WK voetbal

Duitse topschutter Thomas Müller: "Er ligt stof op de gouden lichting van België"

Mediadag bij de Mannschaft, mogelijk de tegenstander van de Rode Duivels in de kwartfinale: dan is de tafel van topschutter Thomas Müller altijd druk bezet. Wij schoven aan met vragen over België, zijn jacht op WK-goals en de Duitse ambitie.

Hotel Weinegg in Zuid-Tirol maakt jullie vakantiedromen waar. Zo prijst het vijfsterrenhotel in het Italiaanse Eppan zichzelf aan. Hier, te midden van een idyllisch berglandschap, slaat de Mannschaft dik twee weken haar tenten op. In dit luxeresort, met groot buitenzwembad inclusief nagebootst zandstrand met palmparasols, houdt de Mannschaft deze week ook een mediadag, een moment om wat losser te praten met de Duitse wereldkampioenen.

Een journalist van Bild passeert zo bij alle internationals. In zijn hand een blad met 31 landenploegen: "Bitte, kruis je even aan welk land je het meest vreest op het WK?" Müller duidt Brazilië aan en zet zonder verpinken de gevraagde handtekening erbij. Natuurlijk hoort Brazilië tot de grote titelfavorieten. Maar zou Müller dat ook over België denken?

Herr Müller, een duel tegen België is op dit WK mogelijk in de kwartfinale. Hoop je daarop of wil je België liever vermijden?

"Natuurlijk verzamelt België al jaren heel grote talenten. Jullie spreken over de gouden generatie. (grijnst) Ja, maar vandaag is er toch al een beetje stof op de gouden generatie gekomen. Ze staan onder druk om dat talent dat ze in de rangen hebben ook in een resultaat om te zetten."

Dat kwam er op een groot toernooi nog niet echt uit.

"Juist. Maar goed, nog andere landen hebben zogezegd een gouden generatie. Een WK is wel vaker een strijd tussen de gouden generaties. Andere ploegen hebben ook een supermix van individuele talenten, en er kan maar één land het WK winnen."

(een Duitse collega onderbreekt) Zoals Duitsland in 2014. Maar moet je intussen ook al stof afkrabben van de Duitse gouden generatie?

"In elk geval begint elk toernooi van nul. Onze generatie is van rond 1988, die Europees kampioen heeft gespeeld bij de U21. Een deel van deze kern is sinds 2010 bij de Mannschaft en die spelers zijn nu tussen 28 en 30 jaar oud. Dat is nog steeds een goed tijdstip.

"Wij hebben talent én de ervaring, met vele spelers die al jaren een dragende rol hebben bij hun club en grote trofeeën wonnen. Of ze nu in Duitsland spelen of in het buitenland, zoals Khedira die de titel won met Juventus of Kroos die met Real voor de derde keer de Champions League won. En daar zit iemand (wijst naar Timo Werner, BF) die als nieuw talent veel snelheid brengt. Dat alles stemt me positief voor het komende WK."

nieuws

cult

zine