PortretJulian Nagelsmann
Duurste trainer ooit laat spelers zelf nadenken
Bayern München betaalde 25 miljoen euro voor zijn nieuwe trainer. Wie is Julian Nagelsmann (33), whizzkid aan het Duitse trainersfirmament?
“Julian Nagelsmann wird Cheftrainer des FC Bayern.” Een grote verrassing was het niet toen Bayern gisteren zijn trainer voor volgend seizoen bekendmaakte. De naam van Nagelsmann werd al langer in verband gebracht met de Rekordmeister, hij wordt de duurste trainer aller tijden.
De geldbuidel ging open, nooit eerder werd zoveel betaald voor een coach. Zijn droom komt uit, hij was sinds kleinsaf fan van Bayern. De uitdaging is alleszins groot. Kan hij de sterren begeesteren? En hoe zal hij liggen in de kleedkamer? Huidig coach Hansi Flick is populair bij de spelers, wordt wellicht voor de tweede keer kampioen en won de Champions League.
Maar Nagelsmann is – zoals Prince het zou zingen – een sexy motherf*cker…
Op 19-jarige leeftijd geraakte hij bij Augsburg geblesseerd aan de knie, een klap waar hij moeizaam van herstelde. Op dat moment ging de bal aan het rollen. Thomas Tuchel was er trainer van het tweede elftal en liet Nagelsmann analyses maken. Zowel van spelers, zijn ploeg en de tegenstanders. Als extraatje op zijn studies economie en psychologie.
Nagelsmann werd jeugdtrainer en kreeg al snel een kans als hoofdcoach van Hoffenheim. Op zijn 28ste, in 2016, het jaar dat hij zijn trainersdiploma behaalde.
Hij maakte indruk met zijn tactische intelligentie en veelzijdigheid - hij heeft geen vast spelsysteem. Verandert vaak nog tijdens de wedstrijd. Flexibiliteit. Never change a winning team? Het zal wel. In een interview met De Correspondent zei Nagelsmann: “Bij sommige clubs is een bepaalde opstelling zelfs onderdeel van hun identiteit geworden. Ik doe dat niet. Ik kijk naar onze speelwijze en de speelwijze van de tegenstander: waar liggen de ruimtes? Waar kunnen we de bal winnen? Dan kies ik een formatie die daar het beste bij past. Het lijkt me logisch dat dit niet steeds dezelfde opstelling is.”
Het zorgt voor scherpte bij zijn ploeg en vraagtekens bij de tegenstander.
Nagelsmann probeert voetballers zelf te laten nadenken. Geeft uitdagingen, prikkelt hen. Hij gelooft in cognitieve snelheid, traint de hersenen. Het is iets wat hij zelf ook doet. Nagelsmann heeft altijd een blocnote op zak waar hij zijn ideeën kan in opschrijven. Nog in De Correspondent: “Maar niet alle goede ideeën zijn werkbaar. Je moet ook kijken wat spelers kunnen verwerken.”
Emotionele intelligentie
Het toont zijn emotionele intelligentie. Hij is menselijk en empathisch, probeert alles uit het potentieel van zijn spelers te halen. Door hen ook verantwoordelijkheid te laten nemen. Iets wat hij zelf al vroeg moest toen zijn vader op jonge leeftijd stierf. People management vindt hij bijzonder belangrijk. “Anders zal je nooit succesvol zijn als coach.”
Van Hoffenheim ging het twee jaar geleden naar RB Leipzig. Met hen veroverde hij het Europese voetbal. Vorig seizoen haalde Leipzig de halve finale van de Champions League, waarin PSG uiteindelijk veel te sterk was. Dit jaar maakte Leipzig Bayern lange tijd het leven zuur in de Bundesliga; het staat op een mooie tweede plaats. In de Champions League verliep het minder goed, Nagelsmann en co. werden uitgeschakeld door Liverpool.
De Rekordmeister had hij dan echter al lang overtuigd van zijn kwaliteiten.