Voetbalschandaal

De man met de twee petjes: hoe onderzoeksrechter Joris Raskin vooral zijn voetbalhart liet spreken

2 Onderzoeksrechter Joris Raskin. © RV

“Zet die onder telefoontap! En die! En die ook!” Zo lijkt het ongeveer te zijn gegaan, eens onderzoeksrechter Joris Raskin bij het afluisteren van makelaar Dejan Veljkovic lucht kreeg van competitievervalsing.

Lees ook

Operatie Schone Handen, of de tunnelvisie van een onderzoeksrechter. 44 huiszoekingen, 20 aanhoudingen, 1 gefixte wedstrijd: is dit toch niet een beetje als het kanon en de mug?

Splinterbom onder fraudeonderzoek na wraking onderzoeksrechter: “De gevolgen zijn niet te overzien.”

De wraking van een onderzoeksrechter komt zelden voor. De laatste grote case dateert van 22 jaar geleden, toen onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte zich liet uitnodigen op een spaghetti-avond van vrijwilligers die zoekacties hadden ondernomen naar de verdwenen Laetitia Delhez. Onder leiding van Connerotte was justitie binnengevallen bij Marc Dutroux en was niet enkel Laetitia, maar ook Sabine Dardenne bevrijd.

Connerotte werd vervangen door onderzoeksrechter Langlois, maar voor Marc Dutroux en de overige verdachten veranderde er niets. Er kwam niemand vrij, geen enkele onderzoeksdaad werd vernietigd. Bij operatie Propere Handen ligt het 
anders. Raskin beging zijn ‘misstap’ niet midden in, maar nog voor het begin van zijn onderzoek.

nieuws

cult

zine