Doping
Coronapandemie blijkt gouden kans voor valsspelers
Dopingcontroleurs namen van januari tot oktober wereldwijd 110.000 urine- en bloedstalen af. Dat zijn er 120.000 minder dan een jaar geleden. ‘Wie zich van ethiek niets aantrekt, heeft nu vrij spel.’
De Athletics Integrity Unit, de dopingwaakhond in de atletiek, zette dinsdag de Amerikaanse spurter Christian Coleman twee jaar aan de kant. Op basis van inbreuken uit 2019, want in 2020 draait de dopingstrijd op een laag pitje. In april 2019 werden wereldwijd 25.219 stalen ingezameld; tijdens de lockdown in april 2020 waren dat er 576. In september 2019: 26.638 stalen; in september 2020: 17.643.
Uiteraard is de daling voor een groot deel toe te schrijven aan het uitstellen of annuleren van competities. Zo moest Koen Naert twee weken terug op het WK halve marathon in Polen wel een coronatest ondergaan, maar een dopingcontroleur zag hij niet. “Ik zit in de testgroep van de Athletics Integrity Unit, maar ik ben in 2020 geen enkele keer gecontroleerd. Hoe zit het dan met de anderen? Ik heb niets te verbergen en ze mogen elke dag langskomen, maar ik mag hopen dat mijn concurrenten vaker getest zijn dan ik.”
Bashir Abdi, de Belgische recordhouder op de marathon, zegt dat hij in 2020 zes keer is getest. Vier keer was dat te linken aan een competitie, twee keer ging het om een onaangekondigde controle.
Directeur Marc Van der Beken van NADO Vlaanderen geeft aan dat ze hun quota wel haalden voor controles buiten competitie, maar dat de NADO’s (nationale antidopingorganisaties) wereldwijd op 30 procent bleven steken. “Heel wat landen kregen te maken met financiële en personele problemen. Ik vermoed dat het niet alleen om Zuid-Amerikaanse of Afrikaanse landen gaat, ook voor de Oost-Europese durf ik mijn hand niet in het vuur te steken.”
Nog wapens
Terwijl de nationale antidopingorganisaties in gewone tijden steun krijgen van het mondiale WADA en de internationale sportbonden, zijn de rollen in coronatijden omgekeerd. Het zijn nu de NADO’s die een tandje bijsteken. Van der Beken: “Veel van die federaties doen voor hun testen een beroep op externe partners. Door de problemen met het grensverkeer en de quarantaines is dat nu moeilijker.”
Travis Tytgart, de directeur van het Amerikaanse antidopingbureau Usada, trok al zijn conclusies: “Het zou naïef zijn om te denken dat mensen geen misbruik maken van de situatie.” Naert sluit zich daarbij aan: “Er zijn al atleten die zich doperen als er veel controles zijn, die zullen nu zeker profiteren.”
Gelukkig zijn er nog wapens, zoals het biologische paspoort en de whereabouts. Van der Beken is dan ook niet zo pessimistisch over de Spelen, die over minder dan tien maanden beginnen. “Voor Rio werd slechts 39 procent van de aanwezige atleten in het olympische jaar getest. Voor Tokio is het de bedoeling om elke atleet minstens één keer op voorhand te testen.”