NieuwsVoetbal
De nieuwe Champions League: meer matchen, meer inkomsten, minder kans voor Belgische clubs
De Champions League ziet er vanaf 2024-25 helemaal anders uit. Een beetje meer als de Super League. De toplanden halen hun slag grotendeels thuis.
Waarom breidt de Champions League uit van 32 naar 36 ploegen?
Om de toplanden tegemoet te komen. Er is een reden waarom twaalf rijke clubs vorig jaar in aller haast een (gesloten) Super League oprichtten - om die plannen na protesten weer in te trekken. De grootste clubs, de grootste merken, willen hun status nog meer verzilverd zien.
In het nieuwe format zijn er 64 matchen meer, wat meer sponsorinkomsten en vooral meer tv-gelden betekent. Tussen 2024 en 2027 zal een pot van ongeveer 15 miljard worden verdeeld. Deelnemers zouden zo verzekerd zijn van tientallen extra miljoenen per jaar.
Hoe ziet het nieuwe format er precies uit?
De klassieke indeling in acht groepen verdwijnt. Het poulesysteem wordt vervangen door een minikampioenschap, waarbij alle teams in één klassement terechtkomen. Alle clubs spelen 8 wedstrijden tegen 8 verschillende opponenten (vier thuismatchen, vier uitwedstrijden). Voordien speelden clubs zes groepsmatchen tegen drie teams.
De top acht in de eindranking plaatst zich automatisch voor de knock-outfase. De 16 teams die op plaatsen 9 tot 24 eindigen zullen in twee play-offmatchen onderling uitmaken wie zich bij die acht vervoegt.
Voor de ploegen die tussen plaats 25 en 36 eindigen, zit hun Europees avontuur erop.
Wie mocht er tot nu toe deelnemen?
De kampioenen van de 10 beste landen op de UEFA zijn automatisch geplaatst voor de groepfase. De toplanden (Engeland, Spanje, Italië, Duitsland) zijn elk dus zeker van minstens vier tickets: ook hun tweede, derde en vierde kwalificeren zich. De twee tweedes van het vijfde en zesde land op de UEFA-ranglijst mogen ook rechtstreeks naar de groepsfase. De winnaars van de voorgaande Champions League en Europa League zijn altijd zeker. Als zij zich via hun competitie plaatsen, gaan hun tickets naar kampioenen of een derde uit een lager gerangschikte competitie. Acht anderen komen uit de voorrondes: vier via het kampioenenpad uit kleinere competities, twee tweedes/derdes uit de kleinere competities (6).
Aan wie worden de vier extra plaatsen toegekend?
De best presterende landen uit de vorige campagne krijgen een extra ticket. Dat wordt bepaald op basis van de UEFA-coëfficiënt. Daardoor is het vrijwel zeker dat één van de toplanden elk jaar een extra plaats krijgt. Het derde rechtstreekse ticket gaat naar het vijfde land op de UEFA ranking, het vierde naar een landskampioen uit een kleiner land.
Bevoordeelt het nieuwe format de grote landen?
Uiteraard. De Premier League zal vaker vijf vertegenwoordigers hebben dan vier. Kleinere landen zullen hun punten moeten verdienen in de Europa of Conference League.
Is dit format eerlijker dan het oorspronkelijk plan om twee plaatsen toe te kennen op basis van de historische coëfficiënt van een club?
Zeker. Ondermaatse prestaties van een topclub als Man United in eigen competitie worden dus niet beloond met een extra ticket op basis van zijn historische prestaties.
Waarom is de UEFA afgestapt van het plan om tien wedstrijden te spelen?
Onder druk van de nationale competities, die vreesden dat hun agenda overvol zou raken.
Wat betekent dit voor de Belgische kampioen?
België is zijn rechtstreeks ticket voor 2023-24 kwijt. Als we niet weer snel in de top-10 raken, is de kampioen op de voorrondes aangewezen.