Zaterdag 29/01/2022

Belgisch voetbal

Eén jaar na de bom in het Belgisch voetbal: business as usual?

Mogi Bayat Beeld BELGA
Mogi BayatBeeld BELGA

10 oktober 2018 zal voor altijd een zwarte pagina in het Belgisch voetbal blijven. Exact een jaar later is Mogi Bayat weer de koning van de transferjungle en denkt ook Dejan Veljkovic aan een ‘comeback’. Is er dan niets veranderd?

NVK

Wat weten we?

Dejan Veljkovic en Mogi Bayat blijven de hoofdrolspelers in Operatie Zero. Het gerecht verdenkt de twee makelaars ervan zwart geld en verdoken commissies te hebben geïncasseerd en uitgedeeld.

Het telefoonverkeer van de twee werd afgetapt. Alleen voerde de Franse Iraniër het gros van zijn gesprekken via WhatsApp. De communicatie via die app is vergrendeld, de politie kan die dus niet zomaar afluisteren. Veljkovic was van de oude stempel en hield het bij traditionele gesprekken via mobiele operatoren. Daardoor hebben speurders meer bewijslast tegen hem voorhanden.

Het is een van de redenen waarom Veljkovic in samenspraak met zijn advocaat Kris Luyckx gekozen heeft om spijtoptant te worden. Hij kwam met het gerecht overeen dat zijn straf zal bestaan uit vijf jaar cel en 80.000 euro boete, allebei met uitstel. Geld en goederen die hij illegaal verkregen heeft, worden verbeurd verklaard. In ruil daarvoor heeft de makelaar alle vuile was van zijn cliënten en zakenpartners overhandigd aan de speurders.

Peter Maes was het eerste slachtoffer. Veljkovic gaf het gerecht ernstige aanwijzingen dat de ex-trainer van Genk en Lokeren voor honderdduizenden euro's in het zwart werd betaald via valse scoutingsfacturen.

Veljkovic wordt ook verdacht van matchfixing. De Belgische voetbalbond veroordeelde hem tot een schorsing van tien jaar omdat hij zou geprobeerd hebben de wedstrijd KV Mechelen-Waasland-Beveren te beïnvloeden. Veljkovic onderhield voorts innige relaties met Sébastien Delferière en Bart Vertenten, op dat moment de toprefs in België. Die twee zijn in verdenking gesteld van deelname aan een misdaadorganisatie, het witwassen van geld en privécorruptie. De bond ontsloeg de twee scheidsrechters op staande voet. Delferière en Vertenten vechten dat ontslag aan.

Advocaat Kris Luyckx, en spelersmakelaar Veljkovic. Beeld Photo News
Advocaat Kris Luyckx, en spelersmakelaar Veljkovic.Beeld Photo News

Is er iets veranderd?

Een jaar later zijn de tastbare maatregelen dun gezaaid. De Vlaamse regering zorgde ervoor dat makelaars zich voortaan verplicht moeten registreren en een voorschot van 25.000 euro moeten betalen als ze transacties willen doen. Een druppel op een hete plaat. Ironisch genoeg was Mogi Bayat de eerste die zich registreerde.

Afgelopen zomer werkte Bayat zich opnieuw op tot absolute marktleider in België. De clubs draaien er hun hand niet voor om - zaken boven ethiek. Broer Mehdi Bayat werd in de tussentijd verkozen tot voorzitter van de voetbalbond. Ook Veljkovic wil zijn activiteiten als voetbalmakelaar weer opnemen.

Verontwaardigde makelaars groepeerden zich in de Belgian Federation of Football Agents. Hun doel: aantonen dat Bayat en Veljkovic uitzonderingen zijn. Vorige maand werd Christophe Henrotay, vicevoorzitter van die BFFA, opgepakt en verdacht van witwassen.

Patrick De Koster, makelaar van Kevin De Bruyne en stichtend lid van de BFFA, snapt dat het de perceptie niet ten goede komt. "We hebben ons als vereniging meteen gedistantieerd van die zaak. Toch heb ik het gevoel dat er wel degelijk zaken zijn veranderd", benadrukt hij. "Een voorbeeld: als je een transfer doet bij Club Brugge vragen ze je daar een document in te vullen met een heel aantal gegevens. En Club is niet alleen. De ploegen screenen de makelaars veel meer."

Ondertussen maakt de Pro League zich sterk dat het clearinghouse (een onafhankelijke instantie die alle contracten en transfers nakijkt) er in de zomer van 2020 zal komen. "De clubs moeten dat voorstel nog goedkeuren. Dat is normaal gezien geen probleem", meent voorzitter Peter Croonen. "Er verandert wel degelijk wat. Maar alleen op Belgisch niveau kun je geen gigantisch verschil maken. Er is nood aan internationale regelgeving."

Wanneer volgen er straffen?

Het Belgisch voetbal lijkt een jungle waar straffeloosheid regeert. Dat is niet het geval, benadrukt het gerecht. "Het zal wel nog zes à acht maanden duren vooraleer we rond zijn", zegt Eric Bisschop, adjunct-federaal procureur, in Sport/Voetbalmagazine. "We werken aan een massieve zaak met uitlopers in zeven landen."

Wie hoopt dat de valsspelers volgend jaar al een fikse boete of celstraf zullen krijgen, komt bedrogen uit. Luc Hennart, ex-voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, schat dat het meer dan zes jaar kan duren vooraleer er zekerheid is. "Zodra het gerechtelijk onderzoek beëindigd is, gaat de zaak naar de raadkamer. Daar gaan al een aantal maanden over. Daarna is de kans reëel dat er bijkomende onderzoeksdaden gesteld worden. Dat kost weer een paar maanden tijd." Daarna volgen de correctionele rechtbank en eventueel hoger beroep. Het laatste rechtsmiddel is cassatie. "De beroepsprocedures op zich kunnen al vijf jaar duren. Dat heeft te maken met de gebrekkige capaciteit van de rechtbanken. Er zijn simpelweg te weinig rechters."

Ter vergelijking: het gerecht startte in maart 2006 met het onderzoek naar gokchinees Ye. In juni 2014 werden twintig personen veroordeeld tot celstraffen. In Operatie Zero zal vooral de fiscus profiteren van veroordelingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234