Zaterdag 24/10/2020

AchtergrondClub Brugge

Club Brugge vraagt zich onderhand af of het geen Don Quichote-strijd voert: bouwplannen wéér op losse schroeven

Het stadion vanuit de lucht.Beeld Club Brugge KV - Bruges. SCAU architecture & B2Ai architects. Perspecteur Luxigon

De Raad van State besliste dat er géén stadion mag worden gebouwd langs de Blankenbergse Steenweg in Brugge. Daar had de nieuwe thuishaven van Cercle moeten komen. Hierdoor staan de bouwplannen van Club op de site van Jan Breydel weer op losse schroeven. ‘Wij blijven op Jan Breydel tot er een oplossing is’, aldus Cercle.

Terug naar af. Nóg maar eens. Veertien jaar al maakt Club Brugge plannen voor een nieuwe voetbaltempel, altijd weer kwam er een kink in de kabel. Nu omdat er geen stadion met oefenvelden aan de Blankenbergse Steenweg mag komen voor... Cercle Brugge.

Club besliste in januari om tot een nieuw stadionproject over te gaan op Jan Breydel. Het Brugse stadsbestuur steunde de plannen onder de absolute voorwaarde dat Cercle evengoed kon verhuizen naar een eigen stadion — aan de inmiddels beruchte Blankenbergse Steenweg. Dat laatste lijkt door het arrest van de Raad van State nu verder weg dan ooit. Tegen het arrest is immers geen beroep mogelijk.

De Brugse burgemeester Dirk De fauw spreekt van een grote ontgoocheling. “Dit hadden we écht niet verwacht. Vooral omdat het advies van de auditeur wél positief was.”

De burgemeester bevestigde gisteren tijdens een persconferentie dat het arrest mogelijk gevolgen heeft voor Club Brugge. Op de vraag of Club niettemin kan beginnen bouwen zolang er geen alternatief is gevonden voor Cercle, kwam er geen eenduidig antwoord. In theorie zou dat kunnen, maar Cercle heeft al herhaaldelijk aangegeven dat het onwrikbare garanties over zijn stadiontoekomst op papier wil, vooraleer Club ook maar de minste activiteit mag aanvatten (zoals boringen) op de huidige oefen- en jeugdvelden van Cercle, waar het nieuwe Club-stadion moet komen.

Het nieuwe stadion van Club Brugge.Beeld Club Brugge

‘Wij blijven’

“Ons standpunt blijft ook na dit arrest van de Raad van State ongewijzigd”, stelt Cercle-voorzitter Vincent Goemaere. “Wij blijven op Jan Breydel tot er een ander plan komt dat kan worden uitgevoerd. Er zijn destijds akkoorden gemaakt en die willen wij gerespecteerd zien. Wat niet wegneemt dat wij ons positief zullen opstellen, want ook wij willen snel tot een oplossing komen die gunstig is voor alle betrokken partijen.”

Zo zijn er wel opties voor een andere locatie voor Cercle. De Vereniging suggereerde zelf al eens het Kanaaleiland, in de buurt van het station. Maar voor dat fietsvriendelijke stadion is slechts een ruimte van 8 hectare beschikbaar. Genoeg voor een stadion, niet voor oefenvelden of een jeugdcomplex.

Voor Cercle Brugge betekent dit arrest hoe dan ook uitstel. Elke andere locatie dient eerst een bestemmingswijziging te krijgen via een nieuw op te maken gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan — en dat laatste duurt minstens anderhalf jaar.

“We gaan nu met beide teams in gesprek om de opties te bekijken voor de toekomst”, geeft de burgemeester mee.

Het nieuwe stadion van Club Brugge.Beeld Club Brugge KV - Bruges. SCAU architecture & B2Ai architects. Perspecteur Luxigon

Cynisch

Club wenste niet te reageren, maar de ontgoocheling is naar verluidt groot. Bart Verhaeghe blijft niettemin strijdvaardig. Club is nog steeds van plan om binnenkort een aanvraag tot bouwvergunning in te dienen bij de Vlaamse regering. Indien die wordt goedgekeurd, kan Club in principe beginnen te bouwen...

Het is cynisch dat de toekomst van Club gedwarsboomd wordt door het uitblijven van een oplossing voor de kleine broer. De eigenaar van Cercle, het steenrijke AS Monaco, trekt evenzeer zijn handen af van het stadiondossier en is hierbij duidelijk geen hulp.

Als dan ook de rechtscolleges verrassende arresten gaan uitspreken — waarvan zelfs de overheidsinstanties gisteren vreemd opkeken — is het enigszins te begrijpen dat Club Brugge zich momenteel afvraagt of het geen Don Quichote-strijd voert.

Eén scenario is dat Club mits alle vergunningen tóch begint te bouwen op Jan Breydel en aan Cercle — in afwachting van een oplossing — toelaat om mits een huurprijs evengoed in het nieuwe stadion te spelen.

Of zou een moegetergde Bart Verhaeghe overwegen om grondgebied Brugge te verlaten?

Leopold Lippens zegt niet neen...

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234