Voetbal

FIFA breidt WK uit van 32 naar 48 landen

Aan het WK voetbal gaan vanaf 2026 liefst 48 landen meedoen. Het bestuur van de mondiale federatie FIFA stemde voor uitbreiding van 32 naar 48 landen. Die worden verdeeld over zestien groepen van drie.

1 Uitbreiding van het WK was een idee van Gianni Infantino, sinds vorig jaar voorzitter van de FIFA. © Photo News

De komende twee WK's van 2018 (in Rusland) en 2022 (in Qatar) behouden hun 32 deelnemers.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino was al langer voorstander van een uitgebreid WK en haalde dus zijn slag thuis. Maandag bleek al dat een uitbreiding ruim 640 miljoen dollar zou opbrengen.

Zestien poules met drie teams

Voor verdere informatie is wachten tot na afloop van de vergadering, maar net zoals nu zou het WK met een groepsfase beginnen, waarin er in zestien poules met telkens drie teams gespeeld wordt. De top twee kwalificeert zich voor de zestiende finales, daarna zijn er rechtstreekse uitschakeling. Het aantal matchen gaat dan van 64 naar 80, geen enkele ploeg zou echter meer dan (maximaal) zeven wedstrijden spelen.

Tijdens de campagne die Gianni Infantino voerde om Sepp Blatter op te volgen, pleitte de voormalige secretaris-generaal van de UEFA nog voor een WK met 40 ploegen.

Van 13 naar 48 deelnemende landen

Het WK ging in 1930 door in Uruguay, met 13 deelnemende landen. Doorheen de tijd steeg het aantal deelnemende teams alleen maar.

Meer Azië en Afrika?

Een uitbreiding naar 48 deelnemende landen zal naar verwachting vooral Azië en Afrika meer mandaten opleveren. In het huidige format met 32 teams heeft Europa het overwicht met 13 tickets. 

nieuws

cult