Zaterdag 28/01/2023

VoetbalStandard

Bruno Venanzi, de redder van Standard die nu vecht om te overleven: vijf jaar liefde en miserie

Rouches-voorzitter Bruno Venanzi. Beeld Photo News
Rouches-voorzitter Bruno Venanzi.Beeld Photo News

Woelige tijden in Luik - straks moeten ze zich verdedigen voor het BAS voor het behalen van een licentie. Standard vertoont steeds meer barsten. Quid Bruno Venanzi, président in de frontlinie? Een impressie van vijf jaar voorzitterschap.

Frank Dekeyser

“Iemand die áltijd van gedacht verandert. Hij heeft geen ‘ballen’ aan zijn lijf.”

En: “Een zakenman die geen risico’s schuwt.”

Maar ook: “Iemand die altijd vriendelijk en open is en zal vragen hoe het met je gaat.”

De meningen over de Standard-voorzitter lopen uiteen. Vijf jaar geleden werd hij aanzien als de redder van de club, vandaag liggen de kaarten enigzins anders. Venanzi vecht voor zijn club. In overlevingsmodus voor de zwaarste uitdaging van zijn voorzitterschap.

Naar verluidt 30 miljoen euro. Zoveel betaalt Venanzi in 2015 om de club van zijn hart over te kopen van Roland Duchâtelet - persona non grata in Luik. “Toen ik Standard overnam, leed de club een verlies van 7 miljoen euro”, zei hij in een interview met deze krant twee jaar geleden. “Ik wist dat, ik had de boekhouding gezien.”

Venanzi is gekend in de streek. Een selfmade man. Geschiedenis gestudeerd in Luik, een diploma behaald in Amsterdam en energieleverancier Lampiris opgericht, een snelgroeiend bedrijf. Een vurig supporter van de Rouches ook. Zijn komst wordt op gejuich onthaald op Sclessin. Hij maakt indruk op zijn eerste persconferentie.

A man with a plan. Hij wil om de twee jaar een prijs pakken, gaat het stadion vernieuwen en zal transparanter communiceren. En hij haalt Daniel Van Buyten binnen als adviseur.

Croky Cup

Maar niet alles loopt van een leien dakje. Standard staat in zijn eerste seizoen op een bepaald moment laatste, trainer Slavoljub Muslin wordt al in september ontslagen en opgevolgd door Yannick Ferrera. Die lijkt het tij te keren. Toch missen de Rouches dat seizoen play-off 1 door op de laatste speeldag te verliezen van KV Mechelen. Een desillusie die ze rechtzetten door de Beker van België te winnen tegen Club Brugge. De eerste prijs is binnen voor Venanzi. “Dit jaar chips, volgend jaar bier”, lacht hij verwijzend naar de officiële naam van de bekersponsor en van onze competitie.

Wat volgt het jaar nadien is echter een kluwen van achterhoedegevechten en ontslagen. “Als Bruno je niet meer nodig heeft, laat hij je vallen”, wordt hem verweten door tegenstanders.

Algemeen directeur Bob Claes en academiedirecteur Christophe Dessy moeten vertrekken. Yannick Ferrera wordt al vroeg in het seizoen ontslagen, zijn vervanger heet Aleksandar Jankovic. Ook de Serviër krijgt de club niet op de rails. Er zijn de transfersoaps met Adrien Trebel en Ishak Belfodil, nog later ontslaat Venanzi Van Buyten na een paar interne twisten. “La sauce ne prenait pas”, zei hij daar later over.

Standard mist opnieuw play-off 1, voor Jankovic was het dan al te laat. Het is een komen en gaan.

Reanimatie via Sá Pinto

Venanzi verandert het geweer in de zomer van 2017 van schouder, probeert de club te reanimeren. Enter Ricardo Sá Pinto, een Portugese schreeuwboei met een spelersverleden op Sclessin. Iemand met een strijdersmentaliteit. Standard haalt vervolgens Sébastien Pocognoli en Paul-José Mpoku – kinderen van het huis –, in de winter keert ook Mehdi Carcela terug.

