervaren spelers maakt dat horkerig gedoe nog een kans, maar een (op 28 oktober) 63-jarige die één keer per week lacht en een bende volgevreten millennials en opgehemelde generatie Z’ers moet aansturen, dat wordt een lastige.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234