Woensdag 08/02/2023

Interview

‘Ik zoek ‘Defour’ op YouTube’: nostalgische middenvelder rekent op nieuw contract bij Antwerp

Steven Defour dolt met zijn dochtertje Ariana in Antwerpen. 'Ik liet een halve speeltuin bouwen in mijn appartement.' Beeld RV
Steven Defour dolt met zijn dochtertje Ariana in Antwerpen. 'Ik liet een halve speeltuin bouwen in mijn appartement.'Beeld RV

Snelle auto's, dansende kinderen en blessures die zijn carrière belemmeren. Steven Defour spreekt tijdens zijn quarantaine openhartig over leven en werk.

Stephan Keygnaert

Het grote voordeel aan de lockdown is dat Steven Defour (32) nu veel qualitytime kan hebben met Ariana, zijn dochtertje van bijna 4. "Ik heb Ariana bij mij om de week", zegt hij. "In het begin van de lockdown heb ik een halve speeltuin laten bouwen hier in mijn appartement."

Hij woont op de Scheldekaaien, met een terras waar hij een jacuzzi heeft laten installeren. "Ik liet een schuifaf brengen en haalde een trampoline in huis. Ariana heeft zo haar eigen speelhoek. Elke bal die ze vindt, stampt ze weg, maar ze danst vooral."

Hoe is het met de conditie?

Steven Defour: "Zeer goed. Ik loop en ik fiets. Gisteren 65 kilometer, een paar dagen geleden meer dan 100. Nu de trainingen zijn gestopt en we vakantie hebben, ben ik van plan om met een maat de Muur op te rijden. Zolang de kans bestond dat we nog zouden voetballen, vond ik dat te riskant."

Veel frietjes gegeten?

"Neen."

Hamburgers.

"Ook niet."

Veel pintjes gedronken?

"Alcohol is héél lang geleden. Maar vanavond ga ik toch een flesje wijn opendoen, denk ik. Mijn enige zwakte is chocolade. En ijsjes."

Moet jij waken over je gewicht?

"Als ik niks zou doen, dan kom ik drie tot vier kilogram bij."

Mis je het voetbal?

"Ik mis de adrenaline van die laatste dagen voor een wedstrijd. Twee weken geleden is gestart met facultatieve individuele trainingen op de club en toen stond ik weer op met een doel. Er was regelmatig acht, negen man aanwezig, dan heb je toch een soort kleedkamergevoel. Je kunt wat praten, lachen. Als Ariana niet bij mij is, zit ik maar alleen thuis. In het begin van de lockdown hadden we nog dagelijks een loopprogramma, maar dat is wat afgezwakt."

Heb je het programma keurig opgevolgd?

"Jaja, we moesten de gps aandoen. De medische staf kon onze statistieken volgen."

Ja hoor, Dieumerci Mbokani is even vlijtig geweest.

(proest het uit) "Vraag het eens aan de club."

Steek je wat dat betreft je hand in het vuur voor jongens als Mbokani en Lamkel Zé?

"Neen. Ook zonder corona, als we gaan lopen tijdens de week, zijn er altijd die 'vergeten' zijn om de gps aan te doen."

Is deze periode van drie, vier maanden stilliggen goed of slecht voor jou?

"Door de nasleep van mijn blessures heb ik absoluut sport nodig. Ik moet in een bepaald ritme blijven. Ik had het er deze week nog over met kinesist Lieven Maesschalck. Die zei ook: 'Jij hebt echt wel ingrijpende operaties gehad. Zorg goed voor je lichaam.' Langs de andere kant kan ik straks tijdens de voorbereiding een stevige basis leggen. Vorig jaar op hetzelfde moment was ik geblesseerd, en hoe je het draait of keert: zonder een goede basis blijf je sukkelen. Pas na de winterstop voelde ik me echt top."

Ben jij nostalgisch?

"Meer en meer. De afgelopen maanden ben ik gaan nadenken over wat ik presteerde in mijn carrière - ik verveelde mij. Ik tikte in 'Defour + YouTube'. Eens zien hoe het geweest is."

Als je één wedstrijd uit jouw periode bij Standard zou mogen terugzien, welke neem je?

"De titelmatch tegen Anderlecht met Michel (Preud'homme, in 2008, SK). Zelf was ik niet opvallend goed die wedstrijd. Maar ik kan mij echt de hele dag van 's morgens tot 's avonds laat voor de geest halen. Ik kreeg toen ook de Gouden Schoen uit handen van Zidane. Een paar weken voordien was mijn schouder uit de kom gegaan. Ik droeg een bescherming en van de medische staf mocht ik geen duels aangaan. Preud'homme heeft me toen op links gezet en Witsel naar het centrum getrokken."

Doe voor eens en voor altijd het verhaal van in de kleedkamer vlak voor die wedstrijd tegen Anderlecht.

