Dinsdag 21/03/2023

Champions LeagueClub Brugge

Club Brugge ruikt Europese miljoenen na dolle avond in Kiev

Simon Deli scoort de eerste goal voor Club. Beeld Photo News
Simon Deli scoort de eerste goal voor Club.Beeld Photo News

Wat was dat allemaal? Onweer in Kiev, een gammele Brugse defensie, de oermens Deli, een kapitein van goudwaarde en een bloedstollende slotfase. Club overleeft finaal (3-3) en alleen Linz verspert nu nog de weg naar het goud uit de Champions League.

SKTTV en ODBS

Club Brugge overwon in Kiev de tegenstander en de natuur. Als in een stoombad, het Olimpiyeski-stadion: dertig graden en een hoge vochtigheidsgraad op het uur van de aftrap. De tegenstander het werk laten doen is dan de boodschap.

Minuut zes: 1-0 langs Vitali Buyalski. Met zeven van Club stonden ze in het strafschopgebied en toch kon die jongen aannemen en binnenkantje voet voorbij Simon Mignolet schuiven. De Brugse defensie gaf een hele match geen stabiele indruk. Mata werd meer dan eens overspoeld, Sobol was al blij dat zijn knie in de schijf bleef en Mechele zal ook nooit vergeleken worden met Beckenbauer.

Simon Deli was de last man standing. Een verdediging op zichzelf. Deli speelde achterin als enige van Club Brugge op Champions League-niveau. Alle eer dient in dezen naar Johan Van Rumst te gaan, de assistent van Philippe Clement. Na het vertrek van Denswil herinnerde Van Rumst zich Deli uit het dubbele duel van Racing Genk met Slavia Praag.

Simon Mignolet groet de meegereisde fans. Beeld Photo News
Simon Mignolet groet de meegereisde fans.Beeld Photo News

Maar één zwaluw maakt de lente niet. Dinamo Kiev bleef zich amuseren op de rechterflank van Club; Verbic slalomde zich een weg tot in het strafschopgebied maar knalde naast. Intussen diende Deli naar de kant met wat aanvankelijk leek op een ernstige blessure. Hij sloeg met zijn vuist in het gras. De Ivoriaan kon gelukkig verder.

Niet veel later: hoekschop Club, inswinger Ruud Vormer en Simon Deli klom hoger dan alle andere stervelingen op het veld. 1-1. Kiev mocht vol aan de bak, en het is al geen scoringsmachine.

Donder en bliksem zwermde boven Kiev. Club binnen voor het onweer?

Dol slot

Niet dus. Zelfde scenario als in de eerste helft. Wéér een vroege tegengoal. Sobol had de bal ergens onderweg zomaar in Oekraïense voeten gekopt, Verbic rolde eens te meer Mata en co. op, zag zijn schot uiteenspatten op de paal en de ingelopen Sjepelev maakte het makkelijkste doelpunt uit zijn carrière (2-1).

“We zullen negentig minuten top moeten zijn”, had Clement voorspeld. Wel, voorin bleef Okereke onder de verwachtingen, Vanaken werkte hard maar kon het verschil niet maken en defensief was Club onbetrouwbaar. Clement greep in: Diatta voor Dennis, die steeds de verkeerde keuzes had gemaakt.

Eén voordeel bij alle nadelen: het onweer had voor zuurstof in de lucht gezorgd. Club kon naar adem happen voor wat een dol slot van de wedstrijd zou worden — het was dansen op een dunne koord in Oekraïne.

Club had de verdienste dat het zijn kleine bonus niet ging verdedigen in de eigen zestien. Een goede Tau was gevaarlijk op rechts, Vormer en Vanaken bleven het elftal vooruit stuwen. Zo kwam Okereke één keer los, maar hij zag zijn stiftbal afgeblokt.

Ruud Vormer. Beeld EPA
Ruud Vormer.Beeld EPA

De coach van Dinamo deed vervolgens iets vreemds: hij haalde twintig minuten voor het einde zijn beste speler eraf, Verbic. Kiev begon niettemin aan de stormloop. Dit was niet voor Brugse hartlijders voor hun televisie in het AZ Sint-Jan. Mata werd inmiddels voor de elfendertigste keer gepakt in zijn rug. Konden Deli en Mignolet standhouden? Philippe Clement was al toe aan zijn derde hemdje.

De laatste tien minuten gingen we in met bij elke ploeg een mannetje minder. Burda en Tau toonden zich niet van hun handigste zijde. Maar op je aanvoerder kun je rekenen. Vormer schoof op een counter ‘de bevrijding’ – zo leek het wel – in doel (2-2). Clement deed zowaar een Mourinhootje. Hij rende de hele zijlijn af op weg naar zijn spelers aan de cornervlag.

De 3-2 uit een hoekschop – we waren toen al in de blessuretijd – werd in de kiem gesmoord door de ingevallen Openda (3-3). Dat was nog spannend, zeg.

Nu Linz

Vormer toonde na een rollercoaster in Kiev zijn karakteristieke cool. “We begonnen heel matig en kwamen terecht achter. Daarna hebben we het gewoon goed gedaan. Elkaar opgepept, gescoord op de goeie momenten.” Voor Vanaken was de mentale weerbaarheid van Club de sleutel tot de kwalificatie. “We prikten op de juiste momenten. Zo ontnamen we bij hen telkens een pak geloof. Al maakten we het onszelf ook moeilijk met die vermijdbare tegengoals. Iedereen weet dat je in zulke matchen telkens het eerste kwartier moet overleven, maar net dan slikten we de goals. Ook de ref deed zijn duit in het zakje met allesbehalve consequente beslissingen."

Vrijdag al speelt Club thuis tegen Eupen. In de laatste hindernis voor de groepsfase van de Champions League wacht LASK Linz, cultclubje uit Oostenrijk. Linz verraste vorig seizoen vriend en vijand onder coach Valérien Ismaël, ex-speler van Bremen en Bayern München. Met zijn 3-4-3-systeem bestormde hij de top van de Oostenrijkse Bundesliga om finaal op negen lengtes van het oppermachtige Salzburg de voorrondes van de Champions League af te dwingen. Daarin bleek FC Basel een maatje te klein.

Veel vedettes of gekende namen lopen er niet rond bij Linz, waar Australisch international James Holland de stuwende kracht is. Samen met coach Ismaël hoopt de ervaren middenvelder straks spelbreker te spelen in de rijke Europese geschiedenis van Club Brugge. De play-offronde wordt op 20/21 en 27/28 augustus afgewerkt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234