Reportage

Een stadion als een bedoeïenentent – de wereld gaat het zien bij het WK voetbal van 2022 in Qatar

- John Volkers - Bron: de Volkskrant
3 Werkers in het Khalifa-stadion in Qatar. © AFP

De voetballers komen in 2022 bij het WK in Qatar klimatologisch niks tekort in gekoelde stadions. Een ander voordeel zal de compactheid van het evenement zijn, alle wedstrijden worden binnen een straal van 55 kilometer afgewerkt. Een bezoek aan Doha, waar ondanks alle kritiek stoïcijns wordt doorgewerkt aan het welslagen van het evenement.

Het weerbericht voor deze 21ste november, over vier jaar de openingsdag van het WK voetbal, is in Qatar van voorspelbaar gehalte: zonnig, 26 graden maximaal. Een pittig nazomertje zouden wij zeggen. Een koele dag zouden Qatari oordelen. De gemiddelde temperatuur is in november 29 graden. Er valt in die maand officieel geen neerslag, maar dinsdag waren er zowaar enkele buitjes.

3 Tijdens een persconferentie in 2011 zei Blatter nog dat er geen plannen waren om het WK in Qatar te verplaatsen naar de winter. © EPA

Het woestijnklimaat van Qatar, oliestaatje aan de Arabische Golf, is er de oorzaak van dat de volgende editie van het WK voetbal, dat van 2022, in de herfst wordt gehouden.

nieuws

cult

zine