sport

Ghelamco Arena kost Gent miljoenen meer

1 De Ghelamco Arena kostte de stad Gent heel wat meer dan tot nu werd aangenomen. © Photo News

De stad Gent heeft fors meer geld gestopt in de financiering van de Ghelamco Arena dan tot nu toe werd aangenomen. Via intercommunale TMVW stak ze 18,5 miljoen euro in het stadion, bijna drie keer meer dan het TMVW-investeringsbedrag van 6,5 miljoen, dat tot dusver circuleerde.

De stad Gent pompte aardig wat geld in de Ghelamco Arena. Via de intercommunale TMVW stak het niet 6,5 miljoen euro, maar 18,5 miljoen euro in het stadion. Dat bedrag komt boven op de 20,3 miljoen die de stad zelf rechtstreeks bijdroeg, waaronder 12,5 miljoen euro investering in het voetbalgedeelte. Het totale bedrag van de stadsmiddelen die in het stadion gestoken werden, komt zo op 38,8 miljoen euro.

Bijna de helft van de kostprijs van het stadion, zegt schepen van Financiën Christophe Peeters. "Maar dat is vergelijkbaar met de publieke middelen die in het buitenland gebruikt worden voor voetbalstadions. Met dat verschil dat daar hogere overheden mee investeren. Hier gebeurde dat niet, ondanks alle beloften."

"Twee verschillende finaliteiten"
TMVW fietste dus een extra bedrag van 12 miljoen euro bij elkaar dat nodig was om de Ghelamco Arena tijdig gefinancierd te krijgen. Ludy Modderie, directeur van de intercommunale: "We hebben altijd over 6,5 miljoen euro gesproken als het over het stadion gaat. De 12 miljoen euro die we daarnaast investeren in het commerciële gedeelte van Ghelamco Arena staat daar totaal los van. Het gaat voor ons om twee verschillende finaliteiten. Dat het toch om een en hetzelfde stadion gaat? Ik begrijp dat u die twee bedragen bij elkaar optelt, maar voor ons staan die twee los van elkaar."

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.


cult