Zaterdag 02/07/2022

InterviewBart Verhaeghe en Vincent Mannaert

‘Club is klaar om te springen’

Club Brugge-goudhaantje Hans Vanaken (midden) en zijn ploegmaats vieren in de wedstrijd tegen Waasland-Beveren. Beeld BELGA
Club Brugge-goudhaantje Hans Vanaken (midden) en zijn ploegmaats vieren in de wedstrijd tegen Waasland-Beveren.Beeld BELGA

Zij spreken zelden. Maar aan de vooravond van de topper tegen Anderlecht waarschuwen de Brugse voorzitter Bart Verhaeghe en zijn CEO Vincent Mannaert dat het model van ons elitevoetbal voorbijgestreefd is. ‘De beste moet geld afstaan, dat is onlogisch.’

SK

“Hoe werkt dat hier?” Terwijl de voorzitter nog even op zich laat wachten, zet Vincent Mannaert (45) koffie voor twee. Het is vrijdagmiddag en in het gloednieuwe Basecamp heerst een gezellige, ontspannen drukte.

“Vóór corona merkten we al dat allemaal samen onder hetzelfde dak leven – het sportieve, het operationele, en het management – voor een nieuwe dynamiek had gezorgd. Het engagement dat de spelersgroep dóór corona heeft genomen, om een stuk van de kampioenenpremie af te staan zodat wij alle personeel aan boord konden houden, heeft die samenhorigheid nog versterkt. One happy family.”

U weet: voortdurend op elkaars schoot zitten, verhoogt de kans op fricties.

Mannaert: “Het gebouw is groot genoeg. Je kiest zelf wanneer je apart wilt gaan. Dit Basecamp vormt de ideale mix van een latrelatie en een goed huwelijk.”

CEO Vincent Mannaert en voorzitter Bart Verhaeghe zitten naast elkaar in de tribune. Beeld Photo News
CEO Vincent Mannaert en voorzitter Bart Verhaeghe zitten naast elkaar in de tribune.Beeld Photo News

Is de grootste uitdaging van corona voor Club Brugge niet de connectie met de fans bewaren?

Mannaert: (knikt) “De communicatie met de supporters is de afgelopen maanden nooit zo actief geweest. Onze virtuele titelviering was beyond imagination. Het aantal volgers op onze sociale media is blijven groeien. Maar meer nog dan het aantal volgers is het engagement op onze platformen gigantisch.”

Bart Verhaeghe (55), bekertje koffie in de hand, gooit de deur open. “Dag meneer de journalist.”

Dag, voorzitter. Hoe kijkt een ondernemer als u, die gebaat is bij een bloeiende economie, naar de coronapandemie?

Verhaeghe: “De schade op de economie is ontegensprekelijk. Allemaal gaan we vroeg of laat hiervoor de prijs betalen. In de eerste plaats ben ik een doodgewone burger en hoop ik dat we de ziekte onder controle krijgen. Voor mij is belangrijk dat we de zwakkeren en de ouderen beschermen. Anderzijds stel ik vast dat corona minder schadelijk is voor de jongeren en de actieve bevolking. Wat dat betreft kun je niet met één bazooka schieten, zoals dat in maart het geval was, en wat ik toen ook begreep. Vandaag zijn we eerder gebaat met een selectief regeringsbeleid. Maar goed, corona maakt ons creatiever en biedt oplossingen voor problemen, zoals de files bijvoorbeeld.”

Had de mercato van Club er anders uitgezien zonder corona?

Verhaeghe: “Een ondernemer wil kopen. Maar een ondernemer koopt vanuit een berekend risico. Corona wekt integendeel onzekerheid, namelijk de onzekerheid over je toeschouwersaantallen.”

Mannaert: “Heb je een vol huis tegen kerstmis? Tegen de lente?”

Verhaeghe: “Corona kost ons geen transfer, het geld ís er, maar maakt dat je voorzichtig blijft.”

Mannaert: “Bij veel clubs in Europa zie je dat het geld op de boeken blijft staan.”

Verhaeghe: “Spaarrekeningen dikken aan. Dus ja, corona heeft een impact op je uitgaven.”

Blijkbaar niet op de inkomsten. Club kan meer dan 15 miljoen euro voor Hans Vanaken weigeren.

Verhaeghe: “Voetbal is anders dan een zaak runnen. Ik kan mij inbeelden dat een zaakvoerder in deze tijden zijn stock niet wil zien opstapelen tot aan het plafond. Maar bij ons volgen er nóg mercato’s. Onze omzet, de spelers, loopt intussen niet weg.”

