Zondag 29/01/2023

PortretRed Lions

Een koning, zijn prins en de muur: dit zijn onze 18 gouden hockeyhelden

De Red Lions. Beeld Photo News
De Red Lions.Beeld Photo News

De Red Lions hebben hun gouden olympische droom waargemaakt. Ze klopten Australië in de finale na een bloedstollende shoot-out. Een selectie die het opperste sportgeluk heeft bereikt. Van ‘The Wall’ Vanasch tot passionele podoloog Briels: dit zijn onze 18 gouden Lions.

Werner Thys

Vincent Vanasch (doelman)

Leeftijd: 33 jaar

Aantal caps: 252

Club: Rot-Weiss Köln (Dui)

Debuuttoernooi: EK 2009

Wat u moet weten: Beste keeper ter wereld in 2017, 2018 én 2019. Rustig en bijzonder bescheiden. Hield drie shoot-outs tegen in de WK-finale 2018 tegen Nederland. Deed dat kunststukje vandaag nog eens over met drie geweldige saves in de razend spannende shoot-out.

Wat u mag weten: ‘The Wall’ droomde er in zijn jeugdjaren van om chirurg te worden. Oog voor detail: denk maar aan de halve finale op het EK 2019 in Antwerpen tegen Duitsland toen hij bij een strafcorner een Duitse hand tegen de bal opmerkte en zo een 0-3-achterstand en – wellicht – de uitschakeling voorkwam.

Vincent Vanasch. Beeld Photo News
Vincent Vanasch.Beeld Photo News

Arthur Van Doren (verdediger)

Leeftijd: 26 jaar

Aantal caps: 205

Club: Bloemendaal (Ned)

Aantal doelpunten op deze Spelen: 1

Debuuttoernooi: Champions Trophy 2012

Wat u moet weten: Wereldspeler van het jaar in 2017 en 2018. Uniek spelinzicht en beschikt over een heerlijke lange pass. Werd op het WK 2018 uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

Wat u mag weten: Bijnaam Tuur of King Arthur. Volgens bondscoach McLeod wordt hij elk jaar nóg beter. Kijkt op naar Roger Federer. Een fan in India vroeg hem ooit ten huwelijk.

Arthur Van Doren. Beeld Photo News
Arthur Van Doren.Beeld Photo News

Arthur De Sloover (verdediger)

Leeftijd: 24 jaar

Aantal caps: 104

Club: Beerschot

Aantal doelpunten op deze Spelen: 0

Debuuttoernooi: halve finale World League 2017

Wat u moet weten: Reeds op jonge leeftijd enorm matuur. Blijft steeds rustig. FIH-belofte van het jaar in 2018. Samen met King Arthur (Van Doren) vormt hij – Prince Arthur - een vast koppel in de Red Lions-verdediging.

Wat u mag weten: De enige West-Vlaamse Red Lion. Neef van Red Panther Alix Gerniers. Dierenvriend. Indien hij geen hockey speelde, was hij wellicht dierenarts geworden. Houdt van de vechtlust van Rafael Nadal.

Arthur De Sloover. Beeld BELGA
Arthur De Sloover.Beeld BELGA

Loïck Luypaert (verdediger)

Leeftijd: 29 jaar

Aantal caps: 262

Club: Braxgata

Aantal doelpunten op deze Spelen: 1

Debuuttoernooi: Champions Challenge 2009

Wat u moet weten: Organiseert de verdediging. Door zijn geweldige hoge bal heeft hij de capaciteiten om zowat iedereen op het terrein te bereiken.

Wat u mag weten: Wellicht de vlotste Red Lion en communiceert daarom ook goed op het terrein. Heeft interesse in de media, want liep ooit stage bij Play Sports. Straffe petanquer.

