Donderdag 07/07/2022

AnalyseJupiler Pro League

De koninklijke sprint naar play-off 1: wie plooit eerst?

Antwerp-spits Dieumerci Mbokani strijdt om de bal met Carlos Cuesta van Genk. Beeld BELGA
Antwerp-spits Dieumerci Mbokani strijdt om de bal met Carlos Cuesta van Genk.Beeld BELGA

Een nek-aan-nekrace wordt het. Vier speeldagen – vijf in het geval van Gent en Charleroi – resten ons nog voor de play-offs en liefst negen teams strijden voor een plekje bij de eerste vier. Wie maakt de meeste kans? Club Brugge is uiteraard al zeker.

MVSKDZTTVTLBKDCHMLLUVMRN en AR

Antwerp: tweede met 51 punten

Tegen Club is Dieumerci Mbokani nog geschorst, maar voor de laatste drie wedstrijden kan Frank Vercauteren voorin wel weer een beroep doen op zijn triumviraat dat schitterde tegen Kortrijk. Refaelov, Mbokani en Lamkel Zé: een betere en gevarieerdere voorlinie is haast ondenkbaar in België. Meteen kent u de grootste troef van Antwerp de komende weken. De ziekenboeg is zo goed als leeg.

Met vijf punten voorsprong (en vier matchen meer gewonnen) op nummer vijf Anderlecht heeft Antwerp natuurlijk alle troeven in eigen handen. Sinds Vercauteren van Ivan Leko overnam in januari, stond The Great Old onafgebroken in de top drie. Ze zijn het ondertussen gewend dat een roedel bloedhonden hen in de nek hijgt. De vroege voorjaarsdip (twee op negen) lijkt alweer in de kiem gesmoord.

Club Brugge, Anderlecht en Genk: drie van de vier tegenstanders die Antwerp nog treft zijn topploegen. Meer nog: in de heenwedstrijden behaalde Antwerp tegen die drie ploegen geen enkel punt. We betwijfelen sterk of een drie op twaalf – Antwerp trekt ook nog naar Moeskroen – zal volstaan om bij die eerste vier te eindigen. De slotspeeldag, met Antwerp-Genk, wordt mogelijk allesbepalend.

Programma
Club Brugge (U)
Anderlecht (T)
Moeskroen (U)
Genk (T)

Racing Genk: derde met 49 punten

Haalt Racing Genk play-off 1? Ja. Maar tien dagen geleden was het antwoord negatief geweest. De schrik sloeg het Genkse bestuur om het hart. Het zal toch niet waar zijn?

Bij zijn aanstelling had John van den Brom één duidelijk doel meegekregen: play-off 1 halen. De vrije val leek ingezet. Maar illustratief voor het rollercoasterseizoen van Genk is hun karretje nu weer bezig aan de weg omhoog. Na de zes op zes tegen Charleroi en Cercle Brugge is de hemel opgeklaard boven de Luminus Arena. Racing Genk voetbalt opnieuw met vertrouwen en dat resulteert in een pak gecreëerde kansen. Achteraan zit het slot stevig op de deur.

Het Genk in zijn huidige vorm zien we de competitie afsluiten met negen op twaalf. In dat geval is play-off 1 altijd een feit. Genk staat derde en heeft zowel op KV Oostende als Anderlecht een buffer van drie punten. En, niet onbelangrijk in dit geval, de Limburgers tellen één en drie winstmatchen meer dan KVO en Anderlecht. Dat is het eerste doorslaggevende criterium bij een gelijk aantal punten. Het zou al straf moeten lopen wil zowel KV Oostende als Anderlecht op en over Genk gaan met nog vier wedstrijden te spelen.

Programma
Standard (T)
OHL (U)
STVV (T)
Antwerp (U)

Alexander Blessin, de wondercoach van KVO, geeft instructies aan Brecht Capon. Beeld Photo News
Alexander Blessin, de wondercoach van KVO, geeft instructies aan Brecht Capon.Beeld Photo News

KV Oostende: vierde met 46 punten

De kustploeg heeft al het hele seizoen de wind in de zeilen. KV Oostende heeft bovenal zijn lot in eigen handen. Het programma oogt veruit het makkelijkste van alle play-off 1-kandidaten. Oostende ontmoet nog de laatste drie in het klassement; tegen Cercle en Waasland-Beveren speelt het zelfs thuis in de DIAZ Arena, waar KVO nagenoeg onklopbaar is.

