Maandag 05/06/2023

NieuwsSport

Ex-rugbykampioen: ‘Transgender personen weren uit de sport is schandelijk’

Ellia Green met partner Vanessa Turnbull-Roberts and hun dochter Waitui. Beeld AP
Ellia Green met partner Vanessa Turnbull-Roberts and hun dochter Waitui.Beeld AP

Transgender mensen weren uit de sport veroorzaakt psychisch leed, zegt een olympisch kampioen rugby bij de vrouwen die nu man is. ‘Het aantal zelfdodingen zal nog stijgen.’

John Graat

Ellia Green was sterspeelster in het Australische rugbyteam dat olympisch goud won op de Spelen van Rio in 2016. Deze week trad Green (29) voor het eerst naar buiten als man, na zijn transitie. Hij, die dezelfde voornaam hield, zocht niet zonder reden de openbaarheid. Het delen van zijn ervaring kan levensreddend zijn, meent Green. Bovendien wil hij het recente besluit van de internationale rugbyfederatie om transgender personen te weren bij de vrouwen aan de kaak stellen.

“Transgender personen uit de sport weren is schandelijk en kwetsend”, zei Green in een exclusief interview aan persbureau Associated Press. “Het betekent alleen dat het aantal zelfdodingen en psychische problemen nog erger zal worden.”

Nood aan een gesprek?

Praten helpt, dat kan bij Tele-Onthaal: bel 106 of ga naar de website tele-onthaal.be.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be.

Momenteel woedt in de internationale sportwereld een fel debat over transgender atleten, onder meer in het zwemmen, wielrennen en rugby. Bonden zijn bezig regels op te stellen. Green sprak dinsdag via een videoverbinding tot de deelnemers van een conferentie in Ottawa over transfobie en homofobie in de sport. Hij is na Caitlyn Jenner en Quinn (die één naam draagt en vorig jaar deel uitmaakte van het winnende Canadese vrouwenvoetbalteam in Tokio) de derde openlijke transgender sporter die olympisch goud won.

In behandeling

Alle commentaren op het besluit van World Rugby, onder meer op sociale media, deden Green besluiten om aandacht te vragen voor de schade die deze besluiten bij sommige kinderen kunnen veroorzaken. Hij wijst op een ernstig probleem; volgens onderzoeken heeft meer dan 40 procent van de trans jongeren overwogen om zichzelf van het leven te beroven.

Green kende zelf heel veel psychische problemen. Hij was daarvoor diverse malen in behandeling. Nadat hij vorig jaar was gestopt met actieve topsport bereikte zijn depressie nieuwe dieptes. Hij kwam erbovenop, dankzij zijn partner Vanessa Turnbull-Roberts en hun dochtertje Waitui. “De enige manier om je problemen te boven te komen is door erover te praten. Ik wil andere mensen helpen zodat zij zich niet zo geïsoleerd voelen.”

Ellia Green (na de geslachtsveranderende operatie) met dochtertje Waitui. Beeld AP
Ellia Green (na de geslachtsveranderende operatie) met dochtertje Waitui.Beeld AP

Green werd met de geslachtskenmerken van een meisje geboren. “Als kind dacht ik dat ik een jongen was, ik had een kort kapsel en wanneer we onbekende mensen ontmoetten dachten ze dat ik een jongen was”, zei Green. “Ik droeg altijd de kleren van mijn broer, speelde met gereedschap en rende rond zonder hemd aan. Tot ik borsten kreeg en ik dacht ‘oh nee’.”

Zijn moeder gaf hem vooral meisjeskleding. “Ik wilde haar altijd gelukkig maken, dus als ze wilde dat ik een jurk droeg, droeg ik een jurk.”

Gevoel van schaamte

Hij werd uiteindelijk een snelle vleugelspeler in het rugby. Toen dat in zeventallen voor het eerst olympisch was voor vrouwen, in 2016, had Green een heldenrol. Al die tijd voelde hij zich een man. Na het beëindigen van de carrière zat hij vooral thuis en meed de buitenwereld.

“Ik schaamde me voor mezelf, ik had het gevoel dat ik veel mensen in de steek had gelaten, vooral mezelf en mijn moeder. Ik voelde me een complete mislukking”, vertelde Green tegen AP. “Het enige dat me positief hield, was dat mijn geslachtsveranderende operatie en behandeling al gepland stonden.”

Toen die hadden plaatsgevonden, gaf dat “een bevrijdend gevoel”. Nu wil Green zich inzetten voor anderen en aandacht vragen voor de schade die kan worden veroorzaakt als nog meer sportbonden verboden voor transgender personen bij de vrouwen gaan invoeren. Dat voedt volgens hem het negatieve beeld dat toch al bestaat van trans en genderdiverse mensen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234