AchtergrondOlympische Spelen
Comfort wint het in de topsport steeds vaker van traditionele (en seksistische) kledingregels
Turnen in een lang pak mag, basketballen met een hoofddoek nu ook, maar zwemmen met een speciale badmuts voor afrohaar (nog) niet. Over hoe vrouwen zich moeten kleden op de Olympische Spelen bestaan nogal wat regeltjes.
Elisabeth Seitz wil turnen in een outfit die comfortabel is. Waarin ze zich geen zorgen hoeft te maken dat haar pakje bij een oefening verschuift, zodat er meer bloot te zien is dan zij wenst. Samen met de Duitse turnploeg kwam Seitz op de Spelen in Tokio daarom in actie in een pak tot de enkels, als statement tegen seksisme in de turnsport.
De lange pakken zijn al een tijdje toegestaan, maar werden tot nu toe alleen gebruikt door turnsters die uit religieuze overtuigingen met bedekte benen in actie kwamen. De Duitse turnsters droegen de pakken op de EK in april voor het eerst. Ze hopen dat meer landen volgen.
Geen bikini meer
Sportvrouwen spreken zich vaker uit tegen hun – vaak weinig diverse – sportbesturen. In het beachvolleybal zijn vrouwen sinds 2012 niet meer verplicht een bikini te dragen. Nu zijn er meerdere keuzes, van bikini’s tot korte, lange en driekwart broeken en shirts met lange mouwen. Al gaat de voorkeur van veel teams nog steeds uit naar de bikini, al dan niet omdat sommige vrouwen het ook gewoon mooi vinden.
Onlangs besloten de Noorse vrouwen in het beachhandbal op het EK hun bikinibroekjes om te ruilen voor een korte broek. Het kwam ze op een boete te staan. De straf zorgde voor veel commotie in de niet-olympische sport. Popster Pink bood aan de boetes te betalen. ‘Good on ya, ladies’, twitterde de Amerikaanse, die trots is dat de vrouwen protesteerden tegen de seksistische regels rondom hun outfit.
De internationale zwembond Fina werd ook verrast door een kledingrel. Zo wees de bond een verzoek af om de soul cap, een badmuts speciaal ontworpen voor afrohaar, legaal te maken. Toen daarover commotie over ontstond, bracht de Fina in een statement naar buiten de beslissing te heroverwegen omdat de bond het belangrijk vindt dat iedereen zich welkom voelt in het zwembad.
Dat de badmuts geen groen licht kreeg is opmerkelijk, omdat topzwemmers alleen maar nadeel ondervinden bij het dragen van het hoofddeksel. Meer volume op het hoofd in een grotere badmuts betekent meer weerstand en minder snelle tijden.
Voor de soul cap is nog hoop, de hoofddoek heeft al een kleine revolutie in de sportwereld achter de rug. Soms moesten technische commissies, die zich afvroegen of sporten met hoofddoek wel veilig was, zich openstellen voor het maatschappelijk belang van het aanpassen van de regels.
De internationale basketbalbond Fiba veranderde in 2017 de kledingvoorschriften zodat speelsters met hoofddoek kunnen basketballen. In Tokio komt er voor het eerst een hoofddoekdragende scheidsrechter in actie in het 3x3-basketbal, de Egyptische Sarah Gamal.
Dat er in de toekomst ook meer soorten turnpakjes komen, is dus niet uitgesloten. Al is het water voor de conservatieve turnfederatie nog diep: de teugels zijn op andere vlakken juist aangetrokken. Nadat de Nederlandse Céline van Gerner op de EK in 2018 geschminkt als kat op de vloer verscheen, werd schmink snel in de ban gedaan. ‘Opvallend’, vindt Marieke van der Plas, directeur van de Nederlandse Gymnastiek Unie. ‘Mannen mogen wel een tatoeage, vrouwen geen opvallende make-up.’