Middenvelder Hans Vanaken geniet de interesse van West Ham en Aston Villa. Beeld Photo News
Middenvelder Hans Vanaken geniet de interesse van West Ham en Aston Villa.Beeld Photo News

Vanaken is 28 en kan naar de Premier League. Daartegenover staat voor de elfendertigste keer tegen Beveren, Eupen of Waregem spelen.

Verhaeghe: “Daar ben ik het totaal niet mee eens.”

Mannaert: “Zo mag je niet redeneren. De uitdaging voor elke topvoetballer moet zijn om de lat voor jezélf hoger te leggen, ongeacht de tegenstander. Vanaken is iemand die dat begrijpt. Word je een betere voetballer door tegen Burnley te spelen? Niet noodzakelijk. Maar je wordt wél een betere voetballer als je jezelf uitdaagt: ik ga nu eens proberen om elke wedstrijd dominant te zijn, of ik ga trachten in elke wedstrijd een goal te maken of een assist te geven. Sommige spelers bij Club Brugge moeten nog evolueren om die stap te zetten.”

Verhaeghe: “Aston Villa en West Ham spelen geen Champions League. Had Vanaken dan de lat voor zichzelf hoger gelegd? In de Premier League speel je ook tegen Southampton en tegen West Brom, hoor. Of denk je dat Neymar zijn uitdaging haalt uit wedstrijden tegen Strasbourg en Amiens? Neymar moet elke zondag in Frankrijk de monden doen openvallen.”

Mannaert: “Cristiano Ronaldo is de grootste prof in de geschiedenis van het internationale voetbal. Geloof je dat hij het fijn vindt om op zijn bijna veertigste nog eens tegen pakweg Genua te spelen? Hij denkt: ik ga nog eens proberen om er tegen Genua drie te maken.”

Verhaeghe en Mannaert die het opnemen voor de Jupiler Pro League…

Mannaert: “Laat ons vooral niet arrogant zijn. We hebben onze les geleerd: we verloren de bekerfinale en daarna van Charleroi en van Beerschot. Denken dat het vanzelf zal lopen in België is fout. Iedereen wil ons kloppen, het is evengoed een uitdaging om daarmee om te gaan.”

Verhaeghe: “Om vervolgens in een BeNeLeague-verhaal te stappen.”

Dan toch.

Mannaert: “Wat is de basis van het voetbal? Economische duurzaamheid en sportieve logica. Twee zaken, meer is het niet. Is het model van ons elitevoetbal economisch duurzaam? Neen, want het structurele verlies is enorm. Is ons elitevoetbal sportief logisch? Neen, want wie tien maanden op kop staat, wordt wegens de puntendeling het zwaarst bestraft. Daarbij komt dat het model economisch onlogisch is, want de beste wordt geacht om geld af te staan. Conclusie: het model zal moeten veranderen of we missen de internationale trein en we kunnen onze bestaansreden schrappen, namelijk trachten te concurreren met je rivalen, ook internationaal.”

Zijn jullie collega-profclubs dezelfde mening toegedaan?

Mannaert: “Tuurlijk niet, want dan was het model al veranderd. Maar hoelang kun je de facts and figures blijven ontkennen? De voormalige minister van Begroting Guy Mathot zei ooit: ‘Het gat in de begroting is er vanzelf gekomen en het zal vanzelf weer verdwijnen’. Neen dus.”

Verhaeghe: “De essentie is dat we in ons voetbal nood hebben aan een meer professionele benadering. Het voetbal is geëvolueerd naar de sfeer van sport-entertainment. In vergelijking met de NBA liggen er voor het voetbal nog zoveel uitdagingen. Maar je moet de mogelijkheden willen zien. Je moet je neus aan het venster steken. Je moet verder kijken dan je eigen dorp.”

Mannaert: “Een BeNeLeague zal goed zijn voor het hele Belgische voetbal want het zal een open competitie zijn. Dat betekent dat er een geweldige challenge ligt voor al wie vanuit de Belgische competitie wil doorstromen. De meerinkomsten zullen zo de niet-topclubs rendabel maken én houden.”

Verhaeghe: “Vandaag krijgen wij onze aanpak niet altijd uitgelegd. Uit onwetendheid. Uit niet wíllen weten. Uit conservatisme.”

Algemeen manager Eddy Cordier van Zulte Waregem sprak na de 0-6 tegen Club: ‘Misschien is voor ons een nieuwe realiteit aangebroken.’

Mannaert: “Met voor jezelf de juiste analyse te maken van je eigen plaats in het Belgische voetbal kom je al super ver.”

