Dinsdag 07/02/2023

VoetbalPaul Gheysens

Hoe moet het verder met Antwerp nu Rafaelov vertrekt?

Lior Refaelov tekent voor twee seizoenen bij Anderlecht. Beeld Photo News
Lior Refaelov tekent voor twee seizoenen bij Anderlecht.Beeld Photo News

Straffe transfer voor Anderlecht. Paars-wit haalt Lior Refaelov (gisteren 35) weg bij Antwerp. De Gouden Schoen tekent een contract voor twee jaar. Maar hoe moet het nu verder met de Great Old. Op vier vlakken heerst er grote onduidelijkheid. Het wordt een hete zomer op Bouwwerf Bosuil.

MVS

1. Wat met de trainer?

Frank Vercauteren loodste RAFC naar de Champions’ play-offs. Procentueel behaalde hij, ietwat verrassend misschien, meer punten bij Antwerp dan zijn voorganger Ivan Leko. Die laatste 58,9 procent (46 op 78), Vercauteren 59,2 (32 op 54). Een clash van stijlen, maar niet van puntenoogst. En toch weet niemand of hij ook volgend seizoen nog trainer op de Bosuil zal zijn. In juni loopt zijn contract af, over een verlenging werd, mede gezien het heersende machtsvacuüm in Antwerp, nog niet gesproken. Als je alles puur objectief bekijkt, zijn er weinig redenen om uit elkaar te gaan, maar los van al het sportieve speelt ook de privésituatie van Vercauteren een belangrijke rol. Schoonmoeder, vrouw en kind verblijven immers nog altijd in Rusland en raken voorlopig niet in ons land. Raakt dat euvel niet opgelost, is het goed mogelijk dat Vercauteren de voorkeur geeft aan een terugkeer naar Rusland, een hereniging met zijn gezin. In dat geval is Alexander Blessin een naam die hoog op het Antwerpse verlanglijstje staat. De jonge Duitser charmeerde dit seizoen bij KV Oostende.

2. Wat met de sportief directeur?

Nog een goeie maand. En dan, op 1 juni, wordt het contract van Luciano D’Onofrio als sportief directeur bij Antwerp automatisch met een jaar verlengd – tenzij een van beide partijen per aangetekend schrijven voor die datum aangeeft de samenwerking stop te zetten. Dat is naar ons weten tot op heden nog niet gebeurd, maar de verwachting is wel dat beide partijen uit elkaar gaan. De hamvraag dan is wie dan de opvolger van D’Onofrio moet worden. Grote schoenen om te vullen. In de wandelgangen van de Bosuil valt te horen dat de club naarstig op zoek is naar een ‘ervaren’ CEO, die zich dan zou laten omringen door, in de eerste plaats, huidig algemeen directeur Sven Jaecques. Daarnaast circuleert de naam van Gauthier Ganaye. De Fransman is momenteel voorzitter van AS Nancy en Executive President van KV Oostende. Hij zou volgens de geruchten in beeld zijn op de Bosuil. Toeval of niet, maar in de vorige transferperiode waren KVO-spelers Sakala en Bataille nadrukkelijk in beeld bij de Great Old. Werden daar al de eerste contacten gelegd?

3. Wat met Dieu en anderen?

Lior Refaelov is officieel weg volgend seizoen, eerder tekende ook Simen Juklerød al elders (RC Genk). Maar die twee zijn uiteraard niet de enigen die de club verlaten. Een andere speler wiens contract in juni ook nog afloopt, is Dieumerci Mbokani. Ook al 35 ondertussen, maar zonder Dieu speelde Antwerp geen Champions’ play-offs, zo simpel is het. Vijf keer goed voor de winning goal het voorbije seizoen, goed voor 10 gouden punten. En oké, hij scoorde vorig seizoen meer doelpunten, maar dit seizoen lukte Mbokani ondertussen toch al evenveel goals dan in zijn eerste jaar Antwerp. In minder matchen bovendien, en zonder penalty’s. Ook al kraakt er hier en daar al eens een gewrichtje wat luider, helemaal versleten is Dieu nu ook nog niet. Afgebotte snelheid of niet, in de zestien is en blijft hij een roofdier.

Mbokani is echter niet de enige vertrekker. Ook van vijf huurspelers loopt de verbintenis af. Maxime Le Marchand, Jérémy Gélin, Jordan Lukaku, Felipe Avenatti en Ortwin De Wolf keren in principe allen terug naar hun club van herkomst. Tenzij Antwerp nog opties licht, in het geval van Lukaku, Avenatti en De Wolf. Veel werk op de plank alleszins, het zijn – op Avenatti na – allemaal basisspelers. Een zestal zomertransfers lijkt ons in die optiek niet overdreven.

4. Wie brengt geld in het laatje?

Augustus is van oudsher de oogstmaand, maar mogelijk valt die in Deurne Noord dit jaar ietsje vroeger. Het is een publiek geheim dat ze bij de Great Old deze zomer voor de eerste keer de vruchten willen plukken van de voorbije drie succesvolle jaren. De sterke Europese campagne als katalysator. In plaats van nog eens afhankelijk te zijn van de kapitaalverhogingen van goede huisvader/suikeroom Paul Gheysens, willen ze op de Bosuil langzaam maar zeker zelfbedruipend worden. Kanshebbers genoeg die geld in het laatje kunnen brengen. Aurélio Buta (24), Abdoulayé Seck (28), Martin Hongla (23) en, why not, Didier Lamkel Zé (24). Om er maar vier te noemen. Hun gezamenlijke marktwaarde ligt ergens tussen de 10 en 15 miljoen euro, schatten we. Alle vier zorgden ze, elk op zijn manier, voor een meerwaarde in de Antwerpse spelerskern. Hen vervangen zal niet evident zijn, hen alle vier tegelijk verkopen zeker geen must, maar het zou ons verbazen mocht Antwerp deze zomer niémand ten gelde maken. Het is stilaan het moment. (MVS)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234