sport

FIFA-voorzitter dolblij met videoref: "Hier hebben de supporters jaren op gewacht"

2 © AFP

De Wereldvoetbalbond (FIFA) is laaiend enthousiast over het gebruik van de videoref bij de Confederations Cup in Rusland. In vier wedstrijden is vijf maal gebruik gemaakt van de virtuele assistentie.

"Ik ben dolblij met de videoref tot dusver. Dit is de toekomst van het moderne voetbal", stelt voorzitter Gianni Infantino op de website van de FIFA. De vijf keer dat de videoref in actie kwam, ging het om het al dan niet toekennen van een doelpunt. "We hebben toen gezien dat de video-assistent heeft geholpen bij het nemen van de juiste beslissingen", jubelt Infantino. "Hier hebben de supporters zoveel jaren op gewacht. Dit is een historisch toernooi, want deze test helpt ons ook om de processen te verbeteren en de communicatie aan te scherpen."

De Duitse bondscoach Joachim Löw zou dat ook graag zien, zodat de beslissingen met videobeelden sneller genomen kunnen worden. "We moeten even afwachten hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Het is voor iedereen onwennig wanneer het spel voor één of twee minuten wordt stilgelegd", zei Löw bij de ZDF na de zege van de 'Mannschaft' tegen Australië. Bij de tweede Australische treffer werd de videoref geraadpleegd vanwege een vermeende handsbal van doelpuntenmaker Tomi Juric. "Het is het proberen waard om dan de videobeelden te raadplegen", vindt Löw. "Tot op heden heeft het systeem zich bewezen."

De videotechniek wordt alleen toegepast bij beslissende spelsituaties. Het gaat dan om doelpunten, strafschoppen en rode kaarten.

2 © EPA

nieuws

cult

zine