"Preud'homme had niet de gewoonte om net voor de ploeg naar buiten ging nog te speechen. Maar toen wel. Hij was heel de week nerveus geweest. Na 25 jaar kampioen kunnen worden, tegen Anderlecht... Hij liep op de tippen van de tenen en hij begon te praten, zo van: 'Jongens, we mogen zeker geen vroege goal pakken.' Het kwam erop neer dat Preud'homme sprak in termen van 'niet verliezen', terwijl wij gewoon vol gas wilden gaan. Toen heeft Siramana Dembélé, denk ik, gevraagd aan de trainer om even te wachten op de gang en riepen wij: 'We gaan er vol voor!' Maar onze eerste helft trok op niks."

Hoe was het om de kleedkamer te delen met zowel Conceição als Sá Pinto?

"Wij speelden op training vaak 5 tegen 5 of 7 tegen 7. Die twee stonden vaak tegen elkaar. Als een van de twee gewonnen had, begon hij de andere te treiteren tot diens potje helemaal overkookte. Daar wilde je niet tussenkomen. Dan hadden ze elkaar net geen blauw oog geklopt, kwamen ze in de kleedkamer en begonnen ze onder de douche te dollen met elkaar. Je mocht die twee vooral niet zeggen dat de ander beter was. (lacht) Als je zei: 'Sergio, in België moet iedereen zwijgen, of we gaan eens de beelden tonen van jou bij Inter en Lazio', dan sprong de vonk over. Je moest hun ego strelen."

Ben je verrast dat Conceição, nu bij FC Porto, zo'n goede trainer is geworden?

"Ergens wel. Ik had gedacht dat hij veel meer moeite zou hebben om zijn opvliegende karakter te bedwingen. Maar al in zijn eerste club als trainer, Olhanense, haalde hij een record aan punten. Toch straf."

Je mag één wedstrijd bij FC Porto kiezen.

"De titelmatch Porto-Benfica in mijn tweede seizoen. Benfica had genoeg aan een punt, wij moesten winnen. In de negentigste minuut, bij 1-1, kwam bij ons ene Kelvin in het veld. Hij was 18 of zo. Die jongen haalde normaal nooit de selectie. Bij zijn eerste baltoets, 92ste minuut, jaagt hij 'm erin. Er is een historisch tv-beeld van Jorge Jesus, de coach van Benfica, die op zijn knieën valt en in tranen uitbarst."

Eén match uit je Anderlecht-periode?

"Doe maar mijn eerste match op Brugge."

Augustus 2014. Je was een halfuur ronduit geweldig, scoorde de 0-1 en legde je vingertje op je mond. Olympia schuimbekte.

"We kwamen 0-2 voor, waarna mijn motor ontplofte. Club kwam na de rust tot 2-2 terug. Maar dat eerste halfuur kwam niemand aan mijn niveau. Mijn tweede jaar bij Burnley was ook zo. Ik had het gevoel dat mij niks kon gebeuren. Weet je, als ik echt 100 procent was, dan mocht komen wie wilde: ik was baas."

Dat is veel te weinig gebeurd. Frustreert het jou, of heb je vrede met de blessures?

"Het frustreert mij. Omdat mijn carrière veel beter had gekund zonder al die remmingen."

Jullie hebben met de spelersgroep van Antwerp in deze coronaperiode een deel van jullie salaris afgestaan. Dat voel jij niet, toch?

"Neen. Ik heb ook een deel van mijn loon afgestaan aan het ziekenhuis in Mechelen."

Heb je goed verdiend in je carrière?

"Denk het wel. Ik heb over, maar ik moet niet zot doen."

Domme kosten gemaakt?

"Auto's. Toen ik achttien was en bij Standard speelde, had ik vier auto's. Een schone auto vond ik stoer en geweldig. Ik had een Audi RS6, een Audi Q7, een Audi TT. Toen redeneerde ik: ach, ik ga de komende jaren alleen maar meer verdienen. Eenmaal ik ouder werd, en met de hulp van andere mensen, ben ik beginnen na te denken over geld. Ik doe niet meer onnozel."

Zit jij volgende week met cola en chips klaar voor de wedstrijd Dortmund-Schalke?

"Niet echt. Wat als Lewandowski besmet raakt. Of Neuer? Gaan ze dan ook nog voortdoen? In Mönchengladbach waren toch ook twee spelers besmet? Wacht tot het in Bayern gebeurt."

Je bent op 30 juni einde contract. Hoe ziet jouw toekomst eruit?

"Ik had een eerste gesprek met Antwerp om de intenties van beide kanten te kennen. Die liepen zo goed als gelijk. Een nieuw contract bij Antwerp is mijn voorkeur."

En Luciano D'Onofrio wil ook door met jou?

(knikt) "Er zal nog een beetje onderhandeld worden. Maar de standpunten liggen vrij dicht bij elkaar. Ik heb wat belangstelling van enkele buitenlandse clubs, maar met die hele corona is het een heel rare situatie."

Heb jij niet altijd de wens uitgedrukt om je loopbaan te eindigen bij KV Mechelen?

"Die ambitie blijft zo. Ik zou heel graag de cirkel rondmaken en eindigen bij KV Mechelen. Maar als het moment komt dat ik die beslissing neem, zal Mechelen mij dan ook willen? Het moet van twee kanten komen, hé."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234