Woensdag 08/02/2023

InterviewAlbert Sambi Lokonga

‘De glorie hoeft niet voor mij. Ik wil met vrienden ongestoord een ijsje kunnen eten’

Albert Sambi Lokonga zoekt met Anderlecht revanche na de 0-0 tegen Cercle op de vorige speeldag. Beeld Photo News
Albert Sambi Lokonga zoekt met Anderlecht revanche na de 0-0 tegen Cercle op de vorige speeldag.Beeld Photo News

Hij is 21. Hij heeft talent, persoonlijkheid en is kapitein van Anderlecht. ‘Voetbal moet spektakel zijn', meent Albert Sambi Lokonga, die zondag tegen KV Kortrijk speelt.

SK

Kylian Mbappé, omschrijf hem eens in één woord.

Sambi Lokonga: “Fenomeen.”

Zag je Barcelona-PSG?

(knikt) “Wat mij frappeert, is dat Mbappé de laatste tijd niet goed presteerde, maar dan óp Barcelona, als de hele wereld toekijkt, weer le grand Mbappé is. Presteren op de grote momenten, dat vind ik zelf wel interessant.”

Verslind jij voetbal op televisie?

“Vroeger wel, al is het nooit een prioriteit geweest. Ik bleef niet thuis van een verjaardagsfeestje voor een voetbalwedstrijd. Sinds covid kijk ik bijna géén voetbal meer. Ik kan het zelden nog opbrengen om te blijven kijken. Ik vermoed dat het te maken heeft met de lege tribunes. Voetbal moet spektakel zijn.”

Kijk je tijdens zo’n Barcelona-PSG dan met meer aandacht naar de spelers op jouw positie: Busquets en Verratti?

(schudt het hoofd) “Ik kijk voor het plezier. Ik wil niet kopiëren. Ik wil Sambi blijven.”

Waarnemers schatten dat Mbappé tijdens de onderhandelingen voor een nieuw contract bij PSG of elders 30 miljoen euro per jaar kan vragen. Mbappé is 22, één jaar ouder dan jij.

“Ik ga je niet vertellen wat in mijn contract staat, als dat je vraag is. Het is Parijs, niet Anderlecht. Maar ik weet niet of ik Mbappé zou willen zijn. Ik vind het geen leuke gedachte om op straat door iedereen herkend en aangeklampt te worden. Ik ben nooit voetballer geworden om later een grote ster te zijn. Ik heb een gave van God gekregen en ik wil gewoon plezier maken. De glorie hoeft niet voor mij. Dit is trouwens mijn eerste individuele interview sinds lang. Ik meen het, ik zou het moeilijk hebben met een leven als dat van Ronaldo of Messi. Ik wil met vrienden ongestoord een ijsje kunnen eten, of op restaurant gaan.”

Wordt de kapitein van Anderlecht dan niet herkend in Brussel?

“In Brussel-Stad niet, neen. Hier in het Westland Shopping Center in Anderlecht wel: mensen vragen foto’s of slaan een babbeltje. Het is mijn ding niet, maar ik blijf beleefd en bescheiden. Zo hebben mijn ouders mij opgevoed.”

Sambi Lokonga vecht om de bal met Cercle Brugge-speler Jean Harisson Marcelin, vorig weekend. Beeld Photo News
Sambi Lokonga vecht om de bal met Cercle Brugge-speler Jean Harisson Marcelin, vorig weekend.Beeld Photo News

Uit welk nest kom je?

“Ik ben opgegroeid in een kleine, maar niet achtergestelde wijk in Verviers. Mijn ouders werken allebei, mijn twee broers (onder wie profvoetballer Paul-José Mpoku, SK) en ik hebben nooit iets tekort gehad. Ik ben de jongste, le chéri à sa maman. Mijn broers en ik hangen goed aan elkaar, er gaat geen dag voorbij zonder dat we lachen.

“Voorts ben ik zeer gelovig, al van jongs af. Mijn nonkel is priester. Hij nam mij vaak mee naar de kerk om te bidden en om te zingen. Ik geloof dat God aarde en hemel schiep en mij op aarde zette. Vroeger zou ik weleens geklaagd hebben, maar een jaar of vier geleden stuitte ik op een uitspraak: ‘There are people who would love to have your bad days’. Die quote heeft mij getekend. Ik ben professioneel voetballer, ik heb een goed contract, mijn familie is gezond… Ik heb geen reden om te klagen.”

