Voetbal
De ‘Waalse Marc Coucke’ verlost Standard
Kleine revolutie in Luik. De succesvolle zakenman François Fornieri koopt zich in bij Standard, hij heeft nu 50 procent van de aandelen. Daarmee lijken de financiële problemen verleden tijd.
Een foto van 17 juli jongstleden doet al snel de ronde in Luik. Genomen in Saint-Tropez. Bernard Tapie (ex-voorzitter van Olympique Marseille), Luciano D'Onofrio (sportief directeur van Antwerp) en Bruno Venanzi (voorzitter van Standard) staan daar samen op, genietend van de zon. Die laatste twee waren nochtans lange tijd niet de beste vrienden. Stond niet op die foto, maar was ook in Zuid-Frankrijk: François Fornieri (58).
De oprichter van farmareus Mithra liet gisteren de sociale media in het Franstalige landsgedeelte ontploffen. Hij koopt 50 procent van de aandelen van Venanzi en wordt mee gedelegeerd bestuurder van Standard de Liège. De deal werd eind vorige week afgerond en gisteren geofficialiseerd. Fornieri: "Ik heb altijd mijn liefde uitgesproken voor mijn stad en de Rouches. Ik was vele jaren abonnee."
Bovendien sponsorde hij in het verleden Standard Fémina, de vrouwenploeg. Toen hij in mei vorig jaar in verband werd gebracht met een investering bij aartsrivaal Anderlecht en Marc Coucke, met wie hij een nauwe band heeft, reageerde hij geagiteerd. "Ik ben supporter van Standard."
Gek van kunst en wagens
Fornieri is een selfmade man. Kunstliefhebber, gek van snelle wagens, chocolade en muziek. Hij organiseert zelfs een jazzfestival in Luik. Als zoon van een Italiaanse staalarbeider groeide hij op in Grâce-Hollogne, op acht kilometer van Sclessin. Zijn liefde voor Standard was aangeboren.
Hij behaalde het diploma van chemisch ingenieur en richtte in 1999 Mithra Pharmaceuticals op, gespecialiseerd in producten voor vrouwelijke hygiëne en voedseladditieven. Het bedrijf veroverde al snel de Benelux, Frankrijk en Duitsland. Begin januari van dit jaar was de beurswaarde 1 miljard euro. "Wie Luik zegt, moet aan Mithra denken. Wie Mithra zegt, moet aan Luik denken", sprak Fornieri in De Tijd.
De gestage groei van het bedrijf is ook Coucke niet ontgaan. Hij investeerde en is voor bijna 16 procent aandeelhouder. Soit, Mithra is gekend in Luik en ver daarbuiten.
Het was niet voor het eerst dat de naam van Fornieri in verband werd gebracht met Standard. In 2015 was dat al het geval, op het moment dat Roland Duchâtelet de club verkocht. Uiteindelijk was het Venanzi die de club voor ruim 30 miljoen euro kocht.
Is Fornieri helemaal onbesproken? Dat niet. Er loopt een onderzoek naar hem voor handel met voorkennis. De Luikenaar houdt zijn onschuld staande.
Kapitaalverhoging
Bij Standard zal de komst van de succesvolle zakenman niet resulteren in verdere veranderingen binnen de bestuursstructuur van de club, zo klinkt het in een communiqué. De dagelijkse leiding laat Fornieri (voorlopig) over aan de huidige equipe. Venanzi blijft voorzitter. "Ik ben verheugd dat Fornieri in de club stapt", zegt hij. "Zijn passie, zijn enthousiasme, zijn visie en zijn ervaring in de zakenwereld zijn onmiskenbare troeven voor de ontwikkeling van Standard.”
Passie, trots en vurigheid, dat werkt veelal op Sclessin.
De nieuwe sterke man zal wel investeren in het immobiliënproject van Venanzi en er wordt verwacht dat hij binnenkort een kapitaalverhoging zal doorvoeren bij de club. Net die financiële ademruimte hebben ze nodig bij Standard. Want, niet vergeten: in april kregen de Rouches geen licentie. Ze zouden zelfs zakken naar de tweede amateurliga met aftrek van punten. Pas na een procedure bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport behaalden ze die broodnodige licentie. Dankzij een kapitaalinjectie van onder anderen Michel Preud'homme, Marouane Fellaini en Axel Witsel.
Bovendien was er de discussie met de spelers omtrent een salarisverlaging tijdens de coronacrisis. Zware tijden, zwarte sneeuw. Iets wat Venanzi min of meer toegaf in een interview op het eigen clubkanaal – voorlopig geeft hij geen interviews aan andere media. "We zullen deze mercato minder grote bedragen op tafel kunnen leggen."
Niet alle fans waren daar even gelukkig mee. Lange tijd ging iedereen ervan uit dat de club een paar sterkhouders zou moeten verkopen. Dat kan nog steeds, maar de noodzaak is verdwenen.
Eén vraag blijft voorlopig onbeantwoord. Wat met D'Onofrio? Een intimus van Fornieri, een oude bekende van Standard, de huidige sportieve baas van Antwerp. Voorlopig is zijn terugkeer naar Sclessin niet aan de orde. D'Onofrio heeft nog een overeenkomst met Antwerp voor één seizoen. Hij is een man van zijn woord en blijft in principe loyaal aan de kersverse bekerwinnaar. Maar zeg nooit nooit. De waarheid vandaag is niet de waarheid van morgen.
Er komt bij Standard dus een einde aan alle miserie. Een propere lei. In Luik richten ze de blik opnieuw op de toekomst. Op het sportieve. "Ik kijk ernaar uit om vanaf nu samen met Venanzi en zijn team de ontwikkeling van de club te bespoedigen", besluit Fornieri. Met hem de fans. Zij kunnen weer rustig ademhalen en dromen van meer.