Wielrennen
Ging dokter Ferrari langs bij Fuglsang?
Michele Ferrari is terug in het peloton. Dat blijkt volgens verscheidene Deense en Noorse media uit een vertrouwelijk rapport van het antidopingbureau CADF. De voor het leven geschorste arts zou zich bezighouden met de begeleiding van Jakob Fuglsang, de kopman van Astana.
Volgens het rapport was Michele Ferrari (66) bij de Astana-ploeg tijdens de Ronde van Catalonië in maart vorig jaar en had hij onlangs een ontmoeting met Jakob Fuglsang en diens ploeggenoot Aleksej Loetsenko in Nice en/of Monaco. Deense en Noorse kranten zeggen over twaalf bronnen te beschikken die Fuglsang tijdens een training met Ferrari hebben gezien.
Fuglsang won vorig jaar Luik-Bastenaken-Luik en werd in de door Mathieu van der Poel gewonnen Amstel Gold Race derde. In de Tour de France gold hij als een van de outsiders voor de eindzege, maar moest hij door een valpartij vroegtijdig opgeven.
De Italiaanse arts was in het verleden lijfarts van Lance Armstrong, de zevenvoudige Tour-winnaar die wegens dopinggebruik al zijn titels moest inleveren. Hij werkte bij omstreden ploegen als Gewiss en US Postal en gaf toe dat de verbetering van het werelduurrecord van Francesco Moser in 1984 al met doping was bewerkstelligd. Vanwege zijn dopingpraktijken werd Ferrari voor het leven geschorst. Nu duikt hij toch weer op. Volgens de Scandinavische media zou het Zwitserse Lugano zijn uitvalsbasis zijn.
De Kazachse ploeg Astana wordt geleid door Aleksandr Vinokoerov, in zijn tijd als renner al verdacht van banden met Ferrari en bestraft voor zijn dopinggebruik. Het credo van Vinokoerov is simpel: winnen, het maakt niet uit hoe en het maakt al helemaal niet uit hoe de buitenwereld erover denkt, laat staan de media. Hij bestuurt die ploeg als een dictator. Hij beslist alles, medewerkers hebben amper inspraak. Vooral de Kazachse renners doen blind wat hij zegt.
Ook saillant: een van de ploegdokters bij Astana is de omstreden Andrei Mikhailov (voormalig TVM). De Rus zat met Cees Priem een paar nachten vast in de doping-Tour van 1998 nadat naar buiten kwam dat in maart van dat jaar 104 ampullen epo waren gevonden bij de ploeg. Later bekenden renners als Jeroen Blijlevens, Bart Voskamp en Steven de Jongh doping.
Astana komt voort uit de resten van Liberty Seguros. Die ploeg stopte in 2006 vanwege het grote dopingschandaal Operación Puerto waarbij ploegleider Manolo Saiz en ploegarts Eufemiano Fuentes werden aangehouden op verdenking van het verstrekken van stimulerende middelen aan renners.
Ook daarna bleef de ploeg omstreden. In 2014 werden Maksim en Valentin Iglinsky betrapt op het gebruik van epo. In datzelfde jaar werden drie renners van de opleidingsploeg gepakt: Ilya Davidenok, Viktor Okisjev en Artur Fedosejev. Bij alle drie werden sporen van anabole steroïden in het lichaam gevonden. Bij de Tour de France van 2015 kwam de Nederlander Lars Boom in opspraak omdat zijn cortisolwaarde te laag was, hetgeen kan duiden op het gebruik van verboden corticosteroïden.
Het is niet de eerste keer dat Ferrari in verband wordt gebracht met Astana. In 2014 schreef de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport dat de dokter was gesignaleerd bij de ploeg. Het Italiaanse olympisch comité (CONI) zou beschikken over foto's waarop Ferrari in het hotel van de ploeg te zien is.
Mediahoax
In een verklaring ontkent Astana de samenwerking met Ferrari en met welke andere omstreden ploegdokter dan ook. Astana zegt kennis te hebben genomen van het nieuwsbericht van de Deense en Noorse media "met betrekking tot het bestaan van een vermeend vertrouwelijk rapport van de CADF dat vermoedt dat sommige renners van het team in contact zijn geweest met dokter Michele Ferrari". De ploeg benadrukt dat het zich inzet voor de strijd tegen doping.
De ploeg wijst erop dat haar licentie is vernieuwd voor het jaar 2020. "Daarmee wordt bevestigd dat het team volledig voldoet aan al zijn verplichtingen, inclusief op het gebied van bestrijding van dopinggebruik in de wielersport. Het team heeft contact met de UCI en de CADF om meer te weten te komen en zal meewerken aan elke zaak die door het CADF of de UCI kan worden geopend."
Ook Fuglsang spreekt de berichten met klem tegen. "Ik weerleg dat ik dokter Ferrari ontmoet heb", schrijft de Deen op Instagram. "Ik heb geen weet van een rapport en kan bevestigen dat er bij geen enkel bekwaam antidopingagentschap een procedure tegen mij geopend is. Daarom moet ik nergens op antwoorden. Ik ben heel bezorgd dat soortgelijke geruchten in de pers circuleren."
Normaal zal de 34-jarige Fuglsang dit voorjaar opnieuw een van de belangrijkste concurrenten van Julian Alaphilippe, Wout van Aert en Mathieu van der Poel in de klassiekers zijn.
Volgens Ferrari is er sprake van een mediahoax. Hij is naar eigen zeggen al twaalf jaar niet in Nice of Monaco geweest en heeft nog nooit op een scooter of motor gezeten. "Laat staan om een renner te gangmaken. Het 'geheime rapport' is gebaseerd op valse berichten van waarschijnlijke belanghebbenden."