Venanzi koopt zo krediet bij de achterban, zij zijn gevoelig voor de Luikse identiteit. Venanzi beseft ook dat het dat seizoen niet mag mislukken. Alleen is Sá Pinto niet zo beslagen als coach en een ramp als communicator. Wat wél spreekt in zijn voordeel: de kleedkamer staat achter hem en zijn laisser-fairemethode. De Rouches halen ternauwernood de top zes én winnen opnieuw de Croky Cup. In play-off 1 spelen ze vervolgens alles kapot en eindigen ze tweede na kampioen Club Brugge.

Michel Preud'homme Beeld Photo News
Michel Preud'hommeBeeld Photo News

Enter MPH

In tussentijd is Venanzi de onderhandelingen opgestart met clubicoon Michel Preud’homme. Na de laatste wedstrijd in Charleroi neemt Sá Pinto afscheid van de club, hij moet plaats ruimen voor MPH, die ook ondervoorzitter en technisch directeur wordt. Venanzi: “Ik ben fier en blij dat we Michel Preud’homme konden terughalen. Michel is een stressé, net zoals ik. Een bon vivant die zijn emoties laat zien. Daarom klikt het zo goed tussen ons, denk ik. Wij begrijpen elkaar, hebben hetzelfde karakter.”

De fans beginnen er opnieuw in te geloven.

Standard doet inspanningen op de transfermarkt, mikt volop op een plaats aan de top. Lukt gedeeltelijk. De Rouches eindigen derde en halen Europees voetbal. Ze wilden misschien meer, maar waren zeker niet ontevreden. Alle hoop gevestigd op het huidige seizoen. Tijd om te oogsten.

Operationeel verlies

Alleen bleef het binnenskamers stormen. Een botsing van ego’s.

Olivier Renard wordt zonder pardon aan de kant geschoven, STVV dient klacht in tegen de club na vermoedelijke onregelmatigheden met de transfer van Edmilson naar Al Duhail en het gerecht valt in januari binnen bij Venanzi thuis en op Sclessin met betrekking tot het dossier van voetbalmakelaar Christophe Henrotay.

Bovendien heeft Standard zijn zaken financieel niet op orde. De loonmassa is (te) groot, de club lijdt een operationeel verlies. Sterkhouders als Emond en Mpoku worden verkocht, ook het vertrek van Pocognoli en Goreux moet voor ademruimte zorgen.

Toch velt de Licentiecommissie een bikkelhard verdict begin april. Standard krijgt geen licentie voor 1A, 1B en eerste amateur. Tekengelden werden niet tijdig betaald en de commissie stelt zich vragen bij de solvabiliteit van de nieuwe ‘Immobilière du Standard de Liège’, een vastgoedproject dat Venanzi uit de grond stampte en waar Axel Witsel mee in investeert. Zij zouden samen met andere investeerders Sclessin kopen voor 12 miljoen euro en verhuren aan de club. Alleen is de licentiecommissie er niet van overtuigd dat Venanzi en co. dat geld effectief kunnen ophoesten. Uit de bankrekening van de ‘Immobilière’ zou dat alleszins niet blijken. Een doorn in het oog van de Luikenaars, niet het minst van Venanzi.

Hij is op zijn ziel getrapt. De voorzitter is naar verluidt in blinde paniek na het oordeel van de Licentiecommissie. Hij verlegt de focus en gaat langs bij lokale bedrijven en ex-spelers in een zoektocht naar extra kapitaal. Zij krijgen twee mogelijkheden: investeren in het vastgoedproject of een lening op korte termijn afsluiten met de club mét garantie op een snelle terugbetaling. Onder meer Marouane Fellaini hapt toe. Hij leent zijn ex-club 3 miljoen euro. Het zorgt ervoor dat Standard naar eigen zeggen met een gerust gemoed toeleeft naar vanavond 19 uur.

Venanzi twee jaar geleden: “Weet je: ik ben nooit een goede slaper geweest. Maar nu gaat het iets beter, ik ben geruster dan de vorige jaren. Financieel komen we er stilaan bovenop en sportief gaat het de juiste kant op.”

Times change, hij heeft er ongetwijfeld slapeloze nachten opzitten. Eén ding bleef al die tijd wel overeind. Zijn liefde voor rood en wit, zijn liefde voor Standard. De passie voor zíjn club moet - en zal wellicht - ervoor zorgen dat de Rouches hun licentie behalen.

Maar wat nadien?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234