Verhaeghe: “Ik heb bijvoorbeeld sympathie voor Charleroi en het werk van Mehdi Bayat. Hij heeft met zijn club óók zijn eigen verhaal geschreven, gestart in 1B. Charleroi is goed gerund, de fanbeleving is leuk, er wordt gewerkt aan een stadionplan…”

Bart Verhaeghe:
Bart Verhaeghe: "Ik kan enkel hopen dat het inzicht snel volgt. Het is dat of straks de evoluties in het internationale voetbal ondergaan."Beeld BELGA

Hoe komt het dat jullie zoveel moeite hebben om iedereen in de Pro League te overtuigen? Een paar G7-clubs vertellen: ‘Club Brugge denkt enkel aan zichzelf.’

Mannaert: “Dat is feitelijk onjuist. Ik wil de uren niet geteld hebben die voltijdse medewerkers van Club Brugge hebben gestopt in het tot stand komen van het nieuwe mediacontract of het coronaprotocol. Ter ondersteuning van het management van de Pro League en in het belang van elke profclub.”

Verhaeghe: “Ik hoef geen bedanking voor al het werk dat ik heb geleverd in de voetbalbond. Zogezegd om de macht die ik wou hebben.”

Mannaert: “Dat we niet gaan handelen tégen ons belang zou er nog aan mankeren.”

De perceptie van eigenbelang is natuurlijk ontstaan nadat jullie luid het debat aangingen met Anderlecht, dat na het stopzetten van de competitie een oproep deed naar financiële solidariteit vanwege de Europees spelende ploegen.

Mannaert: “Als Lotus van Jan Boone sinds vanouds goede omzet- en winstcijfers draait, en zijn concurrent zou het erg slecht doen, moet Boone dan financieel bijdragen opdat zijn concurrent meer koekjes zou kunnen verkopen? Waar is daar de economische logica?”

Verhaeghe: “Echt waar, ik droom van zes, zeven, acht topclubs in België die elk seizoen voor de titel gaan en dat durven uit te spreken. Maar ik heb ook eens met 6-1 verloren op Anderlecht, wij hebben ook zitten kijken hoe Anderlecht jaar na jaar Champions League speelde, maar nooit is het bij mij opgekomen om te vragen: ‘Roger (Vanden Stock, SK), kun je mij eens wat geld geven?’ Ik was integendeel boos op mezelf: verdomme, hoe is het het mogelijk dat zij beter zijn? Het Belgische voetbal zou een hele stap vooruitzetten mocht elke club eens voor de spiegel gaan staan.”

Mannaert: “Ik wil er geen wij-zijverhaal van maken, maar Bart maakt de juiste analyse: introspectie. Ik wil hier wel eens benadrukken dat in die acht jaar geen éne euro aandeelhoudersgeld in de dagelijkse werking van Club Brugge is gestopt.”

Verhaeghe: (zucht) “Ik ben te oud geworden om mij nog druk te maken in de karikaturen die worden geschetst.”

Mannaert: “Als tijdens de algemene vergadering van de Pro League iedereen akkoord gaat om de U23 van Club Brugge te laten meespelen in 1B op basis van objectieve criteria die bepaald zijn door alle jeugdverantwoordelijken, en na de meeting willen sommige clubs toch een soort oppositie vormen, dat mag ik toch jammer vinden? We willen net de weg vrijmaken voor andere U23-teams. Dat komt de talentdoorstroming van álle Belgische jeugdspelers ten goede.”

Ook gehoord: ‘Club Brugge wil in het proces van de BeNeLeague veel sneller gaan dan de andere Belgische topclubs.’ Is er wel genoeg draagvlak onder de G5?

Mannaert: “Tijdens de laatste vergadering van de G5 is er unaniem beslist om linea recta voor een BeNeLeague te gaan. Unaniem! Maar als vervolgens de vraag wordt gesteld: ‘Tegen wanneer willen we dit?’, dan zegt Club Brugge: ‘Liever vandaag dan morgen.’ Want wij zijn organisatorisch en in de mindset klaar om te springen.”

En de rest niet.

Mannaert: “Dan komen we weer bij dat spiegelmoment.”

Verhaeghe: “Ik kan enkel hopen dat het inzicht snel volgt. Het is dat of straks de evoluties in het internationale voetbal ondergaan. Dat zou voor velen weleens heel veel pijn kunnen doen.”

Mannaert: “Voor alle duidelijkheid: wij willen niet belerend doen. Per slot van rekening, hoe goed wij ook dachten te werken, Club Brugge miste vorige maand compleet zijn seizoensstart. Maar dan is in dit huis de reflex meteen geweest om…”

Verhaeghe: (onderbreekt) “We hebben de vraag gesteld: wat doen wij verkeerd? We zijn voor onze eigen deur gaan vegen.” (SK)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234