Japan

Crisis in Japan: alle sumoworstelaars ondervraagd over wantoestanden

- Redactie - Bron: The Guardian
1 Foto ter illustratie. © AFP

De grote trots van Japan, het sumoworstelen, is in een diepe crisis verzeild. Een reeks incidenten zet de reputatie van de sport op losse schroeven. Alle sumoworstelaars in het land mogen een verhoor door een onafhankelijk onderzoeksteam verwachten.

De Japanse Sumo-association heeft een extern panel aangesteld om zijn negenhonderd leden te ondervragen. Het gaat om worstelaars, maar ook trainers, scheidsrechters en andere prominente leden. Oud-leden wordt gevraagd details te verschaffen over eventuele oudere incidenten die nog niet gemeld zijn.

Het onderzoek volgt op een schandaal rond een van de uithangborden van de krachtsport, Harumafuji (33). In oktober had die tijdens een drankfestijn een jongere concurrent aangevallen. Door de commotie daarrond werd hij een maand later gedwongen een punt achter zijn carrière te zetten. Harumafuji kreeg ook een boete. 

Een andere worstelaar haalde de krantenkoppen toen hij, naar verluidt zonder rijbewijs, een wagen in de prak reed. En een gerespecteerd scheidsrechter werd dan weer genoemd in een seksschandaal. 

"Geweld uitroeien"

Het onderzoekspanel wordt geleid door gewezen openbaar aanklager Keiichi Tadaki. "Onze doelstelling is het behoud van sumo", zei hij op een persconferentie. "Het is belangrijk om de waarheid te achterhalen."

De incidenten zijn in Japan groot nieuws. Sportminister Yoshimasa Hayashi heeft opgeroepen tot "het uitroeien van geweld onder atleten". 

nieuws

cult

zine