Reportage

Het is stil in de Irenestraat: "De wonde is te diep"

Beroemde oranje feeststraat in het Nederlandse Goirle doet dit jaar niet mee

"Ik mis het wel. Maar ach, dan supporteren we gewoon voor de Belgen." Voor de Irenestraat in het Nederlandse Goirle betekent het mislopen van het EK meer dan alleen het mislopen van een voetbaltoernooi.

5 De Irenestraat in Goirle, anno 2012, toen Oranje wél naar het EK trok. © Hollandse Hoogte
Share

'Tijdens het EK van 2012 liep het fout. Een van de buurmannen jatte geld uit de straatkas. Dat heeft alles kapotgemaakt'

Toon van de Pol, bezieler Oranjestraat

Vandaag is de Irenestraat een straat als een andere. Huisjes, tuintjes, boompjes. Vijfentwintig gevels van baksteen. Niets wat herinnert aan de hoogconjunctuur van Oranje. Van boven tot onder. Van links naar rechts. Alles met oranje bedekt tijdens EK's en WK's. Geen huis, geen hoek, geen boomstam werd overgeslagen. Zelfs bij donderwolken was een zonnebril geen overbodige luxe. Vlaggen, windmolens, blauw-wit-rood en een levensgrote plastic koe getooid in de drie landskleuren. Kitsch kreeg er een dimensie bij. Camera's op elke straathoek. Satellietwagens op avonden dat Nederland speelde.

Nu Oranje er voor het eerst sinds 1984 niet bij is op een EK, is voetbal slechts een verre bijzaak voor de bewoners van de Irenestraat.

nieuws

cult