Loïck Luypaert. Beeld AP
Loïck Luypaert.Beeld AP

Alexander Hendrickx (verdediger)

Leeftijd: 27 jaar

Aantal caps: 147

Club: Pinoké (Ned)

Aantal doelpunten op deze Spelen: 14

Debuuttoernooi: Champions Trophy 2012

Wat u moet weten: Werd na Rio 2016 nummer één in de rangorde van Belgische strafcornerspecialisten en was met veertien doelpunten dé sensatie op deze Spelen. Er is geen twijfel meer mogelijk: Alexander ‘Jimi’ Hendrickx heeft de beste strafcorner ter wereld.

Wat u mag weten: Genoot zijn hockeyopleiding bij Antwerp, maar stapte in 2015 in het teken van zijn carrière over naar de Antwerpse concurrent Dragons. Viert morgen zijn 28ste verjaardag en bezorgde zichzelf met goud dus een vroeg cadeau.

Alexander Hendrickx. Beeld Photo News
Alexander Hendrickx.Beeld Photo News

Gauthier Boccard (verdediger)

Leeftijd: 29 jaar

Aantal caps: 241

Club: Waterloo Ducks

Aantal doelpunten op deze Spelen: 0

Debuuttoernooi: Champions Challenge 2011

Wat u moet weten: Hij was in zijn jeugdjaren aanvaller, scoorde ook aan de lopende band, maar werd omgevormd tot verdediger. Shane McLeod looft hem dan ook voor zijn uitzonderlijk aanpassingsvermogen.

Wat u mag weten: Net als heel wat andere Red Lions kreeg hij hockey met de paplepel ingegeven. Zijn vader was ook hockeyer en Gauthier had op 4-jarige leeftijd al een stick in de hand. Was steeds fan van Zinédine Zidane.

Gauthier Boccard. Beeld BELGA
Gauthier Boccard.Beeld BELGA

John-John Dohmen (middenvelder)

Leeftijd: 33 jaar

Aantal caps: 416

Club: Orée

Aantal doelpunten op deze Spelen: 3

Debuuttoernooi: EK 2005 Leipzig

Wat u moet weten: Wereldspeler van het jaar in 2016. Werd in juni 2018 met 359 caps recordinternational en onttroonde zo bondsvoorzitter Marc Coudron. Speelde in februari om de Pro League tegen Spanje zijn 400ste wedstrijd voor de Red Lions.

Wat u mag weten: Viel op het WK 2018 in India uit met een longontsteking. Net als Thomas Briels, Cédric Charlier en Felix Denayer staat hij voor de vierde keer op de Spelen. Hij is osteopaat.

John-John Dohmen. Beeld AP
John-John Dohmen.Beeld AP

Felix Denayer (middenvelder)

Leeftijd: 31 jaar

Aantal caps: 342

Club: Dragons

Aantal doelpunten op deze Spelen: 1

Debuuttoernooi: Olympische Spelen 2008

Wat u moet weten: Vlaggendrager tijdens de openingsceremonie en kapitein van de Lions op deze Spelen. Vierde zijn debuut bij de Red Lions op de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Intelligente speler en verlengstuk van de trainer op het veld.

Wat u mag weten: Bleef steeds de clubkleuren van het Brasschaatse Dragons trouw. Werd met zijn club in mei voor de zevende keer landskampioen. Papa Christophe Denayer werd in juni verkozen tot voorzitter van de Vlaamse Hockey Liga.

Felix Denayer. Beeld Photo News
Felix Denayer.Beeld Photo News

Simon Gougnard (middenvelder)

Leeftijd: 30 jaar

Aantal caps: 299

Club: Dragons

Aantal doelpunten op deze Spelen: 3

Debuuttoernooi: EK 2009

Wat u moet weten: Speelde reeds voor drie Nederlandse (Tilburg, Oranje-Zwart en Bloemendaal) en drie Belgische clubs (Waterloo Ducks, Racing en Leuven) en verhuist nu naar Dragons. Een echte atleet met groot technisch vermogen.