Anders dan bij naaste concurrent Anderlecht is er van druk geen sprake bij de kustploeg. Alles mag, niets moet. Eerder bewees KVO fysiek sterk te zijn. Ook dat kan doorslaggevend blijken in de laatste rechte lijn. Schorsingen hoeft Oostende niet te vrezen – veel sleutelpionnen zaten reeds op de strafbank – en voorts is het team van Alexander Blessin quasi blessurevrij.

Buitenshuis punten pakken blijft moeilijk voor de na Club Brugge beste thuisploeg in onze competitie. En dat zal nodig zijn, wil Oostende stunten met deelname aan play-off I. Of in Moeskroen of op Beerschot heeft de kustploeg wellicht nog een resultaat nodig om de achtervolgers voor te blijven. Vraag is of de druk straks zal toenemen met de eindstreep in zicht. Weinig of geen jongens in de selectie hebben ervaring met ‘voor de prijzen spelen’.

Programma
Moeskroen (U)
Waasland-Beveren (T)
Beerschot (U)
Cercle Brugge (T)

Anderlecht: vijfde met 46 punten

Anders dan andere ploegen wacht Anderlecht in de laatste vier matchen geen enorme inhaalrace. Dankzij de zege van AA Gent heeft RSCA evenveel punten als KV Oostende. Maar de kustploeg heeft wel twee matchen meer gewonnen. Om gerust te zijn moeten Vincent Kompany en co. dus best een punt meer pakken dan KVO.

Probleem: Anderlecht scoort zo moeilijk. Lukas Nmecha zit aan dertien doelpunten, waarvan amper vijf veldgoals. De tweede op de topschutterslijst, Percy Tau, is zelfs al een paar maanden weg. De Zuid-Afrikaan scoorde vier keer. Mukairu, Murillo, Verschaeren, Sambi Lokonga, Trebel, Doku, Dimata en Amuzu maakten er allemaal twee.

Het is ook maar de vraag hoe de jonge groep de komende weken zal omgaan met de druk. Al zal Kompany zijn kern altijd uit de wind zetten. Voor veel spelers is deze situatie nieuw en Anderlecht is zeer wisselvallig. Een reeksje neerzetten lukte dit seizoen eigenlijk nog niet. Lukt dat op het moment van de waarheid wel? Vanzelfsprekend wordt het niet. Het programma van Anderlecht ziet er op papier moeilijker uit dan dat van KVO, maar tegelijk komt paars-wit dit seizoen beter uit de verf tegen de topclubs.

Op Hannes Delcroix kan Kompany dit seizoen niet meer rekenen. Een stevige domper, want de Rode Duivel was dit seizoen de beste verdediger van Anderlecht. Elias Cobbaut is wel hersteld van zijn enkelbreuk, maar heeft zijn beste vorm nog niet te pakken. De andere opties, Lucas Lissens en Killian Sardella, zijn allebei nog groen achter de oren.

Programma
Zulte Waregem (T)
Antwerp (U)
Club Brugge (T)
STVV (U)

Raphael Holzhauser is de draaischijf van Beerschot. Beeld BELGA
Raphael Holzhauser is de draaischijf van Beerschot.Beeld BELGA

Beerschot: zesde met 44 punten

Sinds Will Still het roer overnam is Beerschot op defensief vlak meer solide dan onder Hernán Losada. Organisatie is de basis van alles. Zeker op verplaatsing levert die manier van denken en spelen resultaten op. Zo werd in de jongste vier uitmatchen twaalf op twaalf gepakt. Die goede uitvorm kan aan het einde van de rit een bepalende factor blijken.

