WK-column
Daan Heerma van Voss

De komende weken zullen we toeschouwer zijn van een wereldoorlog, waarin elk landje zich van zijn beste kant moet laten zien

Vanaf de bank

1 Daan Heerma van Voss. © Bob Van Mol

Tijdens het WK schrijven de Nederlandse thuisblijvers Daan Heerma van Voss en Frank Heinen elke dag om beurt over wat hen opvalt aan het voetbalfeest in Rusland. Vandaag: Daan Heerma van Voss.

Vanavond zullen ze wapperen, de vlaggen van de tweeëndertig deelnemende landen, van Argentinië tot Zwitserland. Honderden miljoenen van ons zullen vanaf de bank naar het spektakel kijken, verbaasd, geïmponeerd. Zoeklichten zullen in het rond schieten, vuurpijlen exploderen, volwassen mannen paraderen, hun voeten slaan de maat. Vijfhonderd Russische dansers, gymnasten en trampolinespelers staan aangekondigd, vijfhonderd trotse moeders slaan schietgebedjes. (Goed, iets minder dan dat, het is geen eenvoudig land om in te leven.) De wereldpolitiek, bijeengebracht op het grasveldje van het Luzhniki-stadion, dat natuurlijk oorspronkelijk het Lenin-stadion heette. De twee vlaggen waarop ik me vanavond het meest verheug: de Engelse en de Russische.

nieuws

cult

zine