Voetbal in coronatijden
In eigen huis sterker zonder twaalfde man
Na zes coronaspeeldagen in de Premier League wordt stilaan duidelijk welke impact lege stadions hebben op het spel. Wat blijkt: vooral kleinere Engelse clubs zijn de pineut.
1. Nog meer thuisvoordeel
Na enkele speelronden bleek het thuisvoordeel te zijn verdwenen in de Duitse Bundesliga. De verwachting dat dit ook zou gelden voor de Engelse competitie is niet uitgekomen. Sterker, cijfers tonen aan dat de thuisspelende teams het nog beter doen. Liverpool, Manchester City, Leicester, Chelsea, Manchester United, Arsenal en Tottenham hebben sinds de hervatting geen thuiswedstrijd verloren. Het thuiswinstpercentage van deze clubs is gestegen van 62 naar 81 procent.
Een verschil met Duitsland is dat de de spelers in de Premier League de gelegenheid hadden om in het eigen stadion te trainen, zodat ze aan de vreemde situatie konden wennen. Bezoekende teams hebben een extra nadeel: vanwege het advies om zo veel mogelijk afstand te houden reizen ze in twee tot drie bussen naar uitwedstrijden. Dat doet de teamgeest geen goed. In het verlengde daarvan is er, onbewust, minder motivatie om een stapje extra te doen voor de trouw meegereisde fans.
2. VAR blijft dramatisch
Wat de videoscheidsrechter betreft, is de Premier League doorgegaan waar ze was gebleven: met discussie. Meerdere wedstrijden zijn ontsierd door de willekeur van de VAR. In principe is de VAR een prima vernieuwing, maar de manier waarop de Engelse scheidsrechters het middel hanteren is een mysterie. In plaats van een duidelijke misser te corrigeren wordt er minutenlang gezocht naar redenen om bijvoorbeeld een doelpunt af te keuren. Zelfs Michael Oliver, de beste referee van Engeland, heeft beslissingen genomen die niemand begreep en waarvan vooral Tottenham Hotspur het slachtoffer is geworden.
Vanwege de sociale afstand kunnen de videoarbiters elkaar niet zien of spreken in de centrale ruimte in Stockley Park, waardoor er geen overleg is over wat er goed en vooral fout is gegaan. Zelfs overleg met een meekijkende assistent is niet mogelijk. Wellicht is de kwaliteit daardoor nog achteruitgegaan.
3. Meer doeltreffende vrije trappen
Spelen zonder publiek heeft niet tot een afname van het aantal prachtige doelpunten geleid. De mooiste kwam van Southamptons Che Adams, die Manchester City-doelman Ederson met een boogbal vanaf 37 meter verraste. Een ander juweeltje kwam van de voet van Rode Duivel Kevin De Bruyne, die op Stamford Bridge een heerlijke ‘dipper’ liet zien, een vrije trap die over leek te gaan maar op het laatste moment daalde en de doelman kansloos liet. Het was een van de zeven succesvolle vrije trappen sinds de herstart. Ter vergelijking: in de dertien laatste speelronden voor de coronacrisis verdwenen slechts twee vrije trappen direct in het net. Het suggereert dat spelers in zelfisolatie flink hebben geoefend op dit onderdeel. Een andere mogelijkheid is dat doelmannen vergeten zijn hoe ze een muur moeten neerzetten.
4. Minder comebacks, minder draws
Een van de beste wedstrijden van de afgelopen weken was de Londense derby tussen West Ham United en Chelsea. De thuisploeg kwam twee keer op achterstand, kwam twee keer sterk terug, waarna Andrij Jarmolenko in de laatste minuut de winnende treffer maakte voor West Ham. Zulke thrillers zijn schaars. Veel wedstrijden eindigden in een afgetekende 3-0 of 4-0, met relatief veel doelpunten in het laatste halfuur. Van de 58 wedstrijden is 20 procent in een gelijkspel geëindigd. Met publiek lag dat rond de 40 procent. Des te knapper was de 1-1 van Burnley zaterdag bij Liverpool op Anfield, waarmee een einde kwam aan de reeks van 24 thuisoverwinningen voor de kampioen. Dit resultaat had niet zozeer te maken met de stille spionkop, maar met de klasse van Sean Dyche. Juist in deze stille tijd en puur voetbal is de hand van een goede coach zichtbaar.
5. Zware tijd voor ‘mindere’ teams
Zaterdagmiddag degradeerde Norwich City na een 0-4-nederlaag thuis tegen West Ham United. De terugkeer na de lockdown heeft coach Daniel Farke en de zijnen geen goed gedaan. The Canaries verloren al hun zes wedstrijden, waarvan vier in eigen huis. Doelsaldo: 1-15.
De slechte resultaten van de hekkensluiter staan niet op zichzelf. Aston Villa en Bournemouth, de andere twee teams onder de streep, wisten sinds de hervatting gezamenlijk één pot te winnen. Er zijn redenen voor. Kwalitatief mindere clubs hebben, zeker thuis, baat bij een meelevend publiek. Ook genieten grote clubs dankzij bredere selecties het voordeel van de tijdelijke regel dat er vijf spelers mogen worden gewisseld.
Met name Manchester United is goed uit de lockdown gekomen. Op sleeptouw genomen door uitblinker Bruno Fernandes speelde de ploeg van Ole Gunnar Solskjaer gelijk bij Tottenham Hotspur en thuis tegen Southampton en won het de resterende wedstrijden, waardoor ze bovenaan staan in de legestadionranglijst.