Video

Ex-veldritkampioen Eric De Vlaeminck (70) overleden

Eric De Vlaeminck, zevenvoudig wereldkampioen veldrijden, is vanmiddag op 70-jarige leeftijd overleden. De broer van Roger De Vlaeminck veroverde naast zeven wereldtitels - een absoluut record - ook vier keer de Belgische kroon in de cyclocross. Na zijn actieve carrière was hij een tijdlang Belgisch bondscoach in het veldrijden. In 2002, na het succesvolle WK in Zolder, kondigde De Vlaeminck zijn afscheid aan. Hij sukkelde al een tijdje met gezondheidsproblemen.

Een uitgebreid portret van het veldritfenomeen Eric De Vlaeminck leest u op HLN SPORT PLUS, nu één maand GRATIS!

Eric De Vlaeminck veroverde zijn eerste wereldtitel in het veldrijden in 1966. Nadat hij in 1967 de eer aan de Italiaan Renato Longo moest laten, volgde een hegemonie van zes jaar. Tussen 1968 en 1973 stond er geen maat op De Vlaeminck, die zes wereldtitels op rij op zijn palmares schreef. Daarnaast was de Oost-Vlaming ook een verdienstelijk wegrenner. In 1968 won hij een etappe in de Ronde van Frankrijk. Een jaar later schreef hij een rit en het eindklassement in de Ronde van België op zijn naam.

Privé-problemen
Na 1973 ging het bergaf met de carrière van De Vlaeminck. Hij kampte met privé-problemen en zijn relatie met zijn broer Roger geraakte vertroebeld. Toch slaagde hij erin om opnieuw positief de schijnwerpers te halen met zijn passage als Belgisch bondscoach. Onder de hoede van De Vlaeminck verzamelden de Belgische veldrijders WK-medailles bij de vleet, 29 in totaal. Na zijn afscheid in 2002 coachte hij nog een tijdje Niels Albert. De laatste jaren doken opnieuw gezondheidsproblemen op. De Vlaeminck leed aan Alzheimer en Parkinson. Vandaag rond het middaguur overleed hij in het rust- en verzorgingstehuis in Wilskerke, waar hij de voorbije jaren verbleef.

3 Eric De Vlaeminck met Niels Albert. © PHOTO_NEWS

De Belgische wielerbond heeft een reactie verspreid naar aanleiding van het overlijden van Eric De Vlaeminck. "De KBWB reageert met verslagenheid op het overlijden van Erik De Vlaeminck", klinkt het in een bericht op de website. "De Oost-Vlaming was als zevenvoudig wereldkampioen niet alleen één van de beste veldrijders uit de geschiedenis, als bondscoach stond hij mee aan de wieg van de steile opgang van de Belgische cyclocross tijdens de laatste decennia. Onder meer Sven Nys, Erwin Vervecken, Bart Wellens, Mario De Clercq en Kevin Pauwels wonnen de regenboogtrui met Eric De Vlaeminck als bondscoach."

Bondscoach Rudy De Bie vernam het nieuws in de late namiddag. "Het ging al een tijdje minder goed met hem", zegt De Bie. "Zijn overlijden is een verlies voor de Belgische wielersport. Eric was niet alleen een groot kampioen, hij was ook een heel goede mens, iemand met een hart voor wielrennen, een enorme passie voor het veldrijden. Hij heeft heel wat jonge renners geholpen om succesvol te worden. Hij ligt mee aan de basis van het succes van het huidige veldrijden."

3 Eric De Vlaeminck met broer Roger in 1968. © PHOTO_NEWS
3 © PHOTO_NEWS

nieuws

cult

zine