Dinsdag 28/06/2022

Propere handen

‘Dubbele moraal’ en ‘onaanvaardbaar’: Ontslagen scheidsrechter Bart Vertenten eist 130.000 euro van voetbalbond

Bart Vertenten verlaat de gevangenis van Hasselt in november 2018. Beeld BELGA
Bart Vertenten verlaat de gevangenis van Hasselt in november 2018.Beeld BELGA

Een jaar na het losbarsten van het voetbalschandaal sleept de ontslagen scheidsrechter Bart Vertenten (31) de Koninklijke Belgische Voetbalbond voor de rechter. Volgens Vertenten maakte hij geen enkele fout en is er geen bewijs van matchfixing tegen hem. Hij eist nu om en bij de 130.000 euro van de voetbalbond, schrijft Het Laatste Nieuws.

BJM

“Bart Vertenten kan niet meer doen wat hij het liefst deed: scheidsrechteren.” Dat staat in de dagvaarding die de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) gisteren op zijn bord kreeg van de bekende Gentse procedurepleiter Hans Rieder. Want volgens de advocaat is het duidelijk: het ontslag van Vertenten - in het dagelijkse leven radioloog - is onterecht. En omdat een verzoening tussen de twee partijen onmogelijk is, eist de gewezen scheids nu via de rechter een opzeggings- en schadevergoeding.

Vertenten zat in de gevangenis toen hij op 15 oktober vorig jaar een aangetekende brief van de voetbalbond kreeg. De boodschap: zijn arbeidsovereenkomst werd met onmiddellijke ingang en om dringende redenen beëindigd. Vijf dagen eerder was het gerecht op tientallen plaatsen binnengevallen in een onderzoek naar matchfixing en fraude in het Belgische voetbal. Speurders pakten daarbij ook eersteklasse-scheidsrechter Vertenten op. Hij werd aangehouden op verdenking van criminele organisatie en private corruptie. Het gerechtelijke onderzoek loopt nog altijd.

‘Onherstelbaar geschonden’

In Vertentens ontslagbrief noemde de KBVB het vertrouwen met de scheidsrechter “onherstelbaar geschonden”. Het verwees daarvoor naar een perscommuniqué van het federaal parket waarin gesproken werd over mogelijke matchfixing door Vertenten na contact met de Servische spelersmakelaar Dejan Veljkovic. In het communiqué ging het over twee verdachte wedstrijden.

De eerste was KV Mechelen-Waasland Beveren van 11 maart 2018. “Vertenten heeft deze wedstrijd niét geleid en was evenmin aanwezig. Hij kan de wedstrijd dus niet beïnvloed hebben”, zegt zijn advocaat Hans Rieder in de dagvaarding. De tweede match was Antwerp-Eupen van 3 maart 2018. Antwerp won na een discutabele penalty die Vertenten floot. “Net zoals van elke wedstrijd werd ook toen een arbitragerapport opgesteld. In onverdachte tijden”, zegt Rieder. De procedurepleiter benadrukt dat dat rapport al in het bezit was van de KBVB op de datum van Vertentens ontslag. De ref kreeg in dat verslag complimenten voor zijn arbitrage: “Zeer goede toepassing van de regels van het spel in een vanaf het begin nerveuze ontmoeting”, staat er. Verder woorden als: “zeer goede beslissing”, “zeer goede behandeling van de match” en “vijf gele kaarten correct toegediend”. In het rapport krijgt Vertenten uiteindelijk een score van 7,9. “Eén duidelijke vergissing, anders 8,3 of meer”, staat er.

Hans Rieder, de advocaat van Vertenten. Beeld BELGA
Hans Rieder, de advocaat van Vertenten.Beeld BELGA

“Die opmerking in het rapport werd terecht gemaakt door de toezichthoudende nazichter (in mensentaal: een ex-scheidsrechter die het verslag opstelt, BJM)”, meent Rieder. Hij verwijst naar de penalty die gefloten werd voor een fout buiten het strafschopgebied. “Uit datzelfde rapport blijkt dat dit géén fout was van Vertenten, maar wel van lijnrechter Yves De Neve. Die gaf immers aan dat er een fout was én dat die fout binnen het penaltygebied gebeurde. Vertenten kon dit zo goed als onmogelijk zien.”

In de dagvaarding citeert Rieder uit het evaluatieverslag van lijnrechter Yves De Neve. “Yves heeft een goede prestatie geleverd, met uitzondering van de penalty die aan de bezochte club is toegekend. Het is de plicht van de assistent om een beoordelingsfout op die plaats op het veld te corrigeren. Yves corrigeert de scheidsrechter niet na een gefloten penalty voor een overtreding buiten het penaltygebied.”

“De KBVB wist dus op het ogenblik van het ontslag om dringende reden bijzonder goed dat wat in het perscommuniqué stond tegengesproken werd door feiten en rapporten, die in het bezit waren van de voetbalbond. Daardoor konden ze onmogelijk het perscommuniqué gebruiken als basis tot ontslag van meneer Vertenten”, meent Rieder.

Dubbele moraal

Hij verwijt de KBVB in de dagvaarding ook een dubbele moraal. Daarvoor verwijst hij naar het feit dat scheidsrechter Sébastien Delferière enkel tijdelijk geschorst werd door de KBVB “en inmiddels door een achterdeur terug bij de KBVB is binnengehaald”. Verder benadrukt Vertenten, zoals algemeen bekend, dat Sébastien Delferière de zoon is van David Delferière, die zetelt in het uitvoerend comité van de KBVB. “Dit is onaanvaardbaar, aangezien bij de heer Sébastien Delferière wél sporen van omkoping werden gevonden.”

Sebastien Delferiere. Beeld BELGA
Sebastien Delferiere.Beeld BELGA

Rieder verwijst daarbij naar het feit dat Delferière door tussenkomst van Veljkovic korting kreeg bij de aankoop van een Audi. Dat blijkt ook uit het strafdossier. Bij Vertenten werd nooit één aanwijzing gevonden dat hij op de een of andere manier een voordeel zou hebben gekregen. Ook de advocaat van Veljkovic verklaarde eerder dat Vertenten geen misdrijf pleegde.

In de dagvaarding krijgen ook vroegere oversten van Vertenten ervan langs. “Men kan een arbiter moeilijk verwijten dat hij uitzonderlijk spreekt met een spelersmakelaar wanneer zijn oversten dit nog veel vaker en intenser deden. Zo ging de toenmalige scheidsrechtersbaas Paul Allaerts op restaurant met Veljkovic toen Vertenten nog bij de KBVB werkte”, schrijft Rieder.

Via de arbeidsrechtbank in Brussel eist Vertenten nu een opzeggingsvergoeding en een vergoeding wegens rechtsmisbruik. De scheidsrechter eist van de voetbalbond om en bij de 130.000 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234