Zondag 02/04/2023

NieuwsBeNeLiga

Draagvlak voor BeNeLiga was nooit groter: hoe Club Brugge-manager Mannaert álle profclubs meekreeg

Club Brugge-manager Vincent Mannaert. Beeld BELGA
Club Brugge-manager Vincent Mannaert.Beeld BELGA

Wel 41 voor. Vier onthoudingen. Geen énkele ‘nee’. Een officieuze stemming bij de ProLeague over een ‘lange­termijn­project voor het Belgisch voetbal’ wees uit dat het draagvlak voor een BeNeLiga nooit groter was. Drijvende kracht: Club Brugge-manager Vincent Mannaert.

NVK

Op het eerste gezicht had de berg een muis gebaard. Zoals wel vaker in de vergaderingen van de Pro League, waar belangrijke beslissingen over de toekomst van het Belgisch profvoetbal moeten genomen worden. Van de aangekondigde stemming over de integratie van de beloftenploegen in 1B was geen sprake meer. In 48 uur voorafgaand aan de algemene vergadering circuleerden nog drie totaal uiteenlopende voorstellen. Op die manier kúnnen geen knopen worden doorgehakt.

“Een kluwen van meningen”, noemt de ene bestuurder het. “Ieder voor zich”, klinkt het bij een ander. En toch. Binnen vijf jaar zou die 16de maart 2021 een kantelmoment kunnen geweest zijn in de vaderlandse voetbalgeschiedenis. Vincent Mannaert, general manager van Club Brugge, presenteerde een langetermijnplan voor het product ‘Belgisch voetbal’. Ver weg van de discussies over een vacant zitje in de raad van bestuur en het mandaat van Pierre François, en geruggensteund door onder meer Gent-preses Ivan De Witte.

Een BeNeLiga met acht Belgische vertegenwoordigers. Dan een volwaardige Belgische profdivisie. Daaronder het amateurniveau – inclusief de integratie van U23-ploegen van de beste profclubs. En de licentievoorwaarden dienen op korte termijn heruitgevonden te worden. Niemand heeft baat bij een stortvloed aan rechtszaken, zoals de voorbije jaren.

Zo’n breed plan is lang niet nieuw. Het grote verschil: er is deze keer niet alleen gepraat. Mannaert drukte een officieuze stemming door. Wie is vóór de uitwerking van die visie, en wie is tegen? Het resultaat: 41 stemmen voor. Vier onthoudingen. En geen enkele club die ‘nee’ zei. De Pro League zei haast unaniem ‘ja’. Het draagvlak voor een BeNeLiga was nooit eerder zo groot. Club Brugge is niet de meest populaire leerling van de klas in de Pro League. Maar een gebrek aan strategisch inzicht kan je Club niet bepaald verwijten.

Europese tickets

Tijdens onze belronde na de algemene vergadering bleek dat ook in 1B en bij de meeste kleinere clubs van 1A het besef doorsijpelt dat níét doorgaan op de BeNeLiga op lange termijn gelijk staat aan schuldig verzuim. Op voorwaarde dat er voldoende geld terugstroomt naar het nationale niveau. Sommigen hangen daar ook een Europees ticket aan vast - dromen mag.

De weg naar een BeNeLiga ligt nog steeds bezaaid met obstakels. Het aantal UEFA-tickets, culturele en juridische verschillen, Nederlandse topclubs die warm en koud blazen. De top van de Pro League sprak daarom nog met twee woorden. Voorzitter Peter Croonen: “Er zal nog veel werk aan zijn.” Maar de geesten zijn rijp.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234