Zondag 26/03/2023

Voetbal

Gerecht pakt ook voetbalmakelaar Frenay op: ‘Ik heb niks onwettigs gedaan’

Voetbalmakelaar Didier Frenay in zijn woonplaats Monaco. Beeld BELGAIMAGE
Voetbalmakelaar Didier Frenay in zijn woonplaats Monaco.Beeld BELGAIMAGE

De inval bij Didier Frenay is geen verrassing. De makelaar verdiende samen met Patrick De Koster miljoenen aan de transfers van Kevin De Bruyne. ‘Als iedereen akkoord gaat en het staat op papier, dan is het legaal.’

NVK

Weken, zelfs maanden aan een stuk weergalmden dezelfde woorden in de wandelgangen van het Belgisch voetbal: Frenay (54) is de volgende die aan de beurt komt.

Ooit was Frenay een bescheiden profvoetballer die voor Seraing, Cercle Brugge en Charleroi speelde. Een verdediger. Altijd hard werkend. Na zijn actieve carrière gooide de Waal het roer om. Hij investeerde alles in een eigen bedrijfje.

Frenay is nu een voetbalmakelaar. Hij resideert in Monaco met uitzicht op de haven, waar zijn jacht ronddobbert.

Frenay is ook een zakenpartner van De Koster. Die zat bijna een maand in de cel op verdenking van valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en witwassen. De focus lag daarbij op de overgang van De Bruyne van Chelsea naar Wolfsburg in 2014. Het gerecht onderzoekt nu of die overgang wel rechtmatig is verlopen. Het vermoeden bestaat dat er illegale geldstromen werden opgezet via offshoreconstructies in belastingparadijzen.

Bij die transfer was Frenay nauw betrokken. Dat gold overigens ook voor de overgang van De Bruyne naar Manchester City in 2015. Volgens de klokkenluiders van Football Leaks verdienden Frenay en De Koster tussen de 7,94 miljoen en 9,62 miljoen euro aan die overgang. Dat bleek uit de communicatie tussen Frenay en Txiki Begiristain, technisch directeur van Manchester City.

Bedragen waarvan een gewone sterveling zich afvraagt of ze wel in proportie staan tot het geleverde werk. Frenay haalde zijn schouders op voor giftige vragen: “Zoals in elk domein verdienen de besten grof geld. Als dat binnen de legaliteit blijft, wat is dan het probleem? Ik ben meer gechoqueerd als een kunsthandelaar 10 miljoen verdient aan de verkoop van een schilderij.”

Ruzie met Meunier en Dimata

Voor Frenay is het niet de eerste keer dat hij in aanraking komt met het gerecht. De voorbije jaren dienden twee van zijn voormalige spelers klacht tegen hem in. Thomas Meunier was te weten gekomen dat Frenay de helft van zijn transferrechten bezat toen hij van Club Brugge naar Paris Saint-Germain getransfereerd werd. Zonder zijn medeweten.

Klachten die Frenay van tafel veegde. “Ik kreeg een success fee. Als Meunier er niet van op de hoogte was toen hij tekende, zoals hij beweert, dan toch nadien. Hij wist dat ook hij hier profijt uit zou halen. Belangrijker: er stond een afkoopclausule in van 6 miljoen. Het is door die clausule dat hij na het EK naar PSG kon vertrekken.”

Rode Duivel Thomas Meunier kwam via Frenay bij PSG terecht. Beeld Photo News
Rode Duivel Thomas Meunier kwam via Frenay bij PSG terecht.Beeld Photo News

Een soortgelijk verhaal met Landry Dimata volgde. Die was in 2017 voor 11,5 miljoen euro van KV Oostende naar (alweer) Wolfsburg gegaan. U moet weten: Frenay heeft goede banden met Klaus Allofs, sportief directeur van de Duitse club. Zo bracht hij ook Koen Casteels, Ivan Perisic en de betreurde Junior Malanda naar Wolfsburg. Ook met Luc Devroe, toen technisch directeur van KVO, werkte Frenay talloze keren vruchtbaar samen.

Voor de transfer van Dimata kreeg Frenay een buitensporige commissie van het toenmalige bestuur van KV Oostende. Oorspronkelijk was dat 2,375 miljoen euro. Vlak voor de deal rond geraakte, verhoogde Devroe dat bedrag nog met 1 miljoen naar 3,375 miljoen euro. Met medeweten van eigenaar Marc Coucke, benadrukte Devroe onlangs.

Dimata, een tiener die vanuit het niets uitgegroeid was tot een ster op de Belgische voetbalvelden, was in de wolken met zijn transfer. Tot bleek dat hij in Duitsland helemaal niet bekeken werd als een topaankoop.

Ook in het geval-Dimata zegt Frenay dat hij geen fouten heeft gemaakt. “Ik heb niks onwettigs gedaan. Ik onderhandel misschien beter dan anderen.”

Toen Operatie Zero losbarstte, was diezelfde Frenay een van de initiatiefnemers voor een eengemaakte regelgeving over makelaars, omdat de rotte appels in de mand de reputatie van de rest bezoedelden. Het gerecht onderzoekt nu of de vervaldatum van Frenay zelf overschreden is.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234