Maandag 04/07/2022

AchtergrondAntwerp - Anderlecht

Hoe de breuk tussen Kompany en Vercauteren bij Anderlecht tot stand kwam

Vincent Kompany, op dat moment nog speler, geeft de tactische richtlijnen tijdens een oefenmatch in Saint-Etienne, op 18 juli 2020. Daar ligt de kiem voor de breuk met Frank Vercauteren. Beeld BELGA
Vincent Kompany, op dat moment nog speler, geeft de tactische richtlijnen tijdens een oefenmatch in Saint-Etienne, op 18 juli 2020. Daar ligt de kiem voor de breuk met Frank Vercauteren.Beeld BELGA

Antwerp versus Anderlecht van maandagavond is ook Frank Vercauteren versus Vincent Kompany. Begin dit seizoen vormden de twee nog een duo bij RSCA, met in augustus een scheiding die voor de buitenwereld als onverwacht kwam. ‘Het was verwarrend.’

PJC

Het is een beeld dat achteraf gezien kenmerkend is voor hoe snel Vincent Kompany (34) de klik in zijn hoofd heeft gemaakt. Wanneer hij eind juli in Saint-Etienne, nadat hij zich heeft bezeerd aan de adductoren, van het veld stapt, gaat Kompany niet naar de kleedkamer maar blijft hij aan de zijlijn staan om zijn ploegmaats luidkeels bij te sturen. Dan al meer coach dan speler.

De dagen na die oefenpartij op Franse bodem wordt duidelijk dat Kompany een spierscheur heeft opgelopen en de competitiestart tegen Mechelen zal missen. Er wordt gerekend op één maand onbeschikbaarheid. “Vervolgens is Vincent zich nog meer gaan storten op zijn taak als inspirator”, vertelt een insider. “Op die manier kwam hij onvermijdelijk op het werkterrein van Vercauteren.” Die laatste zegt zich daar niet aan te storen, ondanks videogesprekken op onmenselijke uren. “Ik wil Vincent de tijd geven om zich te ontwikkelen als trainer”, klinkt het.

Die uitleg is schone schijn. Vercauteren is een binnenvetter, hij laat zijn irritaties niet blijken, maar hij is het niet altijd eens met de intenties van Kompany om zijn filosofie in deze fase van de voorbereiding in de selectie te slijpen. Vercauteren wil de nadruk leggen op resultaten met realistisch spel, terwijl Kompany de vriendschappelijke wedstrijden wil aangrijpen om zijn voetbalvisie door te drukken. Alleen wie nauw met Vercauteren samenwerkt merkt zijn frustraties op. “Hij was toen geen vrolijk man”, appt een speler ons.

Rolverdeling

Met de opener tegen Mechelen in aantocht gaat Anderlecht op bezoek bij Lille OSC. Het is een prachtige dag, maar Vercauteren loopt er als een donderwolk bij. De bestuurstop verbaast zich over het gegeven dat Kompany nadrukkelijk de coaching voor zijn rekening neemt, terwijl dat een week later reglementair niet zal mogen – dan zit Vercauteren op de bank en zit Kompany in de tribune. Op de terugweg naar huis debatteren voorzitter Wouter Vandenhaute, sportmanager Peter Verbeke en CEO Karel Van Eetvelt daarover. “Hier klopt iets niet.”

Op maandag volgen een open vergadering tussen Kompany, Vandenhaute en Van Eetvelt en een diner met diezelfde Vandenhaute, Verbeke en Vercauteren. Kompany en Vercauteren verduidelijken andermaal dat hun aanpak op Lille – Kompany zeer aanwezig, Vercauteren stil – doorgesproken was. “De rolverdeling is duidelijk.” Kompany zegt zich vanaf nu toe te leggen op zijn spel, Vercauteren beweert dat het tegen Mechelen aan hem is. Dat er spanningen tussen de twee zouden zijn? “We zijn net complementair.”

Frank Vercauteren. Beeld Photo News
Frank Vercauteren.Beeld Photo News

Op Mechelen geeft een matig Anderlecht een 0-2-voorsprong uit handen: 2-2. In de catacomben zien verschillende aanwezigen hoe Kompany toch op de voorgrond treedt. Hij geeft een motivatiespeech, niet tot verbazing van de selectie, maar het toont wel aan dat hij zijn stempel drukt op de coaching, wat niet afgesproken was. “Het was een bizarre setting”, sprak Vandenhaute eerder dit seizoen. Op de persconferentie is Vercauteren gefrustreerd. Door het matchverloop, denkt iedereen, maar nadien blijkt: ook en vooral door de aanloop.

Een speler die erbij was getuigt: “Het was op training de hele week verwarrend geweest. Moesten we luisteren naar Vincent of naar Franky? In het weekend zag je dat terug: een deel van de ploeg wilde na de 0-2 blijven aanvallen, de rest wilde toch maar verdedigen. Het was contraproductief. Ik denk dat dat Franky enorm hoog zat.”

Mokken in bureau

Daags na het gelijkspel Achter de Kazerne is Vercauteren niet bekoeld. Toch bereidt hij een vriendschappelijke wedstrijd tegen Lommel voor. Het verhaal doet de ronde dat Kompany de opstelling aanpast, waarop Vercauteren zich gepasseerd voelt. Om zijn onvrede te uiten gaat Vercauteren niet naar de 3-0-zege tegen Lommel; hij blijft mokkend in zijn bureau zitten. Door zijn afwezigheid is Kompany de man die de spelers aanvuurt.

Het is voor het management het signaal om andermaal in gesprek te gaan met Kompany. Vandenhaute legt hem een dilemma voor: ofwel speler blijven, ofwel nu al T1 worden met alle consequenties (loonsverlaging, geen EK) die daarbij horen. Kompany gaat voluit voor het trainerschap en RSCA gaat daarin mee. “Een keuze voor Kompany, niet tegen Vercauteren”, klinkt het. Dat zet de club in de verf door Vercauteren aan boord te willen houden als een ‘coach van de coach’, maar uiteindelijk blijkt daar te weinig draagvlak voor. Vercauteren stemt wel in met de vraag om tegen STVV de honneurs waar te nemen, op voorwaarde dat hij mag kiezen wie speelt, zoals dat voor Saint-Etienne altijd het geval was geweest.

Anderlecht wint vlot tegen STVV (3-1) met verrassend Adrien Trebel in de basis. Op de persconferentie rept Vercauteren, die Kompany naar verluidt weinig kwalijk neemt, met geen woord over het feit dat hij de dag nadien zal vertrekken bij de club van zijn hart. Hij zegt dat dit team veel beter moet kunnen.

Zelf zal hij daar niet aan meehelpen, weet Vercauteren dan al. Dat was zo voorzien – Vercauteren kende de plannen – maar het gebeurt vroeger dan verwacht, en dat wringt. Een insider: “Je kunt je de vraag stellen of Franky er niet nog zou zijn als Kompany zich in Saint-Etienne niet had geblesseerd. Daar is het allemaal begonnen.”

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234