NieuwsPremier League
Britse regering keurt verkoop Chelsea nog niet goed
De Britse regering verhoogt de druk op Roman Abramovitsj. Ze eist juridisch waterdichte garanties van de Russische eigenaar van Chelsea, anders komt de verkoop voor 5 miljard euro op de helling te staan.
Zaterdag, op Wembley, ging Todd Boehly gewillig op de foto met een supporter. Het gezicht van het Amerikaanse consortium, dat op het punt staat Chelsea voor 5 miljard euro op te kopen, stelde de teleurgestelde fan gerust na het verlies van zijn ploeg in de FA Cup-finale tegen Liverpool. Boehly: “Wees niet te lang triest. Wij komen terug.”
Chelsea staat onder bewind van de Britse regering, sinds die sancties uitvaardigde tegen eigenaar Roman Abramovitsj voor zijn nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin. De oligarch zette daarop de club te koop. Een selectieproces dat tien dagen geleden werd afgehandeld, met de groep rond Boehly als bevoorrechte koper. De overheid moet wel haar goedkeuring nog geven.
En daar wringt het schoentje. Een hooggeplaatste bron binnen de regering fluisterde gisteren een alarmerend bericht in bij verscheidene Britse media. “Er blijven nog twee grote knelpunten: waar de opbrengt van de verkoop precies naartoe gaat en welke wettelijke garanties de regering krijgt opdat de winst naar goede doelen zal gaan, zoals de heer Abramovitsj heeft beloofd.”
Abramovitsj heeft altijd gezegd dat een persoonlijke lening van 1,9 miljard euro niet aan hem hoeft te worden terugbetaald. De insider van de regering zegt dat een goedkeuring wordt belemmerd door de ingewikkelde eigendomsstructuur. Abramovitsj’ holding Fordstam Limited is die miljarden verschuldigd aan vermoedelijk een ander bedrijf van hem, Camberley International Investments, op het belastingparadijs Jersey.
De Britse regering heeft een speciale licentie uitgeschreven tot 31 mei. De deadline om de verkoop rond te krijgen komt steeds dichterbij. De Premier League verwacht begin juni duidelijkheid. Vandaar dat er via een anonieme bron in de media extra druk wordt gezet.
De regering stelt een proces in twee fasen voor, waarbij het geld van de verkoop op een geblokkeerde rekening wordt gestort en pas wordt vrijgegeven als de liefdadigheidsstichting van Abramovitsj is opgericht. “Een deal waardoor het geld kan worden omgeleid, zou een schending van de sancties zijn. Dat is een rode lijn voor ons.”