Crisis binnen KBVB

Denkt CEO aan opstappen? "Zulke beslissingen neem je niet op zo'n dagen"

- Door: Jeroen Bossaert, Bart Fieremans, Stephan Keygnaert - Bron: Het Laatste Nieuws
2 © photo_news

De interne audit van de clubs die financieel bedenkelijk beleid bij de voetbalbond aan de kaak stelt, zorgde gisteren voor een schokgolf. Eén voor één zagen de betrokkenen zich genoodzaakt te reageren. Iedereen deed dat op zijn manier, maar niemand weerlegde dat er fouten zijn gemaakt. Het wantrouwen is bij alle partijen groot.

Share

Het zou dom zijn om te zeggen dat er nooit fouten gemaakt zijn, maar dat zijn absoluut geen grote fouten. Welk management doet alles perfect?

Steven Martens erkent fouten

Steven Martens, in het oog van de storm, weerlegde aan Het Laatste Nieuws niet dat er fouten zijn gemaakt. "Het zou dom zijn om te zeggen dat er nooit fouten gemaakt zijn, maar dat zijn absoluut geen grote fouten. Welk management doet alles perfect? Een aantal van die fouten zijn we trouwens al aan het bespreken." Veel dichter bij een 'mea culpa' kwam Martens niet. Wat 's middags weer voor wrevel zorgde bij een groot deel van de clubs.

Die andere hoofdrolspeler in het verhaal, François De Keersmaecker, bleef oorverdovend stil. Je bent een belabberde communicator of je bent het niet. "We gaan een geschreven reactie verspreiden." Maar dat document bleek later zo nietszeggend, dat niemand er wijs uit raakte. Zelfs de clubs niet. "Wat willen ze nu zeggen?", klonk het bij één bestuurslid. "Ze herhalen gewoon de feiten: de jaarrekening zit inderdaad geblokkeerd bij het Uitvoerend Comité, waar de leden van de clubs extra onderzoek gevraagd hebben."

2 © belga
Share

Dé vraag die een hele dag terugkwam, was echter: gooit u de handdoek? "Ik ben strijdvaardig", probeerde de CEO op tv eerst stoer over te komen. Om dan een streepje breekbaarheid door te laten schemeren. "Ik stel me constant in vraag, maar zulke beslissingen (opstappen, red.) neem je niet op dagen waar het allemaal 'shit' en emotie is. Daar doe ik vandaag geen uitspraken over

Steven Martens denkt niet aan opstappen

"Verborgen agenda"
En zo belandden we uiteindelijk toch bij de kern van de zaak: hoe zit dat nu met de hoge uitgaven, de schijnbaar ontbrekende contracten, de fiscale constructies met vennootschappen in het buitenland en de facturen zonder offertes? Martens was de enige die de moed had om daar tegenover ons deels op in te gaan. Al ontweek hij de details. "Het klopt dat er voor Boondoggle nog geen contract is getekend, maar dat heeft eenvoudige reden." Waarna hij weer van wal stak over mensen die "shit" maken over uitgaven en niet kijken naar het rendement. "Het is een manier om de bond te destabiliseren." Volgens Martens hebben een "paar grote clubs" een "verborgen agenda". Om wie het gaat wil hij niet zeggen.

Dé vraag die een hele dag terugkwam, was echter: gooit u de handdoek? "Ik ben strijdvaardig", probeerde de CEO op tv eerst stoer over te komen. Om dan een streepje breekbaarheid door te laten schemeren. "Ik stel me constant in vraag, maar zulke beslissingen (opstappen, red.) neem je niet op dagen waar het allemaal 'shit' en emotie is. Daar doe ik vandaag geen uitspraken over."

LEES ER ALLES OVER OP PAGINA 24-25-26 VAN HET LAATSTE NIEUWS, OOK DIGITAAL VERKRIJGBAAR