Vrijdag 09/06/2023

Olympische Spelen

De gele trui wordt geen olympisch kampioen in Tokio

Julian Alaphilippe, Primoz Roglic, Wout van Aert en Marc Hirschi op het WK in Imola, eind september. In 2021 moeten deze toppers kiezen tussen de Tour of de Spelen. Beeld BELGA
Julian Alaphilippe, Primoz Roglic, Wout van Aert en Marc Hirschi op het WK in Imola, eind september. In 2021 moeten deze toppers kiezen tussen de Tour of de Spelen.Beeld BELGA

Atleten voor de Spelen moeten de eerste twee weken na aankomst in Tokio in quarantaine. Dat heeft het IOC beslist en vorige week aan de nationale olympische comités meegedeeld. De beslissing heeft grote gevolgen voor wielrenners, die niet langer Tour én Spelen kunnen combineren.

MG en BF

België stuurt vijf renners naar de olympische wegrit (24 juli), voor de olympische tijdrit (28 juli) worden twee Belgen geselecteerd. Een selectie heeft bondscoach Sven Vanthourenhout nog niet gemaakt, maar dat Remco Evenepoel de weg- met de tijdrit combineert lijkt een uitgemaakte zaak. Ook Wout van Aert heeft olympische ambities. De Sportman van het Jaar wil de wegrit rijden en ligt in poleposition voor het tweede Belgische ticket voor de tijdrit. Meer dan werelduurrecordhouder Victor Campenaerts heeft Van Aert in 2020 indruk gemaakt tegen de klok. Hij is Belgisch kampioen en pakte zilver op het WK tijdrijden in Imola.

Evenepoel maakt volgend jaar zijn debuut in een grote ronde. De jonge coureur zegt daarbij de Giro en/of de Vuelta te verkiezen boven de Tour. De Ronde van Italië vindt plaats van 8 tot 30 mei. De Ronde van Spanje wordt gereden tussen 14 augustus en 5 september. Dat is ruim voor of na de Spelen, zodat niets de jacht op olympische roem van Evenepoel in de weg staat.

Anders is dat voor Van Aert, die in 2021 van de Tour de France een hoofddoel maakt. Of voor Greg Van Avermaet, vaste waarde in de Tour én tuk om in Tokio zijn olympische titel van Rio 2016 te verdedigen. Maar met een verplichte quarantaine van twee weken na aankomst in Japan wordt een combinatie van Tour en Spelen onmogelijk.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) probeert bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een uitzondering te krijgen op de regel. Er is een vergadering gepland op 14 januari met alle medische commissies van de nationale olympische comités. Bij het BOIC achten ze de kans klein dat het IOC op de genomen beslissing zal terugkomen, ook niet voor atleten die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Daar wil het BOIC prioritair werk van maken.

Sponsorbelangen

De beslissing heeft verregaande gevolgen voor het wielrennen. Of het deelnemersveld van de Tour kent een kwalitatieve dreun, of op de Spelen ontbreken enkele van de beste wielrenners van de wereld. Denk aan Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Marc Hirschi of Mathieu van der Poel, die op 26 juli olympisch mountainbikekampioen wil worden. Maar hij moet ook de kopman worden van Alpecin-Fenix, zijn ploeg die in 2021 voor het eerst aan de Tour kan deelnemen. Van der Poel zei vorige week nog dat de Tour ongelegen kwam, maar dat zijn deelname erg belangrijk was voor de sponsor.

Dat geldt voor alle teams. Patrick Lefevere van Deceuninck-QuickStep is een koele minnaar van de Spelen. Lefevere heeft wel al gezegd dat hij niets in de weg zal leggen voor de deelname van Evenepoel. Hoe is dat dan voor Richard Plugge, de ploegleider van Van Aert en Roglic? En voor de andere teammanagers?

Remco Evenepoel mikt in 2021 op de Giro en/of de Vuelta. Voor hem komen de Spelen niet in het gedrang. Beeld Deceuninck - Quick-Step - Wout Beel
Remco Evenepoel mikt in 2021 op de Giro en/of de Vuelta. Voor hem komen de Spelen niet in het gedrang.Beeld Deceuninck - Quick-Step - Wout Beel

Tom Van Damme, voorzitter van Belgian Cycling, zegt niet op de dingen vooruit te willen lopen. Hij wacht nog op de officiële kennisgeving door het IOC. “We hebben het over een kleine selectie, vijf renners, en ik ben zeker dat we een sterke ploeg naar Tokio kunnen sturen. We zullen nauw overleg houden met de teams. We willen horen wie zijn programma kan en wil aanpassen in functie van de Spelen. Dat is niet eenvoudig. Twee weken quarantaine is lang. Doe daar nog een week bij voor de competitie. Welke ploeg kan haar renners in zo’n drukke periode van het wielrennen zo lang missen?”

Van Damme is ook voorzitter van de wegcommissie van de mondiale wielerbond UCI. “Ik ben er zeker van dat de UCI dit nog gaat opnemen met het IOC. Maar of we de beslissing kunnen veranderen is een andere zaak. Het zal hoe dan ook geweldig zijn dat de Spelen plaatsvinden. Als andere sporten zich naar de quarantaineregel moeten schikken, moet het wielrennen dat ook doen.”

Eind januari

Het worden voor bondscoach Vanthourenhout nog drukke weken. Ook hij zegt: “Voor wie de Spelen doet, is de Tour geen optie. Als je het over Evenepoel en Van Aert hebt, dan zijn dat geen renners die starten in de Tour om na tien dagen naar huis te gaan.”

Zelfs zonder de beslissing van het IOC was de combinatie van Tour en Spelen geen geschenk uit de hemel. Omwille van de korte tijd tussen het einde van de Tour en de olympische weg- en tijdrit. Omwille van de jetlag. En omwille van de noodzakelijke aanpassing aan de hitte van de zomer in Japan. Vanthourenhout: “Maar we gingen ervan uit dat het kon. Het BOIC had ons al gevraagd: ‘Kan dat wel, Tour en Spelen?’ Wij hebben gezegd van wel.” Maar nu niet meer.

Dat hij het nu over een andere boeg zal gooien, zegt Vanthourenhout. “Van 11 tot 14 januari reis ik naar Calpe, waar zes, zeven ploegen een stage houden en waar belangrijke renners zijn. Ik ga met die ploegen spreken over hun programma’s. Tegen eind januari wil ik al uitsluitsel krijgen over de mogelijke namen voor Tokio.”

Vanthourenhout en Van Damme zeggen dat ze de keuze van de ploegen zullen respecteren. Vanthourenhout: “Ik zal het begrijpen als Van Aert resoluut voor de Tour kiest. Die beslissing ligt niet meer bij ons. Voor elke andere sport zijn de Spelen het allerhoogste. Voor het wielrennen is dat anders. Plugge, Lefevere, Lelangue, zij hebben de belangen van hun ploeg en hun sponsors te verdedigen. Ik begrijp dat dat veel beter kan met de Tour dan met de Spelen.” (MG/BF)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234