Verder heeft Beerschot met Raphael Holzhauser de meest beslissende speler uit 1A in zijn rangen. De Oostenrijkse middenvelder zit intussen aan veertien goals en vijftien assists. Dankzij Holzhausers gouden linker is zowat elke stilstaande fase een kans. Nog een voordeel voor Beerschot in de eindspurt: de promovendus speelt zonder druk. Het behoud was voor het seizoen het hoofddoel, al de rest is bonus.

De kans dat de Antwerpenaren straks play-off 1 halen is even groot als de kans dat ze nog naast play-off 2 pakken. Holzhauser heeft de sleutel in handen. Hij heeft een voet in 54 procent van de doelpuntenproductie. Als Holzhauser eens niet draait, dan heeft Beerschot een probleem. In het begin van het seizoen was er met Tarik Tissoudali nog een bijkomende verrassingsfactor voorin, maar de Amsterdamse dribbelaar zit nu in Gent. Zonder Tissoudali lukte Beerschot slechts drie veldgoals in vijf wedstrijden. Dat gebrek aan offensieve slagkracht zou weleens kunnen doorwegen in de eindafrekening. Bovendien heeft Beerschot het al een tijdje moeilijk om thuis te winnen. De laatste zege op eigen bodem dateert alweer van eind november.

Programma
Charleroi (T)
Cercle Brugge (U)
Oostende (T)
Standard (U)

OH Leuven: zevende met 44 punten

Geen eindeseizoensgevoel en geen fysiek of mentaal uitgebluste spelers bij OHL, dat elke wedstrijd begint met het doel die te winnen – op die ene match op Standard na. De speelvreugde spat ervan af. Bovendien is er van druk hoegenaamd geen sprake. Play-off 1 moet niet, maar mag. Officieel is ook play-off 2 geen must, maar de hele OHL-familie wil absoluut het onverhoopt prima seizoen bekroond zien met een eindrondeticket.

OHL blijft gemakkelijk scoren, 49 keer al dit seizoen. Alleen Club Brugge, Genk en Beerschot doen beter. Defensief is de ploeg bijzonder kwetsbaar. Tekenend voor OHL: zaterdag in Eupen kwam het drie keer op voorsprong, maar het gaf die voorsprong telkens uit handen met onnodige tegengoals. OHL incasseerde al 49 tegentreffers, alleen Beerschot, Zulte Waregem en Waasland-Beveren doen slechter. Die defensieve kwetsbaarheid is de achilleshiel die de Leuvenaars het play-off 1 ticket kan kosten.

Programma
KV Mechelen (U)
Genk (T)
Cercle Brugge (U)
Waasland-Beveren (T)

KVK-verdediger Timothy Derijck maait Gianni Bruno van Zulte Waregem onderuit. Beeld Photo News
KVK-verdediger Timothy Derijck maait Gianni Bruno van Zulte Waregem onderuit.Beeld Photo News

Zulte Waregem: achtste met 43 punten

De 36 op 57 die sinds speeldag 11 werd behaald, deed Essevee tien plaatsen stijgen in de rangschikking. Een zelden vertoonde remonte, een van de strafste stoten uit de carrière van ‘crisismanager’ Francky Dury. De coach is een sluwe vos en kan straks het verschil maken. Bovendien beschikt Zulte Waregem met veertiger Deschacht en dertigers Vossen, Seck en Marcq over routine die doorslaggevend kan zijn in de zenuwslopende maand van de waarheid.

Doelman Louis Bostyn kwam na de desastreuze start van Bansen onder de lat en pakte punten, in zoverre dat clubicoon Bossut niet van de bank geraakt. Achterin was de keuze voor drie centrumbacks cruciaal, waarbij vooral Cameron Humphreys door Olivier Deschacht naar een hoger niveau wordt getild. Voorin scoorde Gianni Bruno nooit vlotter dan nu: zeventien goals al.

Het uitvallen van Laurens De Bock vreet aan de defensieve stabiliteit. De Bock was een belangrijke factor in de wederopstanding. Op Club Brugge bleek vorige zondag al hoe erg hij werd gemist. Dury heeft wel wat wisselmogelijkheden, maar wat als pakweg Deschacht of Bruno uitvalt? De coach gruwt bij de gedachte. Waar hij nog van gruwelt? Het veld in het Regenboogstadion. Dat ligt abominabel en kostte Zulte Waregem al zes tot negen punten.

