Onderzoek

Eén op vier Belgische voetballers heeft financiële problemen

1 ©THINKSTOCK


Een kwart van de Belgische voetballers geeft geregeld te veel geld uit en/of gokt. Dat weegt op de sportieve prestaties, besluit econoom Matteo Balliauw in de studie 'De financiële situatie van profvoetballers'.

Share

Ik vermoed dat het reële cijfer een stukje hoger ligt, want ik herinner mij hoe ik zelf was als speler als men naar privézaken peilde

Ex-basketballer Tomas Van Den Spiegel, Optima

De gemiddelde Belgische voetballer gaat voor zijn financieel beheer vooral te rade bij een familielid, maar komt in een kwart van de gevallen in de financiële problemen. Ook zonder gokken of het zogeheten overspending stellen voetballers zich bloot aan risico's: de helft van de spelers is niet eens verzekerd tegen inkomensverlies.

Financiële problemen wegen op de prestaties en komen het vaakst voor als er geen specialist aan te pas komt, is de conclusie van de studie van Matteo Balliauw (Universiteit Antwerpen). De financiële situatie van profvoetballers baseert zich op een enquête die werd afgenomen in samenwerking met financieel planner Optima. 102 spelers uit alle lagen van de eerste klasse zijn bevraagd. Dat is een kwart van de eerste klassekernen.

Kledij en schoenen

Als gemiddeld maandsalaris gaven ze 8.670 euro op, met een uitschieter tot 36.000 euro. Dat bedrag houdt geen rekening met de premies per punt en de tekengelden die in sommige gevallen meer dan de helft van het inkomen bedragen. Zo'n 90 procent van dat geld gaat op aan shopping, kledij, schoenen en eten.

Topsporters die in woelige financiële wateren terechtkomen zijn niet nieuw en worden vaak geassocieerd met de hoge lonen uit de internationale (lees: Amerikaanse) topsport, maar voorbeelden in België (Luc Nilis, Danny Boffin) leren dat ook voetballers het soms financieel moeilijk krijgen.

Ex-basketballer Tomas Van Den Spiegel beheert de sportdesk namens Optima en coacht sporters financieel. Hij schrikt niet van deze conclusies. "Ik vermoed dat het reële cijfer een stukje hoger ligt, want ik herinner mij hoe ik zelf was als speler als men naar privézaken peilde."

nieuws

zine