Wat u mag weten: Is de ‘biker’ van de Red Lions. Houdt van Harley Davidson, ‘Road Holidays’ en tattoo’s. Naast hockey is Gougnard vooral bezig met ‘The Strong Company’, een bedrijf dat zich richt op een gezonde levensstijl in het bedrijfsleven.

Simon Gougnard. Beeld BELGA
Simon Gougnard.Beeld BELGA

Victor Wegnez (middenvelder)

Leeftijd: 25 jaar

Aantal caps: 109

Club: Racing Brussel

Aantal doelpunten op deze Spelen: 0

Debuuttoernooi: halve finale World League 2017

Wat u moet weten: Een echt bijtertje op het middenveld en steeds uitbundig. Werd in 2017 tweede in de verkiezing van ‘Rising Star’ van de internationale hockeyfederatie na Van Doren. Eén van de ‘chouchous’ van bondscoach McLeod.

Wat u mag weten: Heeft een iets moeilijkere jeugd achter de rug. Dankzij hard werk geraakte hij op topniveau. Werd op het EK 2019 in Antwerpen verkozen tot beste speler van het toernooi.

Victor Wegnez. Beeld REUTERS
Victor Wegnez.Beeld REUTERS

Antoine Kina (middenvelder)

Leeftijd: 25 jaar

Aantal caps: 87

Club: Gantoise

Aantal doelpunten op deze Spelen: 0

Debuuttoernooi: finale World League 2017

Wat u moet weten: Verving op het WK 2018 in India een geblesseerde Manu Stockbroeckx in de selectie en zijn carrière was meteen helemaal gelanceerd. Hockeyt heel gemakkelijk, zeer balvast en heeft nog een zeer mooie toekomst voor zich.

Wat u mag weten: Hij is de zoon van ex-Red Panthers coach Pascal Kina. Zijn vader is trouwens zijn clubcoach bij het ambitieuze Gantoise. Kina maakte tijdens de openingsmatch op het EK 2019 in Antwerpen tegen Spanje zijn eerste doelpunt voor de Lions.

Antoine Kina. Beeld Photo News
Antoine Kina.Beeld Photo News

Augustin Meurmans (middenvelder)

Leeftijd: 24 jaar

Aantal caps: 73

Club: Racing Brussel

Aantal doelpunten op deze Spelen: 0

Debuuttoernooi: halve finale World League 2017

Wat u moet weten: Heeft zeer zware concurrentie op het middenveld en vertrok als reserve naar Tokio. Een harde werker die op de Spelen mocht opdraven in de poulematchen tegen Zuid-Afrika en Groot-Brittannië.

Wat u mag weten: ‘Gus’ Meurmans speelde tot één jaar voor zijn eerste selectie bij de Red Lions nog in de Belgische ‘tweede klasse’ bij Lara uit Waver. In zijn jeugdjaren was Tom Boon zijn idool.

Augustin Meurmans. Beeld BELGA
Augustin Meurmans.Beeld BELGA

Florent Van Aubel (aanvaller)

Leeftijd: 29 jaar

Aantal caps: 254

Club: Dragons

Aantal doelpunten op deze Spelen: 2

Debuuttoernooi: EK 2011

Wat u moet weten: De fans van ‘hockey tricks’ zijn bij Van Aubel aan het goede adres. De tovenaar. Kan alles aan de bal en leest het spel voortreffelijk. Scoorde op fraaie wijze de openingsgoal in de finale.

Wat u mag weten: Koelbloedig. In de sudden-death van de shoot-outs in de WK-finale tegen Nederland trof de Gentenaar raak. Won in de Belgische competitie drie keer de Gouden Stick.

Florent Van Aubel. Beeld BELGA
Florent Van Aubel.Beeld BELGA

Tom Boon (aanvaller)

Leeftijd: 31 jaar

Aantal caps: 308

Club: Léopold

Aantal doelpunten op deze Spelen: 3

Debuuttoernooi: EK 2009

Wat u moet weten: Uitzonderlijke neus voor doelpunten en steeds gevaarlijk in de cirkel. Bleef dit toernooi wegens een blessure tijdens de eerste twee matchen aan de kant en zat ook in de halve finale en de finale in de tribune.

