Woensdag 08/02/2023

AchtergrondCoronamaatregelen voor EK

Eigen testmachine, charters en groepsimmuniteit: zo wil de KBVB corona uit de Duivelse bubbel houden

Assistent-trainer Thierry Henry begroet de Rode Duivels in Tubeke. Beeld AFP
Assistent-trainer Thierry Henry begroet de Rode Duivels in Tubeke.Beeld AFP

Spanje en Zweden zien EK-spelers afhaken vanwege corona. Bij de Rode Duivels worden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen om het virus buiten te houden. ‘We beschikken zelfs over een eigen PCR-machine’, zegt gezondheidsmanager Philippe Rosier van de KBVB.

KDZ

Corona-alarm bij Spanje, waar na middenvelder Sergio Busquets nu ook verdediger Diego Llorente een positieve test heeft afgelegd. Bij de Zweden zitten ze twee dagen voor de start van het Europees kampioenschap eveneens met een coronageval: de aanvallende middenvelder Dejan Kulusevski testte positief en is out voor het duel tegen Spanje van komende maandag.

In het basiskamp van de Rode Duivels in Tubeke is er geen reden tot paniek. “Wij doen er alles aan om de mazen van het net zo klein mogelijk te houden”, zegt Philippe Rosier, health & performance manager bij de KBVB en in dit geval dus coronamanager van de Rode Duivels.

De Spaanse aanvoerder Sergio Busquets, hier tijdens de oefenmatch tegen Portugal, ontbreekt op het EK door een besmetting. Beeld EPA
De Spaanse aanvoerder Sergio Busquets, hier tijdens de oefenmatch tegen Portugal, ontbreekt op het EK door een besmetting.Beeld EPA

“Met zekerheid zeggen dat wij het hele toernooi geen besmetting zullen hebben, dat kunnen we niet – het zit soms in een heel klein hoekje. Maar we doen er wel alles aan om het te vermijden. Onze delegatie bestaat uit één grote bubbel van zeventig mensen. Binnen de bubbel gelden strenge voorzorgsmaatregelen, strenger dan de ‘normale’ regels voor de bubbels zoals we die thuis kennen. Zo dragen we ook mondmaskers binnen de bubbel en houden we zo veel mogelijk afstand van elkaar. Iedereen die in contact komt met de bubbel moet een negatieve test voorleggen. Ook mensen die in principe niet rechtstreeks in contact komen met onze bubbel worden om de vier dagen getest, dat is bijvoorbeeld het geval voor de greenkeepers in Tubeke.”

Het gaat overigens om PCR-testen, niet om zelftesten. “De tests worden afgenomen en verwerkt door het lab in Roeselare, waarmee ook de Pro League afgelopen seizoen heeft samengewerkt.”

Test afnemen, transporteren, analyseren… U kent het proces intussen wel. Het is vaak bijna 24 uur wachten op het resultaat. Daarom gaat de voetbalbond nog een stapje verder tijdens het EK. “Wij beschikken in Tubeke over een PCR-machine waarmee wij een coronatest à la minute kunnen uitvoeren en analyseren. Die gebruikten we afgelopen maandag nog toen Kevin De Bruyne zich bij de selectie aanmeldde. Zo moest Kevin geen 24 uur in isolatie om te wachten op zijn resultaat, maar kon hij zich na de negatieve test meteen bij de groep voegen.”

Vaccineren

Vanaf vandaag worden alle deelnemende landen door de Europese voetbalbond UEFA verplicht om de EK-bubbel te sluiten. Iets wat de Duivels dus al sinds afgelopen maandag gedaan hebben toen de selectie zich in Tubeke aanbood voor de voorbereiding. “Dat hebben bijvoorbeeld de Spanjaarden niet gedaan”, vertelt Rosier. “De spelers mochten na de wedstrijd tegen Portugal naar huis gaan, dan heb je dus totaal geen controle meer. Wij hebben er bewust voor gekozen om onze bubbel zo snel mogelijk hermetisch af te sluiten.”

Nog een verschil met de Spanjaarden: daar kregen de internationals geen prioriteit voor een vaccin. Op een paar spelers na is iedereen in de bubbel van de Duivels gevaccineerd. “Binnen een week, wanneer het toegediende vaccin volledig in werking is getreden, zijn wij voor 90 à 95 procent beschermd. Wij rekenen de komende maand dus ook voor een groot deel op onze groepsimmuniteit.”

Coronamanager Philippe Rosier: “De transfers van en naar het stadion gebeuren in twee bussen zodat iedereen apart kan zitten.” Beeld Photo News
Coronamanager Philippe Rosier: “De transfers van en naar het stadion gebeuren in twee bussen zodat iedereen apart kan zitten.”Beeld Photo News

In Tubeke is de regie wat de gezondheidsmaatregelen betreft volledig in handen van de KBVB. Maar hoe verloopt alles tijdens het toernooi? De reizen, de hotels, de stadions, is dat allemaal coronaproof?

“Dan vallen wij terug op het protocol dat is uitgetekend door UEFA”, vervolgt Rosier. “Wij reizen met een charter en zowel de crew als de piloten worden getest. In het hotel is het de bedoeling dat wij zo weinig mogelijk in contact komen met het hotelpersoneel. In de eetzaal zal bijvoorbeeld geen personeel aanwezig zijn op het moment dat de Duivels eten. Zij zetten alles klaar, gaan weg en vijf minuten later komen de spelers naar de eetzaal. De transfers van en naar het stadion gebeuren in twee bussen zodat iedereen apart kan zitten. Eenmaal in het stadion is alles afgebakend in verschillende zones. De rode zone – veld, kleedkamer, catacomben – mag je enkel betreden als je getest bent.”

Draaiboek bij besmetting

Iedereen die van dichtbij of van veraf in contact komt met de Rode Duivels moet dus worden getest. Maar ook dat biedt volgens Rosier geen sluitende zekerheid. “Een test mag niet ouder zijn dan 72 uur. En met de nieuwe varianten die circuleren is de incubatieperiode aanzienlijk verkort, dus ook een negatieve test biedt geen 100 procent garantie. Vandaar dat ik zeg dat wij de situatie zo goed mogelijk managen, maar een besmetting helemaal uitsluiten kunnen we niet.”

Stel dat een Duivel toch positief test, ook dan ligt er een heel draaiboek klaar. “Dan gaat die speler meteen in isolatie en wordt hij in een apart hotel ondergebracht. Hij wordt dan regelmatig opnieuw getest tot de viruslading zo klein is geworden dat het gevaar op besmetting is geweken. Vooraleer de speler opnieuw mag aansluiten, wordt er nog een hartscreening gedaan en een test van de longfuncties. Als dat allemaal in orde is, mag de speler terugkeren in de groep. Hoeveel tijd daarover gaat verschilt van persoon tot persoon, maar bij een positieve test houden wij er toch rekening mee dat die speler veertien dagen out zal zijn.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234