Dinsdag 06/06/2023
Coach Hernán Losada praat in op Beerschot-speler Joren Dom na de nederlaag tegen Club Brugge, zondagavond.

AchtergrondMajor League Soccer

In de States bedient Losada miljoenen supporters

Coach Hernán Losada praat in op Beerschot-speler Joren Dom na de nederlaag tegen Club Brugge, zondagavond.Beeld BELGA

D.C. United is voor Hernán Losada een aanlokkelijke bruid. De Amerikaanse voetbalcompetitie telt traditioneel veel Zuid-Amerikaanse spelers en coaches én de Spaanstalige fanbase is groot. ‘Losada zal in 190 landen te zien zijn’, klinkt het.

BF

Hernán Losada (38) leek na zijn onmiddellijke impact als trainer bij Beerschot op weg naar een veelbelovende carrière in Europa. Zelf droomde de Spaanstalige Losada op termijn ooit in La Liga te coachen. Op het eerste gezicht is de stap naar de VS uit de richting, maar dat hoeft zo niet te zijn.

De Major League Soccer (MLS) is altijd al erg populair geweest bij hispanics of latino’s, die 17 procent van de bevolking van de VS uitmaken. Hun aandeel blijft groeien. Er hoeft geen tekening bij dat zij voetbal wat meer in hun bloed hebben dan de gemiddelde Noord-Amerikaan, die zweert bij de grote liga’s van American football (NFL), basketbal (NBA), baseball (MLB) en ijshockey (NHL).

De Argentijnse afkomst van Losada past wel bij de grote Spaanstalige fanbase in de regio rond Washington D.C., de hoofdstad van de VS. Ongeveer een kwart van de fans (26 procent) identificeert zich als hispanic, met roots in Latijns- of Centraal-Amerika. Twee fangroepen van D.C. United, La Norte en La Barra Brava, zingen Spaanstalige liedjes op de tribune. Zij hopen dat Losada de voetbalstijl met een Zuid-Amerikaans sausje overgiet.

Het DNA van de MLS

De Spaanstalige markt is zo groot dat de federatie een apart departement heeft om de MLS in die gemeenschap te promoten. Gabriel Gabor, pr-man van de MLS, stond ons te woord. “Hispanics maken zowat 30 procent van de fanbasis van de MLS uit. Zij zijn een deel van het DNA van de MLS. Van bij de start waren spelers en coaches uit Latijns-Amerika populair in onze competitie, zoals Carlos Valderrama en Marco Etcheverry. Ook nu telt de MLS zowat veertig voetballers uit Argentinië, vele anderen komen uit Uruguay of Chili. De MVP van kampioen Columbus Crew in 2020 is met Lucas Zelarayan een Argentijn.”

Volgens Gabor is de MLS een mix van de Zuid-Amerikaanse en Europese spelstijl. “De Latijnse spelstijl is populair, maar veel coaches in de MLS hebben succes met een Europese voetbalstijl. Clubs kiezen meestal een coach met wie ze denken de grootste winstkans te hebben, los van hun afkomst.”

Gabor zegt dat de MLS veel te bieden heeft aan Losada. “Een speler of coach in de MLS maakt een legitieme keuze. Hij geniet veel levenskwaliteit, traint in de beste faciliteiten en stadions, speelt voor gepassioneerde fans en heeft tv-zichtbaarheid in 190 landen. De MLS is een venster op de wereld. Als Losada succes heeft in de MLS, zal de hele wereld dat zien.”

Het zijn ook redenen waarom de Engelse coach Phil Neville heeft getekend bij Inter Miami, het team van David Beckham.

Wayne Rooney speelde in 2018 voor D.C. United. Beeld AFP
Wayne Rooney speelde in 2018 voor D.C. United.Beeld AFP

Bovendien kiest Losada voor een club met uitstraling. Gabor: “D.C. United is een historisch team. Ze speelden in de beginjaren zo vaak kampioen, hun shirt is een klassieker.” Het stadion Audi Field is gloednieuw. Het werd in 2018 ingewijd en telt 20.000 zitjes. Voor de pandemie trok D.C. United gemiddeld 17.500 fans. “Het ligt op een boogscheut van het baseballstadion, in een stadsgebied in ontwikkeling, dicht bij het water.”

D.C. United behoort tot de tien ‘founding fathers’ van de MLS in 1996 en kroonde zich tussen 1996 en 2004 vier keer tot kampioen. Sportief is de club de laatste jaren wel afgezakt. In het door corona verstoorde seizoen 2020 eindigde D.C. United pas als twaalfde van veertien clubs in de oostelijke divisie. Het kon in 23 matchen slechts 23 keer scoren. Dat kostte trainer Ben Olsen de kop.

Vervanger voor Rooney

D.C. United zoekt nog naar een nieuwe vedette na het vertrek van Wayne Rooney eind 2019. In anderhalf jaar had hij met 23 goals en 15 assists in 50 matchen zijn stempel gedrukt. De club viste al achter het net voor Mesut Özil, hij koos pas voor Turkije.

Losada zal ook moeten wennen aan de aparte regels binnen de MLS in een gesloten competitie (teams kunnen niet degraderen) met een loonplafond. Dat ligt bepaald op 11,6 miljoen dollar (9,8 miljoen euro) per club met een maximum van 612.500 dollar (507.5151 euro) per speler. Maar: elke MLS-club mag wel drie ‘designated players’ kopen die buiten die salarisnorm vallen en dus gigantische bedragen mogen verdienen.

Losada zal bij D.C. United beduidend meer verdienen dan bij Beerschot; het loon van zijn voorganger Ben Olsen was geschat op 400.000 dollar (330.000 euro) per jaar. Maar in de VS zijn prestatiegerichte bonussen vaak contractueel opgenomen. Als Losada succesrijk is, zal hij ook boter bij de vis krijgen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234