Maandag 06/02/2023

AchtergrondVoetbal

‘Geen goed plan’: CEO voetbalbond Peter Bossaert gekant tegen WK voetbal om de twee jaar

Peter Bossaert. Beeld Tim Dirven
Peter Bossaert.Beeld Tim Dirven

Bij het FIFA-plan voor een WK om de twee jaar positioneert de UEFA zich als grootste opponent. Ook de Belgische voetbalbond is gekant tegen het radicale voorstel. ‘Die cyclus zal onze toppers nog meer belasten en de trofee mag een schaars goed blijven’, zegt CEO Peter Bossaert.

Bart Fieremans

Het is oorlog tussen de FIFA en de UEFA. De Europese voetbalunie maakte gisteren de radicale plannen van de wereldvoetbalbond FIFA over het WK met de grond gelijk. In een statement hekelt de UEFA de “ongefundeerde promotieslogans van de FIFA”, het gebrek aan overleg met andere belanghebbende partijen en heeft ze ernstige vragen over de haalbaarheidsstudie gezien de impact ervan op de bestaande internationale kalender, de clubcompetities en het hele voetbalecosysteem.

De UEFA wijst ook op de gevaren dat het WK in waarde zal verminderen, een mogelijke uitholling van wedstrijden voor minder sterke landen, het risico van de intensieve zomercompetities op de gezondheid van de spelers en het overschaduwen van het WK voor vrouwen.

De FIFA is evenwel niet zinnens het omstreden plan zomaar te laten varen. Op 30 september houdt ze een onlinemeeting met alle lidstaten om open te debatteren over de ingrijpende wijziging.

De FIFA is evenwel niet zinnens het omstreden plan zomaar te laten varen. Op 30 september houdt ze een onlinemeeting met alle lidstaten om open te debatteren over de ingrijpende wijziging.

In lijn met de UEFA schaart de Belgische voetbalbond (KBVB) zich tegen het voorstel. “Ik heb weinig moeite ermee dat de FIFA die oefening maakt, maar als het echt om een tweejaarlijks WK zou gaan voor zowel mannen als vrouwen, lijkt ons dat geen goed plan”, zegt CEO Peter Bossaert.

Ook Bossaert ziet het WK om de twee jaar devalueren in waarde. “Een WK moet een uniek karakter hebben, en dat is nu om de vier jaar. Met afgewisseld om de vier jaar een EK krijg je de cadans van om de twee jaar een prestigieuze trofee te kunnen winnen in een groot toernooi. Maar hoe uniek zou dat dan nog zijn bij een jaarlijkse cyclus, blijft dat die fantastische trofee die iedereen begeert? Wij denken dat de trofee een schaars goed mag blijven.”

Maar vooral praktisch ziet de KBVB bezwaren. “Je gaat in de zomermaanden nog meer wedstrijden krijgen met nog meer belasting van onze topspelers”, zegt Bossaert. “Het is nu al moeilijk om grote toernooien in te passen. Stel je voor als dat jaarlijks gebeurt, hoe gaan die nationale competities er dan uitzien en hoeveel vakantie gaan de grote spelers nog kunnen nemen voor ze aan een nieuw loodzwaar seizoen beginnen?”

Bossaert ziet een tweejaarlijks WK voorts moeilijk samenvallen met de Olympische Spelen: “Voor het vrouwenvoetbal en de U23 bij de mannen is dat een belangrijk toernooi, waar zou je die dan nog moeten plaatsen?”

Bossaert is wel benieuwd naar de meeting op 30 september waar de FIFA meer uitleg wil geven. “We moeten het plan nog altijd uit eerste hand horen. Ongetwijfeld zitten daar elementen of mogelijke innovaties in waaruit we kunnen leren. Maar met de kennis die nu op tafel ligt, lijkt het plan voor de Belgische voetbalbond en de meeste UEFA-landen moeilijk haalbaar.”

Bossaert kan zich wel voorstellen dat vele landen in andere continenten enthousiaster reageren. “Europa is de bakermat van het voetbal met Zuid-Amerika in de slipstream. Europa telt de meeste grote voetballanden en in Europa vinden de grootste competities plaats en spelen de meeste voetbaltoppers. Dan is het logisch dat Europa wat aan de kant zit van: ‘Het is genoeg zo.’ Aan de andere kant heb je landen die geen EK hebben dat zo tot de verbeelding spreekt en veel minder grote clubcompetities hebben. Die landen zullen mogelijk positiever staan tegenover een WK om de twee jaar.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234