NieuwsIlan Van Wilder
Ilan Van Wilder clasht met rigide cultuur en verkommert bij DSM
Wie gelijk heeft, of wie gelijk krijgt? Bijzaak. De impasse waarin Ilan Van Wilder (21) en Team DSM zich bevinden, kent alleen maar verliezers. En vooral: Belgisch toptalent dat zit te verkommeren. ‘Fysiek was hij klaar voor de Vuelta. Maar de factor cooperation staat bij hem nog niet op punt.’
Van Wilder heeft nog een lopend contract bij DSM tot eind 2022. Maar daar wil de 21-jarige Opwijkenaar onderuit. Dat bleek uit een niet mis te verstane Instagram-post, vorige week vrijdag, waarin de renner zijn teleurstelling uitte over zijn niet-selectie voor de Vuelta.
“Ik kan niet uitleggen hoe ontgoocheld ik ben en hoe down ik me al weken voel. Hopelijk vind ik mijn plezier en motivatie in de koers volgend jaar terug in een nieuwe omgeving”, schreef hij. Daarmee bereikte het sluimerend conflict tussen beide partijen een voorlopig hoogtepunt. Of noem het eerder een dieptepunt.
Aan de basis ervan zou onder meer een materiële discussie liggen. Zou. Van Wilder zelf voelt zich alleszins niet geroepen om daar meer toelichting over te geven. Het moment is er momenteel niet rijp voor, laat hij ons vriendelijk en correct weten. Lees: alles wat hij zegt kan in de huidige situatie tegen hem worden gebruikt.
In een recent interview met WielerFlits deed hoofdcoach Rudi Kemna wel een poging om uit te leggen waarom het team Van Wilder thuishield van de Ronde van Spanje. “Ilan is een talent. Een goede jongen. Fysiek was hij klaar voor de Vuelta. Maar de factor cooperation staat bij hem nog niet op punt.”
Ploegleider Matt Winston had het over “een coaching-proces: off-bike en on-bike. Off-bike heeft Ilan nog stappen te zetten.”
Vaag academisch geratel. In mensentaal: Van Wilder wringt tegen in het strakke keurslijf dat hij bij ‘totalecontroleploeg’ DSM krijgt aangemeten. Hij loopt er niet blind in de pas. In het peloton wordt daar dan snel een etiket op gekleefd. ‘Moeilijke jongen’. En toch. “We zijn niet zinnens Ilan te laten vertrekken. We willen met hem verder werken”, stelt Kemna duidelijk. “Maar zijn management (het Duitse Team Vision Sports, JDK) maakt het moeilijk. Wat voor extra druk zorgt.”
Transfer gezocht
Dat management bood Van Wilder inmiddels al aan bij andere (WorldTour-)teams. Volgens onze informatie zijn daar ook Deceuninck-QuickStep en Lotto-Soudal bij. Dat de renner nog onder contract ligt en een transfer onvermijdelijk gepaard gaat met een verbrekingsvergoeding, vormt uiteraard een grote hinderpaal.
Al zou Lotto, dat voluit de kaart trekt van de jeugd, in deze wel een morele overwinning kunnen boeken. Anderhalf jaar geleden zag het Van Wilder vanuit zijn U23-kweekvijver niet doorstromen naar de eigen WorldTour-kern maar opteren voor wat toen nog Sunweb was. “Omdat hun langetermijnplanning en doelen me toch nét iets meer aantrekken”, klonk het toen. John Lelangue, Kurt Van De Wouwer en co. bleven gefrustreerd achter. Halen ze nu alsnog hun gram?
Wie het gelijk aan zijn kant heeft, laten we in het midden. Veel belangrijker is dat het nu tot een snelle, constructieve oplossing komt. Want voorlopig kent deze impasse alleen maar verliezers. Niet het minst Van Wilder zelf, eind maart nog tiende in de Settimana Coppi/Bartali en top vijf in de tijdritten van de Ronde van Romandië, de Dauphiné en het BK. Na zijn afmelding (met doktersattest) voor de Ronde van Denemarken, past hij ook voor het EK in Trento.
Een Belgisch toptalent, bij de junioren de internationale nummer twee na Remco Evenepoel, zit dus gewoonweg te verkommeren. “De jongen ligt met zichzelf in de knoop”, meldt een anonieme bron ons. “Aan koersen komt hij dit seizoen wellicht niet meer toe. Hij traint ook amper nog. Waarom zou hij? Hij heeft voorlopig geen doel meer.” Doodzonde is het.