America's Cup

Hoe het kan dat zeilboten vliegen

- Michiel Kruijt - Bron: De Volkskrant

Vanaf morgen strijden Team USA en New Zealand voor de kust van Bermuda om de America's Cup. De zeilrace is uitgegroeid tot een technologische veldslag. En een groot spektakel, want de zeilboten 'vliegen' grotendeels boven het water.

4 De Zweedse boot Artemis in een 'vliegende' achtervolging op Nieuw-Zeeland tijdens de voorrondes van de America's Cup. © AFP

De mooiste karakterisering kwam misschien wel van de 70-jarige John Bertrand, de Australische schipper die in 1983 sportgeschiedenis schreef door de America's Cup na 132 jaar van de Amerikanen af te pakken. "Deze jongens", zei hij over zijn opvolgers die nu op Bermuda om dezelfde cup zeilen, "zijn testpiloten die 's ochtends militaire straaljagers ontwikkelen en 's middags in een dodelijke strijd verwikkeld zijn."

Formule 1 te water, dat is wat de toeschouwers vanaf 26 mei te zien hebben gekregen. Emirates Team New Zealand won de voorwedstrijden en mag het vanaf zaterdag in de finale opnemen tegen de houder van de America's Cup, Oracle Team USA - een herhaling van de finalerace van vier jaar geleden.

nieuws

cult