Vrijdag 24/03/2023

AchtergrondWielrennen

Campenaerts kiest voor marginal gains bij Lotto: ‘Dalen met 80 km/u en dan vol de voorrem dicht knijpen’

Campenaerts test zijn daaltechniek tijdens de Lotto-ploegstage in Spanje.  Beeld Photo News
Campenaerts test zijn daaltechniek tijdens de Lotto-ploegstage in Spanje.Beeld Photo News

Met 80 km/u in volle afdaling de voorrem dicht knijpen? Victor Campenaerts kan dat. Zichzelf in slaap mediteren? Een ijsbad drie keer in de week? Check. Het lukt Campenaerts zelfs om aan de Spaanse Costa Blanca op 4.000 meter hoogte te slapen.

Marc Ghyselinck

Victor Campenaerts is terug van weg geweest bij Lotto-Soudal. En dat hebben ze bij de Belgische WorldTour-ploeg geweten. Hij is de man van de marginal gains. In 2020 - Campenaerts reed toen voor NTT Pro Cycling - ontmoette hij de Spaanse voormalige downhill racer Oscar Saiz. Die bracht de NTT-coureurs daaltechniek bij. Saiz was ook voor de sportdirecteurs Nikolas Maes en Maxime Monfort geen onbekende. Zo komt het dat Saiz vorige week ook bij Lotto-Soudal te gast was.

Twee dagen gaf hij renners daaltraining. “Dat begon op een parking, waar we rond kegeltjes moesten rijden”, vertelt Campenaerts. “Daarna reden we een afdaling, steeds dezelfde afdaling, twee tot drie uur aan een stuk. Een voor een heeft Saiz ons gevolgd, geanalyseerd, verschillende focuspunten gelegd. Zo zit de ene renner heel goed op zijn fiets, verdeelt hij zijn gewicht perfect, maar stuurt hij te vroeg in de bocht en komt daar veel te breed uit. Die renner moet dan op zijn lijn focussen. De andere heeft een goede lijn, maar zet al zijn gewicht op zijn voorwiel, waardoor zijn voorwiel kan weg schuiven.”

Het zijn kleine dingen, zegt Victor Campenaerts. Maar hij heeft er al zijn voordeel mee gedaan. “In de Giro vorig jaar won ik een rit nadat ik Oscar Riesebeek onder druk kon zetten in een afdaling. Riesebeek kreeg krampen in de sprint, omdat hij in de afdaling daarvoor na elke bocht het gat op mij moest dicht rijden. Ik ben er redelijk zeker van dat mijn daaltraining met Saiz daar geen kwaad aan heeft gedaan.”

Wat u thuis vooral niet moet proberen: met 80 km/u remmen op de voorrem. Ook dat is een dingetje van Saiz. Campenaerts: “Als je 5 km/u rijdt en je slaat je voorrem dicht, ga je over de kop. Rijd je 50 km/u, dan mag je zo hard in de voorrem knijpen als je wilt, dan ga je niet over de kop. Op die manier remmen is veel krachtiger en zelfs veiliger dan remmen op de achterrem.”

En bovendien laat het de renner toe om met hoge snelheid zijn rempunt zo laat mogelijk te leggen. “De remafstand wordt korter. Je kunt die 80 km/u veel langer aanhouden dan een renner die 200 meter eerder begint te remmen. En dan win je tijd.”

Meditatie

Met de nachtrust van Victor Campenaerts gaat het tegenwoordig ook heel erg goed. Hij vertelt over de geleide meditatie, het nieuwe avondritueel van een aantal Lotto-coureurs. Die meditatie werd op stage in Spanje geleid door personal trainer Maarten Mareels: “Mijn taak is blessurepreventie. Ik zorg dat renners stabieler op hun fiets zitten, dat nek- en rugklachten afnemen of helemaal verdwijnen.”

Mareels vertelde Campenaerts over geleide meditatie voor het slapengaan. “Slaap is een van de gebieden waar nog veel te winnen valt qua recuperatie”, zegt Mareels. “Victor wou dat testen en er was meteen veel animo voor in de ploeg.”

Ontspannen losrijden met de ploeg. Beeld Photo News
Ontspannen losrijden met de ploeg.Beeld Photo News

Dat gaat zo: “We starten met een avondstretching. Dat gaat over in ademhalingsoefeningen. Periodes van twee minuten intenser ademen worden afgewisseld met periodes van rustiger ademen. Die combinatie zorgt ervoor dat het lichaam automatisch in herstel gaat. We eindigen met geleide meditatie. Ik vraag de renners zich in te beelden dat hun lichaam helemaal tot rust komt, dat ze daarvoor hun lichaam scannen van kop tot teen.”

Veel renners hebben een slaap app op hun smartphone, zegt Mareels. “Als ze deelnemen aan de meditatie en ze kijken nu naar de app, zien ze dat het opmerkelijk beter is. Daarom gaan we dat ook proberen voor belangrijke koersen die misschien voor meer stress zorgen, klassiekers bijvoorbeeld.”

Hoogtestage aan zee

De stage in Altea is inmiddels voorbij. Drie renners zijn in Spanje gebleven. Campenaerts, Florian Vermeersch en Brent Van Moer logeren nu in Denia, in het gloednieuwe viersterrenhotel Syncrosfera. Ze zullen er drie van de vijftien hoogtekamers betrekken, waarin de luchtdruk kan worden verlaagd, zodat het lichaam harder moet werken om evenveel zuurstof binnen te krijgen. Het is een hoogtestage op zeeniveau.

Campenaerts: “Normaal zouden we nu in Rwanda zijn op hoogte. Omdat omikron alom aanwezig is, wilden we niet het risico lopen vast te zitten in Rwanda voor de Omloop. We hebben een alternatief gezocht en heel snel hebben we dit gevonden.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234