Voetbalfraude

“Antwerp moet winnen, hè”: de afgeluisterde telefoontjes tussen Veljkovic en refs Vertenten en Delferière

- Bjorn Maeckelbergh - Bron: Het Laatste Nieuws

"Het belangrijkste is dat Antwerp wint", zei spelersmakelaar Dejan Veljkovic (48) tegen Bart Vertenten. Twee dagen later floot die de degradatiematch Antwerp-Eupen. Veljkovic raadde hem aan verder niets over de telefoon te zeggen. "Je weet nooit wie meeluistert." De speurders - die al maanden zijn telefoon aftapten - kletsten op hun billen. De ref floot in die match een discutabele penalty voor Antwerp. "Fantastisch", zei Veljkovic daar later die avond over.

Op een paar minuten na duurt de eerste ondervraging van Bart Vertenten net geen drie uur. Heel veel wijzer maakt hij de onderzoeksrechter die donderdagochtend 11 oktober niet. Dat hij 30 is, binnen een paar weken afstudeert als radioloog en sinds 2014 FIFA-scheidsrechter is. Vertenten heeft het ook over Hetty, zijn verloofde. Dat hij zo vaak weg is van huis door zijn werk en het voetbal vindt zij niet erg. Op die momenten traint ze voor marathons.

Vanzelfsprekend willen de ondervragers de scheidsrechter ook uithoren over Dejan Veljkovic. Vertenten zegt dat hij zéker geen vriend is en dat hij hem eigenlijk niet zo goed kent. Maar hij heeft wel sympathie voor hem. Omdat Veljkovic "ook zo bezig is met arbitrage". En o ja, ze zijn ook 'ns samen uit eten geweest. 

nieuws

cult

zine