sport

Gilbert: "Niet dat ik me een debutant voel, maar ik besef wel meer en meer hoe graag ik koers"

4 © BELGA

Philippe Gilbert voelt zich al goed thuis bij zijn nieuwe team. De 34-jarige Luikenaar verliet BMC na vijf jaar om opnieuw voor een Belgische ploeg te rijden en wil tonen dat hij nog lang niet versleten is.

"Het kostte me weinig moeite om me hier te integreren", gaf Gilbert aan op de presentatie van de ploeg in Kortrijk. "Veel renners kende ik al en ook een paar mensen van de staf waren me niet onbekend. Al op de eerste trainingsstage voelde ik me welkom. Ik heb ook veel zin om voor dit team te rijden. Ik amuseer me hier goed, alles is hier op en top professioneel, maar tegelijkertijd maken we veel plezier."

Aanvaller Gilbert houdt van de manier van koersen van de formatie van Patrick Lefevere. "Ze wachten nooit af, nemen hun verantwoordelijkheid, aanvallen is hun devies en dat ligt me wel. We hebben nu al veel trainingsweken achter de rug, ik kijk echt uit naar de start van het seizoen. Het is niet dat ik me een debutant voel, maar ik besef wel meer en meer, door de jaren heen, hoe graag ik koers, dat het een job is waar ik echt van houd en dat ik me graag nog eens wil tonen."

Start in Valencia
Normaal zou hij seizoen starten in de Ronde van Qatar, maar omdat de organisatie de handdoek gooide, start hij nu in de Ronde van Valencia, die begint op één en eindigt op vijf februari. "Het is jammer dat er geen Ronde van Qatar is, maar je kan er weinig aan veranderen. De rest van het programma maakt de ploeg later bekend."

De ambitie bij Gilbert blijft groot. "Ik wil een klassieker winnen, een monument", klinkt het bij de oud-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en de Ronde van Lombardije. "In 2015 en 2016 won ik geen klassieker, dus het wordt tijd dat ik dat nog eens doe in 2017.

4 © AFP

Laurens De Plus van zijn kant begint aan zijn tweede profseizoen bij Quick-Step Floors. "Ik wil bevestigen", blikt de 21-jarige Oost-Vlaming vooruit. "Mijn eerste profjaar was heel mooi, de ploeg was tevreden en ik wil me graag opnieuw tonen in 2017. Het is me wel al vaak gezegd, onder meer door Tiesj Benoot en Louis Vervaeke, dat het tweede profjaar niet gemakkelijk is, maar ik heb er geen schrik voor. Je mag dat ook niet door je hoofd laten spoken, ik ga hard werken en proberen het tegendeel te bewijzen."

"Er is geen druk, de ploeg heeft vertrouwen in mij en ik kan een mooi programma rijden. Niets moet. Ik heb veel gewerkt voor het team in 2016. Dat is ook normaal, in je eerste profjaar waarin je nog alles moet bewijzen. In 2017 mag ik wellicht wat later in actie schieten en af en toe zelf al eens een finale rijden. Daar kijk ik naar uit. Het belangrijkste is dat ik hier rustig kan groeien. Houd er rekening mee dat ik nog altijd heel jong ben, ik moet nog veel leren en ik moet nog altijd mijn eerste grote ronde rijden."

En dat zal in 2017 gebeuren. Welke ronde dat zal zijn, mocht hij nog niet vertellen van het team. "Die eerste ronde zal me veel duidelijk maken. Hoe ik recupereer, hoe ik moet doseren. Vaak koers ik nu nog te gretig, maar in een grote ronde zal ik dat anders moeten aanpakken."

4 Wat popcorn voor Laurens de Plus en Boonen in Kortrijk. © BELGA
4 © BELGA

nieuws