Waarover durfde je dan wel te klagen vroeger?

“Ik herinner mij dat ik na mijn eerste jaar op internaat, ik was dertien jaar, naar meneer Kindermans stapte (technisch directeur op Neerpede, SK) en zei: ‘Haal mij er weg, het eten is niet goed’.”

Praat je met andere spelers in de kleedkamer over jouw geloof?

“Met Hannes Delcroix. Hij stelt me soms kritische vragen over God, in de zin van: ‘Als God bestaat, waarom zijn er dan overstromingen?’”

Ben jij een defensieve (positie 6) of een meer aanvallende middenvelder (8)?

“Ik weet het zelf niet. En om eerlijk te zijn: ik wil ook niet kiezen.”

Jacky Mathijssen, jouw coach bij de nationale U21, vroeg eens: ‘Sambi, ben je bereid om bij ons op 6 te spelen?’. En jij antwoordde: ‘Ja, maar ik doe ook graag andere dingen.’

“Ik heb de kwaliteiten voor hoger op het veld. Ik zei Jacky nog: ‘Wat ik wil is zo veel mogelijk ballen raken én belangrijk zijn voor de ploeg.’ Ik heb het gevoel dat Jacky mijn antwoord beschouwde alsof ik niet op 6 wilde spelen, want de eerstvolgende wedstrijd tegen Duitsland zat ik op de bank en daarna heb ik onder hem altijd op 8 gestaan.”

Zolang jij vindt dat je de spelmaker moet zijn, gaan de trainers jou niet vertrouwen op 6. Moet je geen voorbeeld nemen aan Axel Witsel?

“Witsel is Witsel. Ik ben Sambi. Het hangt ervan af wat een trainer verlangt van een 6. Als ik moet spelen zoals Casemiro, sorry, dat zit niet in mijn genen. Als de trainer toestaat dat zijn 6 vaak aan de bal komt om het spel te verdelen, zoals Kompany van mij eist, dan ligt mij dat wel. Misschien kan ik later nog evolueren naar een rol zoals die van Casemiro, maar vandaag, als ik op 6 sta, zie ik mezelf als een type-Busquets, een type-Verratti. Zij bouwen mee op.”

Uit statistieken van het databedrijf OPTA van dit seizoen blijkt: Youri Tielemans speelt even verticaal, jij dribbelt beter, jij wint 20 procent meer duels dan hij én je hebt (weliswaar met vier competitieduels meer gespeeld) meer balrecuperaties.

“Ik ken die statistieken. Mijn makelaar legt die ook voor aan mij. Dan overlopen we die. Hij gebruikt ook videoanalyse om daar dingen uit te leren.”

Wat vindt Kompany?

“Vincent zei vorig jaar al: ‘Sambi, je moet kiezen. Ofwel ben je een 6, ofwel een 8.”

Hoe luidde jouw antwoord?

(lacht) “Het is goed, coach, ik zal in de eerste helft 6 spelen en in de tweede helft 8.”

Van jou wordt vaak hetzelfde gezegd als van Kompany: een arrogante uitstraling.

“Als je het hebt over mijn houding op het veld, dan kan ik er mij iets bij voorstellen. Men verwart arrogantie met hoe comfortabel wij, Anderlecht-jeugdspelers, aan de bal zijn. Toen Johan Walem bondscoach was bij de U21 zei hij altijd: ‘Ik herken dat arrogante Anderlecht-kantje’. Ook de kine’s jenden mij daarmee: ‘Daar is het stukje Anderlecht van jou.’ Ik vind het niet erg dat men zoiets zegt. Je suis Anderlechtois en ik ben er trots op.”

Francis Amuzu, Albert Sambi Lokonga en Lukas Nmecha vieren een doelpunt in de Jupiler Pro League. Beeld BELGA
Francis Amuzu, Albert Sambi Lokonga en Lukas Nmecha vieren een doelpunt in de Jupiler Pro League.Beeld BELGA

Legt Kompany de lat hoog voor jou?

“Hij laat mij niet met rust. Kompany is best hard voor de groep.”