Zulte Waregem staat momenteel pas achtste. Dit betekent dat het nog vier plaatsen moet opschuiven. Dat lijkt veel. Allicht zal Essevee sneuvelen in het zicht van de meet, maar wel play-off 2 halen. En dat is een prestatie op zich.

Programma
Anderlecht (U)
Eupen (T)
KV Mechelen (U)
Gent (T)

AA Gent: tiende met 40 punten

AA Gent lijkt op dit moment eerder een kandidaat voor play-off 2 dan voor play-off 1. Maar als de Buffalo’s maandag hun inhaalmatch tegen Club Brugge winnen, kan dat de kaarten schudden. Een zege tegen de autoritaire competitieleider is niet denkbeeldig, want AA Gent smeerde Club zijn laatste competitienederlaag aan. Het team maakt progressie onder Hein Vanhaezebrouck, het verloor niet één keer in zijn laatste acht competitiematchen.

Komt AA Gent maandag op drie punten van play-off 1, dan is nog veel mogelijk en krijgt AA Gent zijn lot toch een beetje in eigen handen. Bovendien loopt de ziekenboeg na de interlandbreak wellicht leeg, zodat Gent op volle sterkte naar de finish kan. Een ongekende luxe dit seizoen.

Als er één constante in het seizoen van AA Gent te trekken valt, dan is het wel dat het niet constant genoeg is. Ook in de reeks van acht wedstrijden zonder nederlaag zitten nog te veel gelijkspelletjes. Zelfs in één wedstrijd tonen de Buffalo’s vaak twee gezichten. Niet voor niets sakkerde Vanhaezebrouck voor de match tegen Oostende dat hij meer drive en passie wou zien. Die was er tegen KVO, maar kunnen de spelers van AA Gent die lijn ook aanhouden in de laatste vijf duels? Het zou de eerste keer zijn dit seizoen.

Programma
Club Brugge (T)
Cercle Brugge (T)
Standard (U)
Charleroi (T)
Zulte Waregem (U)

Charleroi: elfde met 40 punten

Charleroi heeft sinds de jaarwisseling nog maar één wedstrijd gewonnen (1-3 op KV Kortrijk). De achttien op achttien waarmee het seizoen denderend werd ingezet, is al bijna uit het geheugen gewist. De Carolo’s hebben nog een match tegoed, maar de kans dat ze vrijdag van die inhaalmatch tegen Club Brugge gebruikmaken om voor het eerst sinds 18 december tegen Anderlecht thuis nog eens te winnen lijkt klein. Toch is het van moeten. Ze zijn zo ver weggezakt dat alleen een stunt en een daaropvolgende reeks nog kan helpen.

Charleroi bezit nochtans een potentieel dat de vergelijking kan doorstaan met Oostende, Anderlecht, Beerschot, OHL, Zulte Waregem en AA Gent, maar het komt er niet meer uit. Qua niveau zijn de meeste spelers er de laatste maanden individueel zeker niet op vooruitgegaan. Het tegenovergestelde is eerder waar, als je bijvoorbeeld de recente prestaties van Rezaei en Ilaimaharitra onder de loep neemt. Als groep evenmin, ondanks de input van zogezegde gevestigde waarden in de Jupiler Pro League als Botaka, Vranjes, Benavente en Teodorczyk. Of heeft precies de toegenomen concurrentie nefaste gevolgen gehad?

Mondjesmaat scoren en telkens vermijdbare doelpunten incasseren zijn niet meteen ingrediënten om alsnog hoger te mogen mikken dan een plaats in play-off 2, waar ze voorlopig naast grijpen. En het volstaat niet telkens weer te zeggen dat er lessen moeten worden getrokken, dat er hard moet worden gewerkt, om het tij te doen keren. Conclusie: Charleroi eindigt niet bij de eerste vier.

Programma
Club Brugge (T)
Beerschot (U)
Moeskroen (T)
Gent (U)
Eupen (T)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234