ColumnHans Vandeweghe
Hopelijk gaat Hamilton nu Trump op de zenuwen werken door in Nascar de boel op een hoopje te rijden
Hans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
In de witste, blankste van alle sporten – de Formule 1 – is sinds gisteren een zwarte Brit met rastakapsel de absolute nummer één aller tijden. Met zeven wereldtitels doet Lewis Hamilton even goed als de Duitser Michael Schumacher die tussen 1994 en 2004 ook zeven keer de beste was. Hamilton begon aan zijn serie in 2008, herpakte zich in 2014 en zou tot 2020 één jaar niet de beste zijn.
Rekening houdend met de onweerlegbare feiten dat Schumacher twee keer een tegenstander voor de wereldtitel in de laatste race van het seizoen mee betrok in een ongeval waardoor hij eerste kon blijven in de eindstand – wat hem twee keer niets meer dan een boete opleverde – is Hamilton de enige echte nieuwe GOAT van de F1. Bovendien heeft met die nieuwe overwinning in Istanbul de Brit nu 94 Grand Prix op zijn naam tegenover 91 voor Schumi.
Het was geen gewoon jaar voor Hamilton. Oké, zijn Mercedes-team had de technische zaakjes netjes voor elkaar. Ploegmaat Valtteri Bottas was zijn naaste belager, dat zegt alles. Maar afgezien daarvan leek het alsof Hamilton dit jaar minstens evenveel bezig was met activisme, dan met zo snel mogelijk rondjes rijden over de hele wereld.
Naast de basketbalsterren van de NBA was hij een van de meest uitgesproken pleitbezorgers van de Black Lives Matter-beweging en ging zelfs zover dat hij de aanduiding van Vitali Petrov als race steward voor de GP van Portugal bekritiseerde. Petrov zich negatief had uitgelaten over Hamiltons engagement en vooral over diens T-shirt ter ere van de door politiegeweld omgekomen Breonna Taylor. Een storm stak op, maar een paar dagen later won Hamilton zijn 92ste race, één meer dan Schumacher.
Lewis Hamilton wil al langer ‘iets anders gaan doen’. Laten we hopen dat hij Trump en co op de zenuwen gaat werken door in Nascar als zwarte de boel op een hoopje te rijden. De North American Stock Car Racing is samen met de NFL (het american football) dé sport en passie van de Amerikaanse rednecks.
Toen Bubba Wallace in 2017 zijn neus aan het venster kwam steken in de Cup Series – de topcompetitie in Nascar – werd hem dat niet in dank afgenomen. Bubba is net als Hamilton zwart, halfzwart, zoon van een gemengd huwelijk. Nascar staat erom bekend dat het de ‘oude waarden van het Zuiden’ omarmt. Dat wil zeggen: zwarten zijn toegelaten als ze geen grote bek opzetten, blanken zijn de baas en de zogeheten Confederate Flag – het symbool van de Zuiderse slavenstaten tijdens de Burgeroorlog – was overal te zien tot ze in juni dit jaar verbannen werd door de Nascar. Al wil dat niet zeggen dat ze nergens meer opduikt.
Acht niet-blanke rijders zijn sinds de oprichting in 1948 in minstens één race van de topcompetitie van Nascar gestart. De eerste zwarte in een raceauto was Elias Bowie in 1953. In zijn Cadillac reed hij mee op de Bay Meadows Speedway in San Mateo, California. Eén zwarte rijder heeft ooit een race gewonnen: Wendell Scott in de Jacksonville 200 op 1 december 1963. Oorspronkelijk werd Buck Baker tot winnaar uitgeroepen hoewel die twee ronden aan zijn broek had gekregen van Scott. Twee uur later had de jury haar ‘vergissing’ ingezien, maar het duurde nog twee jaar voor Scott in alle stilte als overwinnaar in de tabellen kwam.
Het eerste initiatief om Nascar diverser te maken dateert van 2003 en in 2015 werd de vlag van de Geconfedereerde Staten geweerd. Met de nadruk op geweerd en niet verboden, dat gebeurde dus dit jaar pas. Bubba Wallace had dan ook nog eens het lef om zich uit te spreken pro de Black Lives Matter-beweging en plots hing in zijn teamgarage een geknoopt touw, symbool voor de lynchings van zwarte Amerikanen in het zuiden. Onderzoek van de FBI wees uit dat het touw daar al langer hing, en dus niets te maken had met BLM. Over racisme spraken ze zich niet uit. Donald Trump wel. Hij vond dat Wallace zich moest excuseren bij al die brave Nascar-fans voor de ergernis die hij met deze hoax had opgewekt. Vader Wallace raadde zijn zoon aan niet te reageren: “Tegen domheid kan je niks beginnen.”
Slotsom: nu Lewis Hamilton het nieuwe team van Denny Hamlin en Michael Jordan – dé MJ jawel – en hun rijder Wallace alle steun heeft toegezegd, is het wachten op een zogeheten Nascar-swap van de zwarte nummer één van de F1. De wissel met de Formule 1 ligt niet voor de hand. Mario Andretti is de laatste wereldkampioen in de F1 (1978) die eerder ook iconische races als de Daytona 500 en de Indianapolis 500 op de ovale circuits wist te winnen. Fernando Alonso heeft altijd gezegd dat hij een overstap zou overwegen, maar hij bracht het tot één deelname aan de Indy 500.
De ultieme ambitie van een racer is de Triple Crown: winst in de Grand Prix van Monaco, de 24 uur van Le Mans en de Indianapolis 500. Graham Hill (tussen 1963 en 1972) is is de enige die daarin slaagde. Hamilton kan de tweede zijn.
Laten we hopen dat Lewis Hamilton Trump en co op de zenuwen gaat werken door in Nascar als zwarte de boel op een hoopje te rijden.