Wat u mag weten: Hij was de eerste landgenoot die in 2015 de Hockey India League speelde. Nonkel is ex-bondsvoorzitter Marc Coudron, zus is ex-Red Panther Jill Boon. Boon organiseert de populaire ‘Tom Boon Hockey Camps’.

Tom Boon (rechts). Beeld AFP
Tom Boon (rechts).Beeld AFP

Cédric Charlier (aanvaller)

Leeftijd: 33 jaar

Aantal caps: 336

Club: Racing Brussel

Aantal doelpunten op deze Spelen: 3

Debuuttoernooi: Olympische Spelen 2008

Wat u moet weten: Hardwerkende spits met niet aflatende inzet. Is er voor de vierde keer op de Spelen bij. Kende begin dit jaar een moeilijkere periode, maar knokte keihard terug.

Wat u mag weten: De ouders van Charlier beheerden Ukkel Hockeyclub. Werd in mei landskampioen met Dragons en verhuist opnieuw naar zijn thuisclub Racing.

Cédric Charlier. Beeld Photo News
Cédric Charlier.Beeld Photo News

Sébastien Dockier (aanvaller)

Leeftijd: 31 jaar

Aantal caps: 216

Club: Pinoké (Ned)

Aantal doelpunten op deze Spelen: 2

Debuuttoernooi: Champions Trophy 2012

Wat u moet weten: Een harde, stille werker die steeds op zoek is naar doelpunten. Wat scoren betreft is hij al vele jaren één van de toonaangevende spelers in de ijzersterke Nederlandse Hoofdklasse.

Wat u mag weten: Werd niet geselecteerd voor het EK 2019 in Antwerpen en dat betekende een ontgoocheling. Speelde vijf jaar bij het Nederlandse Den Bosch en is straks voor het tweede jaar ploegmakker van Alexander Hendrickx bij Pinoké.

Sébastien Dockier. Beeld Photo News
Sébastien Dockier.Beeld Photo News

Nicolas de Kerpel (aanvaller)

Leeftijd: 28 jaar

Aantal caps: 77

Club: Herakles

Aantal doelpunten op deze Spelen: 0

Debuuttoernooi: halve finale World League 2017

Wat u moet weten: Maakt op iets rijpere leeftijd alles voor het eerst mee: na zijn eerste WK in 2018 en EK in 2019, nu zijn eerste Olympische Spelen. Hij is de joker van de ploeg. Door zijn polyvalentie overal inzetbaar.

Wat u mag weten: Na een jaar met veel blessureleed werkte hij hard om er op de Spelen bij te zijn. Bleef steeds trouw aan zijn club Herakles en tekende recent voor drie jaar bij. Specialist in ‘bottle flips’.

Nicolas de Kerpel. Beeld Photo News
Nicolas de Kerpel.Beeld Photo News

Thomas Briels (aanvaller)

Leeftijd: 33 jaar

Aantal caps: 359

Club: Oranje-Rood (Ned)

Aantal doelpunten op deze Spelen: 2

Debuuttoernooi: EK 2007

Wat u moet weten: De ex-kapitein van de Red Lions ging als reservespeler naar Tokio, maar speelde uiteindelijk zeven van de acht wedstrijden. Hij doet dat alweer met heel veel passie en ontgoochelde in geen enkele match.

Wat u mag weten: De clubcarrière van Briels speelt zich bijna volledig af bij het Nederlandse Oranje-Rood. Hij speelde er tussen 2008 en 2015, keerde dan voor twee jaar terug naar thuisclub Dragons, maar draagt sedert 2017 opnieuw het Eindhovense shirt. Briels is in Eindhoven ook podoloog.

Thomas Briels. Beeld BELGA
Thomas Briels.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234