Wat bedoel je met ‘hard’?

“Hij eist op elke training een even grote intensiteit. Als ik eens een mindere dag heb en ik loop een beetje de kantjes ervan af op training, roept hij: ‘Sambi, ofwel loop je zoals de rest, ofwel mag je naar huis.’”

Wat je nog hoort: Kompany is zeer tactisch. Klopt dat?

“Ik weet dat Vincent veel aandacht besteedt aan de tegenstander, maar aan de groep geeft hij enkel de belangrijkste lijnen mee: zo zetten ze pressing, zo bouwen ze op… Daar trainen we dan op. Kompany is van het principe: de rest moet zich aanpassen aan ons, niet andersom. Daar hou ik van. Dat is het echte Anderlecht. Ik heb in de jeugd nooit geweten dat wij ons aanpasten.”

Is het juist dat Kompany heel veel videosessies houdt?

“Veel meetings. Veel video. Maar ik ben dat gewoon van onder Hein Vanhaezebrouck.”

Wie houdt de meeste videosessies?

(brede lach) “Hein hield iets minder sessies maar die waren telkens zéér lang. Vincent houdt meer meetings maar de videosessies zijn gelukkig korter. Voor mij zijn die videomeetings niet het allerbelangrijkst. Een match moet afhangen van míj, niet van wat de tegenstander doet. Ik weet van mezelf: als ik 100 procent ben, zal ik beter zijn dan mijn rechtstreekse tegenstander.”

Het is toch fijn om te weten of de nummer 10 van Kortrijk in één tijd speelt of met de bal loopt? Daar moet je toch rekening mee houden?

“Ik lees het spel in de eerste vijf minuten van de wedstrijd en dan pas ik mij aan.”

Had Anderlecht Vanhaezebouck meer tijd moeten geven?

“Ik heb heel veel geleerd van Hein, speltechnisch en -tactisch, maar ook over wat het is om profvoetballer te zijn. Hein had aan vijf minuten genoeg om een speler te ontleden. Ik vond hem zeer open naar de groep toe. Je kon over alles praten met hem. Ik weet dat spelers ruzie hadden met hun vrouw en daarmee terecht konden bij Hein, dan gaf hij daar zijn mening over. Ik was achttien toen Hein mij in de A-ploeg bracht. Ik beschouwde hem een beetje als mijn tonton, als mijn lieve oom.”

Sambi, de match op Cercle Brugge vorige week was slecht. Ik was aan het wachten op die ene actie, die ene pass.

“Ik weet het. Maar ik ben de 6 en ik leg al veel risico in mijn spel. Als men van mij verwacht dat ik de match openbreek, moet ik dan nog meer risico’s nemen?”

Misschien is het een kwestie van persoonlijkheid. Je maakte jezelf nooit eens boos in die wedstrijd.

“Mathijssen heeft mij daarover ook al aangesproken. Het is iets waar ik moet aan werken, om niet alles voetballend te willen oplossen.”

Ben jij wel een echte winnaar?

“Mijn jeugdtrainers gaan zeggen dat ik wat dat betreft al veel progressie heb geboekt. Maar nog niet voldoende. Ik praat daar vaak over met Ellen, onze mentale coach. Zij zegt ook: ‘Jij kunt de fysionomie van een wedstrijd veranderen, maar het moet uit jezelf komen’.”

Je blijft nog te graag in je comfortzone, is het dat?

“Weet je, toen ik vorig seizoen na mijn knieblessure weer in de ploeg kwam, had ik amper vijf wedstrijden in het eerste elftal gespeeld. Maar de mensen verwachtten wel meteen dat ik de patron van de ploeg zou worden. Nu, in mijn tweede jaar, word ik kapitein gemaakt en moet ik de wedstrijden beslissen.”

Je wilt toch de patron van Anderlecht zijn?

Bien sûr. En ik heb alle sleutels om dat te worden. Het is iets dat absoluut moet gebeuren. Maar ik ben nog jong.”

Als kapitein, praat jij na met Kompany over zo’n 0-0 tegen Cercle?

“Ik had geen zin meer om veel te praten over die wedstrijd. Ik was gedegouteerd.”

Dus schuilt er toch een stukje winnaar in Sambi Lokonga.

“Ik speel niet om te verliezen, neen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234