Voetbal

FIFA beslist vandaag over WK 2026

1 Het logo van 'Marokko 2026' is te zien tijdens een persconferentie over de kandidatuur van het land voor het WK in 2026. © AP

Deze voormiddag kiezen de 206 leden van de FIFA in Moskou waar het WK over acht jaar wordt gehouden. Wordt het Marokko of toch een toernooi verdeeld over Mexico, de VS en Canada?

De relatie tussen de landen van de 'United 26'-bid is flink bekoeld sinds het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump. Tijdens de G7-top deze week noemde Trump zijn Canadese collega Justin Trudeau nog oneerlijk en zwak. Trumps handelsgezant Peter Navarro ging nog een stapje verder en zei dat een "speciaal hoekje in de hel" is gereserveerd voor figuren als de "onbetrouwbare Trudeau".

En al tijdens zijn verkiezingscampagne klaagde Trump over Nafta, het "oneerlijke" vrijhandelsverdrag met Canada en Mexico - "de slechtste handelsdeal in de Amerikaanse geschiedenis". De muur die opgetrokken moet worden op de grens tussen Amerika en Mexico staat ook nog steeds op de politieke agenda van Trump.

Lees ook: Underdog Marokko droomt van WK 2026

"Voetbal brengt ons samen"

Share

'We hebben de volledige steun van Trump. Hij is content dat Mexico ook meedoet'

Sunil Gulati, voorzitter voetbalbond VS

De onderlinge politieke problemen lijken geen invloed te hebben op de WK-ambities van de drie Noord-Amerikaanse landen. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto sprak zijn vertrouwen uit voor het WK-bid. "We hebben onze verschillen, maar voetbal brengt ons samen."

Trump kwam eind april met een tweet, waarin hij dreigend bondgenoten opriep tot steun voor de WK-plannen: "Het zou een schande zijn als landen die wij altijd steunen tegen de Amerikaanse bid zouden lobbyen. Waarom zouden wij deze landen steunen als zij ons niet steunen (ook bij de Verenigde Naties)?"

Sunil Gulati, voorzitter van de Amerikaanse voetbalbond, zei in een verklaring dat hij zich geen zorgen maakt over de politieke spanningen. "We hebben de volledige steun van de Amerikaanse president. Hij is zeer content met het feit dat Mexico ook meedoet."

Lees ook: Op maat van de voetballeek: het WK in Rusland uitgelegd in 23 vragen

Langetermijnplannen

Mexico, de VS en Canada zijn favoriet om de verkiezing te winnen. 'United 2026' bood FIFA-onderzoekers al zeventien stadions die helemaal klaar zijn, terwijl Marokko nog geen enkel stadion heeft dat op dit moment aan alle eisen voldoet. Gulati: "Wij kunnen kiezen uit verschillende stadions en speelsteden. Het bouwen van sportfaciliteiten zonder langetermijnplannen is geen aantrekkelijk idee."

In 2026 heeft het WK-voetbal een nieuwe opzet met 48 landen. In totaal zullen tachtig wedstrijden worden gespeeld. In de plannen voor een Noord-Amerikaans WK zullen zestig van de tachtig wedstrijden in de Verenigde Staten worden gespeeld, de rest wordt verdeeld over Mexico en Canada. Vanaf de kwartfinale zijn de wedstrijden van het WK alleen nog maar op Amerikaans grondgebied.

nieuws

cult

zine