WK Voetbal

Bondscoach Spanje twee dagen voor eerste WK-wedstrijd ontslagen

1 © Photo News

Twee dagen voor de eerste groepswedstrijd op het WK heeft de Spaanse voetbalbond beslist bondscoach Julen Lopetegui te ontslaan. Fernando Hierro (50) is aangesteld om het Spaanse team te coachen.

De bond vernam gisteren dat Lopetegui na het WK trainer wordt van Real Madrid. Het leidde tot veel commotie in Spanje en rond het nationale elftal. De bond besloot vandaag zonder Lopetegui het WK in te gaan.

"We voelden ons verplicht de bondscoach te ontslaan", verklaarde bondsvoorzitter Luis Rubiales, die benadrukte dat hij zich niet "verraden" voelt door Lopetegui. "Dit is een beslissing die we moesten nemen in functie van de manier van doen en in functie van enkele waarden. Het kan niet dat een werknemer een contract onderhandelt bij een ander team en dat wij slechts vijf minuten voor de aankondiging van het akkoord op de hoogte gesteld worden. We moeten alle goede dingen onthouden die hij heeft gedaan om ons hier te krijgen. Maar er zijn enkele regels die gevolgd moeten worden, en dat is niet gebeurd."

Het Spaanse elftal zal nu gecoacht worden door Fernando Hierro. Hierro, voormalig international, is sportief directeur bij de Spaanse voetbalbond. Om 18.30 uur plaatselijke tijd (17.30 uur Belgische tijd) wordt hij voorgesteld. Als hoofdcoach heeft hij niet veel ervaring. Hierro stond één seizoen aan het hoofd van de Spaanse tweedeklasser Oviedo. 

Vrijdag openen de Spanjaarden hun WK tegen de Europese kampioen Portugal. Na de clash tegen de Portugezen speelt Spanje nog tegen Iran (20 juni) en Marokko (25 juni).

Contract net verlengd

Lopetegui werd na het EK 2016 aangesteld als hoofd van de Spaanse nationale ploeg, onder hem leed La Roja geen enkele nederlaag in 20 wedstrijden. Als coach was hij tien jaar geleden al even actief bij het tweede elftal van Real Madrid. Nadien trainde hij onder meer de Spaanse U19, U20, U21 en FC Porto. Als doelman stond Lopetegui op de loonlijst van onder meer Real Madrid, Barcelona en Rayo Vallecano. 

Vorige maand verlengde hij zijn contract als bondscoach nog tot en met 2020. De verbintenis bevatte een gelimiteerde afkoopsom van naar verluidt 2 miljoen euro. 

cult

zine